Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Nekiment Cseh Katalin az uniós népszavazás miatt Ujhelyi Istvánnak

2022. augusztus 07. 15:44

A Momentum EP-képviselője szerint „teljesen fölösleges népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”.

2022. augusztus 07. 15:44
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője vasárnapi levelében arról írt, hogy népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságának megerősítéséről. A szocialista politikus a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnököt is idézte, aki egy alkalommal arról beszélt hogy „számára az Unión kívül is van élet”.

„Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni”

Erre a levélre reagált nemsokkal később Cseh Katalin, a Momentum politikusa közösségi oldalán. Cseh azt írta: „Teljesen fölösleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”.

– szögezte le Cseh.

Majd David Cameront és a britek példáját idézte fel. Rámutatott, hogy „el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban„. Cseh Katalin ezt követően kiemelte,

A Momentum nem fogja támogatni ezt a népszavazást

Végül egyértelművé tette, hogy pártja nem fogja támogatni ezt a népszavazást. „Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen” – zárta bejegyzését az EP-képviselő.

A két ellenzéki képviselő közötti szóváltás ezután Cseh Katalin bejegyzése alatt folytatódott.

„Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása elő”

„Katka! Másképp látom” – kezdte Ujhelyi, majd azzal folytatta, 

Lesz idő átgondolni, hiszen jövő tavasz előtt nem valószínű egy kiírás, ha addig meg nem akadályozza a hatalom, aminek azért van esélye”. 

Majd felsorakoztatta érveit, melyek között helyet kapott, hogy „valós veszély hazánk uniós tagságának felmondása: a Fidesz megteremtette a törvényi lehetőségét annak, hogy a nép megkérdezése nélkül kiléptesse hazánkat az Unióból”. Vagy az, hogy „ez a kezdeményezés semmiben nem hasonlít a Brexit-szavazáshoz”

A Momentum képviselője mindehhez azt fűzte hozzá, hogy „szó sincs belső ellenzéki szkanderről. Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból.

– zárta hozzászólását Cseh Katalin.

A szóváltást itt tekintheti meg:

Kapcsolódó

Ujhelyi István: Népszavazást kezdeményezek az uniós tagságunk megerősítéséről!

Orbán korábban már egyértelművé tette, hogy számára az „Unión kívül is van élet”. Bővebben...

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hetediknap
2022. augusztus 08. 10:51
Tagok legyünk vagy szabadok ?
fogas paduc
2022. augusztus 08. 09:59
aZ ep-T FEL KELL OSZLATNI!
Male
2022. augusztus 08. 09:43
Összefoglalva: Szerinte nem szabad megkérdezni a népet, mert van némi kockázata, hogy nem úgy szavaz majd, ahogy szeretné... és még ő aggódik a demokráciáért itt :D
yazoo.tributary
2022. augusztus 08. 09:06
Baloldali mocskok csak a szponzoraiktól kapott pénzüket féltik egy esetleges kilépéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!