Bár kihúzta a gyufát, még van esélye

2022. május 17. 17:56

Milyen politikai jövője lehet az országgyűlési választási kudarc után a főpolgármesternek? Elfelejti-e neki Gyurcsány Ferenc, hogy zsarolással vádolta meg? Megbocsátják-e neki a többiek Márki-Zay Pétert? Az ellenzéki gyászmunka része lehet Karácsony Gergely belső hibáztatása és szerepének tisztázása is. Elemzésünk.

2022. május 17. 17:56
null

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

„Karácsony Gergely elárulta az ellenzéki közösséget azzal, hogy visszalépett, így nem tudhatjuk, hogy végül ki nyerte volna meg a második fordulót, ha mind állva maradnak” – fogalmazott az április 3-án a szombathelyi egyéni körzetet a fideszes Hende Csabával szemben elbukó Czeglédy Csaba. A DK-s politikus történelmi bűnnek nevezte, hogy Karácsony visszalépett az előválasztás első fordulója után. Egy héttel a kétharmados kormánypárti győzelmet hozó voksolás után hangsúlyozta abbéli véleményét, hogy nem tartotta megfelelő választásnak Márki-Zay Pétert a közös lista élére – márpedig a „kapitányt” szerinte a főpolgármester mindenkit meglepő döntésének köszönhette a hatpárti szövetség. Czeglédynek amúgy sem túl jó a véleménye Karácsonyról: már a két előválasztási forduló között azt írta róla, hogy „rendkívül nagy arccal” kampányolt, „sofőr nélkül Szombathelyre sem találna el magától, vidéken csúfosan leszerepelt”. Egy másik alkalommal az elszámoltatás hiányát rótta fel a párbeszédes politikusnak.

Juszt László volt tévés műsorvezető is a felelősségét firtatta, akárcsak Vásárhelyi Mária”

A kudarcos választást követő baloldali gyászmunka része a személyi felelősök azonosítása, s a DK és a Jobbik hamar Márki-Zayra kezdett mutogatni. S mivel a hódmezővásárhelyi polgármester valószínűleg nem lehetett volna lista­vezető, ha a második helyen végző Karácsony Gergely nem lép vissza Dobrev Klára ellenében a harmadik helyezett javára, őt is elkezdték okolni. A kormányváltásra készülő, sebtében programot eszkábáló, a közös listán is vitatkozó pártoknak a kampány idején nem volt idejük feldolgozni az addig állítólag ötszázmillió forinttal meg­támogatott főpolgármester meglepő húzását, ám április 3. után vele kapcsolatban is egyre többen kezdtek keményen fogalmazni a balos pártok és hold­udvaruk részéről.

Például Kőszeg Ferenc egykori SZDSZ-es képviselő arról írt az Átlátszón, hogy „amikor még úgy tetszett, Karácsony nem lép vissza Márki-Zay javára, az MSZP zombijának neveztem. Aztán visszalépett, én meg szégyelltem magam az elhamarkodott ítélet miatt. És azt képzelte, hogy kettejük tandemje fogja vezetni az országot. Talán jobb is, hogy ez az ellenzék nem nyerte meg a választást”. Juszt László volt tévés műsorvezető is Karácsony Gergely felelősségét firtatta, akárcsak Vásárhelyi Mária.

Eredményvárás a választás napján. Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert is okolják a vereség miatt <br> Fotó: MTI / Illyés Tibor
Eredményvárás a választás napján. Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert is okolják a vereség miatt
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Elégedetlenség az MSZP-ben és a Párbeszédben

