Létrejött az EU-Azerbajdzsán gázalku: megduplázzuk az importot 2027-ig

2022. július 18. 17:30

A megállapodás értelmében Azerbajdzsán 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállít majd az EU-ba.

2022. július 18. 17:30
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Ursula von der Leyen Bakuba utazott tárgyalni, abból a célból, hogy egy olyan egyezséget hozzon tető alá, amelynek révén az Európai Unió azerbajdzsáni gázzal csökkenthetné a kontinens gázhiányát.

A Portfolió beszámolója szerint létre is jött a megállapodás, amely megerősíti az Európai Unió és Azerbajdzsán energiaügyi együttműködését. Így a tavalyi évi 8,1 milliárd, illetve az idei várhatóan 12 milliárd köbméter után 2027-re jelentősen megnövelik az azeri gázimportot az EU-ba.

A megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnöke és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök írta alá.

A dokumentum számos területen lehetővé teszi a megerősített együttműködést, beleértve a gazdasági diverzifikációt, a beruházásokat, a kereskedelmet és a civil társadalomban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázását, ugyanakkor hangsúlyozva az emberi jogok és a jogállamiság fontosságát – idézte az Európai Bizottság közleményét a portál. Aliyev kapcsán azonban a diktátor kifejezés kimaradt a szövegből, noha a sajtóban így volt szokás emlegetni a vezetőt.

2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállítanak az EU-ba

A két elnök által aláírt, az energiaügy területén kialakítandó stratégiai partnerségről szóló új egyetértési megállapodás

kötelezettségvállalást tartalmaz a Déli Gázfolyosó kapacitásának megkétszerezésére annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállítsanak az EU-ba.

Ez hozzá fog járulni a REPowerEU-terv diverzifikációs célkitűzéseihez, és segíteni fogja Európát abban, hogy megszüntesse az orosz gáztól való függőségét – hangsúlyozták a felek.

Nyitókép: HANDOUT / AZERBAIJANI PRESIDENCY / AFP

 

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. július 19. 03:24
Semmit nem érő földgázegyezményt írt alá az unió Azerbajdzsánnal. Bődületes hazugság ,, Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a testület régóta támogatja a Déli Gázfolyosó bővítését,, az a bökkenő a déli vezetéket bővíteni kiépíteni kellene . pontosan Orbán szorgalmazta a déli-vezeték bővítést , németek meg offolták az északi vezeték építéssel , hogy Magyarország csak az északi vezetékből fogyasszon. Nem lehetetlen németek a magyarokat megakarták zsarolni a gázhoz drágábban jussanak , németek a gázt csepegtetnék ha úgy tetszik a csapot lezárják, ez volt a terv. Ha németek nem gáncsolják a magyar tervet már a déli vezeték megépült volna . Déli vezeték építése közben Európa megfagy , semmire kellő eus vezéreket s.ggbe rúgni , kapkodnak egyik bajt a másikra halmozzák. Nem merik beismerni Európát tönkre teszik. https://pestisracok.hu/semmit-nem-ero-foldgazegyezmenyt-irt-ala-az-unio-azerbajdzsannal/
Gáspár
2022. július 19. 03:20
Ursula Magyar hangja, Csala Zsuzsa! Isten nyugosztalja.
Kivűlálló
2022. július 19. 00:29
Adódik a kérdés, hogy miként fog ez a gázszállítás megtörténni...? :)
Zolotarjov
2022. július 18. 23:39
De természetesen csak ha böribe csukják az azeri baltás gyilkost..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!