Elemző: A DK egyértelművé fogja tenni egyeduralkodó szerepét a balliberális oldalon, Karácsony Gergely számára is

2022. augusztus 26. 15:31

Kérdés, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve lesz-e előválasztás a baloldalon, és ha igen, a Gyurcsány-párt kit fog támogatni – mondja lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

2022. augusztus 26. 15:31
null

Béres Sándor írása

***

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2022-es választást követően még úgy látszott, hogy bár Karácsony Gergely kihúzta a gyufát a DK-nál, még lehet esélye a politikai porondon. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik: a Gyurcsány-párt még az eddiginél is nagyobb befolyás elérésére törekszik.

Üzenetértékű húzások

„Én ezt a kormányt nagyon utálom, de a DK-t még jobban” – a Direkt36 cikke szerint Karácsony részéről hangzott el ez a mondat egy megbeszélésen még 2020-ban. A tavalyi előválasztás idején pedig arra utalt a városvezető, hogy zsaroló sms-eket kapott Gyurcsánytól. Hírlik, az ilyesmit az exminiszterelnök legfeljebb egy időre elfelejti, de meg nem bocsátja. Vagyis

a Demokratikus Koalíció és a főpolgármester viszonya finoman szólva sem volt harmonikus, mindezt pedig csak tetézte az MZP javára való visszalépés.

Ráadásul nem sokkal később a DK Bősz Anett személyében egy olyan politikust küldött a főpolgármester-helyettesi székbe Gy. Németh Erzsébet helyére, aki az első sorban bólogatva követte a pártelnök Karácsony Gergely felelősségét is felvető választásértelmező beszédét.

„Egy DK mind felett”

Korábban megírtuk: üzenetértékű húzás volt a DK részéről, hogy a büntetőperrel szembenéző Czeglédy Csaba az ellenzék által meghódított több önkormányzatnál megbízásokat kapott, például Erzsébetvárosban és Újbudán. Ezek miatt még a szövetséges pártokkal is hajlandók voltak összekülönbözni Gyurcsányék. Részletesen beszámoltunk arról is, hogy

a DK-elnök és emberei lényegében beköltöztek a városházára.

Erről itt írtunk bővebben. Érdemes kiemelni Draskovics Tibort, akit a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjává választottak. Draskovics a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, később igazságügyi és rendészeti minisztere volt. A tűz közelébe került mások mellett a Karácsony Gergely kampányát vezető Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, államtitkára is, ő a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holdingnál lett igazgatósági tag.

Ugyancsak Budapesthez kapcsolódó, a volt kormányfő befolyását erősítő húzás volt, hogy pártjának még 2019-ben sikerült megszereznie két MSZP-s veteránt, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármestert. Utóbbi Gy. Németh Erzsébet távozásával a legerősebb balos frakció vezetője lett a Fővárosi Közgyűlésben. Ahogy Tarlós István volt főpolgármester a lapunknak adott korábbi interjúban fogalmazott

Újabb konfliktus

Mint arról a napokban lapunk is beszámolt: mégsem kap minden nyugdíjas rezsitámogatást, ugyanis némileg megkurtította a jogosultak körét a főpolgármester – derült ki szerdai bejelentéséből, amelynek kapcsán az ATV felvetette, hogy vajon politikai versengés-e Karácsony és a DK rezsitámogatása.

Elemző: A DK egyértelművé fogja tenni egyeduralkodó szerepét a balliberális oldalon

A Gyurcsány-párt és Karácsony Gergely viszonya kapcsán lapunk elemzőhöz fordult. Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet elemzőjét arról kérdeztük, milyennek látja a Gyurcsány-párt és Karácsony Gergely viszonyát, valamint, hogy milyen jövőt jósol a főpolgármester és a DK kapcsolatának a baloldalon.

Kérdésünkre válaszolva Deák Dániel rámutatott:

Gyurcsány Ferenc, valamint a Demokratikus Koalíció dominanciája a fővárosi döntéshozatalban is megmutatkozik.”

Az elemző felidézte: „2020 első hónapjaiban attól volt hangos az ellenzéki sajtó, hogy korábbi szocialista polgármesterek átültek a Demokratikus Koalíció frakciójába a fővárosi közgyűlésben. Ez pedig azt eredményezte, hogy Gyurcsány, és a DK nélkül Karácsony Gergely semmilyen döntést nem tud véghez vinni a fővárosban és ez rányomta a bélyegét az előválasztási kampányra”.

Deák Dániel rámutatott:

A főpolgármester és a DK jelenlegi viszonyáról szólva az elemző elmondta: „noha Karácsony Gergely szeretné egy kicsit bővíteni a mozgásterét, a DK dominanciájától független, autonóm szereplőként mutatva magát a nyilvánosság előtt – főként a 2024-es önkormányzati választáshoz közeledve –, a DK és Gyurcsány Ferenc egyértelművé fogja tenni, hogy ez nem így van”.

Mint fogalmazott: „az elkövetkező hónapokban – ahogyan azt korábban is láttuk –

„A kérdés az, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve tartanak-e majd előválasztásokat, és ha igen, a DK kit fog támogatni, kinek a jelölje fog nyerni. Meg fog indulni tehát a pozícióharc” – zárta szavait Deák Dániel.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vemiko
2022. augusztus 27. 14:00
szuper! 2026-ban újabb polgári 2/3-d bebiztosítva;-)
NETUDKI
2022. augusztus 26. 19:59
tudod Gelgő ez az a pont , amikor megkaptad az üzenetet ........... dékás szarrágó szemlőhegyi császári selyemzsinór .
No kecmec 66
2022. augusztus 26. 19:15
DK=Hegylakó 'Csak egy maradhat' Mszp.kivégezve Jobbik elvérezve LMP sose volt Párbeszéd szóra se érdemes Mrki Zay az meg ki a fene? Momentum felkészül Nos mindezeket Mi tudjuk, hogy az említettek miért nem ez legyen az ő gondjuk.
BAJA
2022. augusztus 26. 18:59
Hát inkább a déká, mint Görcsmosoly Xarácsnyuk Ghergiy! Elválik a xar a májtul. . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!