Információink szerint mind a Párbeszédben, mind az előző években vele szoros szövetségben ténykedő MSZP-ben sebeket ejtett a korábban egyenesen csodafegyverként kezelt, a nemzetközi sajtó által is ajnározott budapesti városvezető Márki-Zay melletti kiállása. Egyesek szabályos sokkról beszéltek. Mindezt csak tetézte a választási eredmény. Az sem aratott mindenhol tetszést az őt támogató pártokban, amikor egy interjúban utólag bevallotta: „A miniszterelnök-jelölti vitákat untam. Ott voltam, tudtam, hogy ezt nagyjából egymillió ember nézi most, és két kérdés között az jutott eszembe, hogy a gyerekem megy-e röplabdaedzésre.” Az egyik azonnali következmény a választás után az lett, hogy a szocialisták máris felmondták a „társbérletet”, s a Párbeszéd is önállóan képzeli el a közeljövőt – természetesen a hatpárti együttműködést egyelőre senki nem akarja felszámolni.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azonban a Mandinernek azt mondja, nem is a visszalépésben látja a fő problémát, már az előválasztáson való indulás sem kellő mértékben megérlelt döntés eredménye volt. „Mintha nem akart volna miniszterelnök lenni. Sokan igyekeztek belelátni Magyarország következő kormányfőjét, választók tömegei, velük együtt pártok, szövetségesek, az értelmiségi holdudvar. Gergő nem tudott ellenállni ennek a nyomásnak. A visszalépését kudarcnak éltük meg az MSZP-ben, keserűség volt bennünk miatta” – fogalmaz Molnár.

Azt viszont hamarosan el kell dönteniük, hogy az európai parlamenti választásnak együtt vagy külön listákon vágnak neki. Jelen állás szerint az utóbbi verzió látszik valószínűbbnek, ami jó alkalom lehet a dominanciájának további erősítésén dolgozó Gyurcsány Ferenc számára, hogy kirostálja az ötszázalékos küszöböt el nem érő, így EP-mandátumhoz nem jutó pártokat. A bevétel­maximalizálás érdekében a parlamenti frakciók alighanem mind megmaradnak a ciklus során, a most felálló Ország­gyűlés négy év alatt hárommilliárd forinttal kerül többe, mint az előző. A pénz nem vész el, de a pártok átalakulhatnak.

Visszatérve Karácsony Gergelyre: a Gyurcsány-kormányok tanácsadója, az LMP-t 2012-ben Bajnai Gordon hívására otthagyó politikus egyelőre taktikusan visszavonult, jelezve, lemond a Párbeszéd társelnöki posztjáról, s Tordai Bencét ajánlja maga helyett. Ettől függetlenül a városvezetői munkájában átütő sikereket felmutatni finoman szólva is képtelen Karácsonyra legszorosabb szövetségesei is fújnak, úgy tudjuk, a DK-ban egyenesen megvetik. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy főpolgármesterként a Gyurcsány-párt által befolyás alatt tartott városházán és közgyűlésben lesz kénytelen továbbra is manőverezni.

Az ellentétnek vannak előzményei. Karácsony pél­dául úgy érezte, a DK becsapta őt, amikor 2019 nyarán az ön­kormányzati előválasztáson váratlanul elindította vele szemben – a ma már az Országgyűlés DK-frakciójában ülő – Kálmán Olga korábbi tévés műsorvezetőt. A sikeres EP-választási eredményen felbuzduló párt annak ellenére tette ezt, hogy korábban azt ígérte Karácsonynak, támogatni fogja a főpolgármester-jelöltségét.

Üzenetértékű húzások

„Én ezt a kormányt nagyon utálom, de a DK-t még jobban” – a Direkt36 cikke szerint Karácsony részéről hangzott el ez a mondat egy kormányzati megbeszélésen még 2020-ban. A tavalyi előválasztás idején pedig arra utalt a városvezető, hogy zsaroló sms-eket kapott Gyurcsánytól. Hírlik, az ilyesmit az exminiszterelnök legfeljebb egy időre elfelejti, de meg nem bocsátja.

Vagyis a Demokratikus Koalíció és a főpolgármester viszonya finoman szólva sem volt harmonikus, mindezt pedig csak tetézte az MZP javára való visszalépés. A minap a DK Bősz Anett személyében egy olyan politikust küldött a főpolgármester-helyettesi székbe Gy. Németh Erzsébet helyére, aki az első sorban bólogatva követte a pártelnök Karácsony Gergely felelősségét is felvető választásértelmező beszédét.

Amit Gyurcsány Ferenc nem akar, azt Karácsony Gergely képtelen átvinni a közgyűlésen”

Korábban megírtuk: üzenetértékű húzás volt a DK részéről, hogy a büntetőperrel szembenéző Czeglédy Csaba az ellenzék által meghódított több önkormányzatnál megbízásokat kapott, például Erzsébetvárosban és Újbudán. Ezek miatt még a szövetséges pártokkal is hajlandók voltak összekülönbözni Gyurcsányék. Részletesen beszámoltunk arról is, hogy a DK-elnök és emberei lényegében beköltöztek a városházára. Érdemes kiemelni Draskovics Tibort, akit a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjává választottak. Draskovics a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, később igazságügyi és rendészeti minisztere volt. A tűz közelébe került mások mellett a Karácsony Gergely kampányát vezető Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, államtitkára is, ő a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holdingnál lett igazgatósági tag.

Ugyancsak Budapesthez kapcsolódó, a volt kormányfő befolyását erősítő húzás volt, hogy pártjának még 2019-ben sikerült megszereznie két MSZP-s veteránt, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármestert. Utóbbi Gy. Németh Erzsébet távozásával a legerősebb balos frakció vezetője lett a Fővárosi Közgyűlésben. Ahogy Tarlós István volt főpolgármester a lapunknak adott korábbi interjúban fogalmazott: „Faktum, hogy amit Gyurcsány Ferenc nem akar, azt Karácsony Gergely képtelen átvinni a közgyűlésen.”

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Németh Angéla polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s  országgyűlési képviselő az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én <br> Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Németh Angéla polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Rosszul öregedő mondatok

A politikai állat, akire még azok sem haragszanak, akiket átejtett – ezzel a címmel készített portrévideót Karácsonyról a Telex az előválasztási kampány első szakaszában. Mint írták, a „képernyőn a kritikusai szerint határozatlannak és teszetoszának tűnő főpolgármester úgy lett az ellenzék legnagyobb hatalmú politikusa, hogy pártját rendre 1 százalékra mérik”. Utóbbi megállapítás továbbra is igaz, a többi azonban inkább a rosszul öregedő mondatok kategóriájába tartozik. Merthogy azok, akiket „átejtett”, most már bizonyosan haragszanak rá, ami hatással lehet a politikai jövőjére. A főpolgármester az Inforádiónak adott legutóbbi interjújában utalt arra, hogy szívesen újrázna, ám az még nem tisztázódott, meg kell-e majd méretnie magát egy újabb előválasztáson. Valószínűbb, hogy igen, ahogy az is, hogy Gyurcsányék addig sem fogják békén hagyni.

Ettől függetlenül a DK-nak egyelőre szüksége van Karácsonyra. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése szerint jelentős elutasítottsága ellenére továbbra is ő a legnépszerűbb az ellenzék térfelén. A pénzügyi nehézségek miatt folyton panaszkodó, a kerékpárosokkal és az autósokkal is tengelyt akasztó Karácsony ráadásul jelen állás szerint – politikai értelemben – a legsikeresebb baloldali politikus, miután 2019-ben megszerezte a főpolgármesteri széket, illetve Budapest vezetését a balliberális oldalnak. Ezzel együtt alig van már politikus az ellenzékben, akit nem haragított magára, vagy akinek nem okozott legalább nagy csalódást.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2022. május 17. 20:11
ezek az analfabéták tényleg azt gondolják, hogy egy gyurcsánynének bármi esélye lett volna?
cutcopy
2022. május 17. 19:49
Van esélye mert magas és vékony, ezért nyugger nénik imádják a vackorvigyorát..
Parm
2022. május 17. 19:47
Főnyeremény a jobboldalnak ez a rakás szerencsétlenség a politikában. Nekünk már nem annyira nyeremény, de az más kérdés.
tevevanegypupu
2022. május 17. 19:00
Hasznos, magas, vékony..Budapest szocialista nő és férfitipusa imádja..szóval megszavazzák ujra, szinte biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!