MOL-igazgató: Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van

2022. július 27. 18:29

Ratatics Péter szerint így elkerülhetővé válik a benzinkutak kiürülése.

2022. július 27. 18:29
null

A hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása, ami azt jelenti, hogy leghamarabb szeptemberben indulhat újra a termelés – hívta fel a figyelmet az Index. A portál ennek kapcsán megkereste Ratatics Pétert, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatóját.

Többek között olyan kérdésekre vártak tőle választ, hogy

  • Okozhat-e ez fennakadásokat a hazai üzemanyag ellátásban?
  • Lesz-e elég üzemanyag?
  • Miért éppen most van szükség a felújításra, karbantartásra?
  • Honnan tudja a Mol pótolni a kieső mennyiséget, amikor a térség jelentős osztrák beszállítója, a schwechati finomító sem indult újra a karbantartását követően?

Másfél éves előkészítés, két hónapos leállás

A karbantartás ütemezéséről az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a finomítóknál és a hasonló komplexitású nagy ipari üzemeknél a karbantartással, fejlesztéssel járó rendszeres és előre ütemezett leállások a normális üzemmenet részét képezik. Ekkor végzik el a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket, a felelős hatóságok pedig megvizsgálják a berendezéseket. Hozzátette, hogy a mostani karbantartási munkálatokat másfél éve kezdték el előkészíteni. Ez a tervek szerint két hónapig tart majd, és mintegy 1200 szakember dolgozik rajta.

– húzta alá Ratatics Péter, aki megjegyezte, a leállást eredetileg a tavaszi hónapokban tartották volna, de a Magyarországon bevezetett hatósági ár által is generált kiemelkedő üzemanyagigény miatt elhalasztották a munkálatokat. Tavasszal a Mol töltőállomásokon csaknem 50 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és a folyamatos, stabil üzemanyag ellátás biztosításához a százhalombattai finomítót teljes kapacitáson kellett működtetni – mutatott rá az ügyvezető.

A kiesés pótlása kapcsán Ratatics elmondta a portálnak, hogy a több évtizedes gyakorlatuk alapján már jóval a leállás előtt elkezdtek készleteket építeni, de hozzátette, „a mostani leállás előtt viszont a háború kitörése miatti ellátási láncok akadozása, valamint az árszabályozás miatti kiugró kereslet és import hiány ennek a készletnek a jelentős részét felemésztette”.

„A Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja”

Majd azzal folytatta, hogy

A hiányzó mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból irányítjuk át, míg egy másik részét a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótoljuk. Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

„Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van”

Az esetleges üzemanyaghiány kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy az „50 literes tankolási korlát azt a célt szolgálja, hogy mindenki hozzájusson üzemanyaghoz. Egyes kutakon azonban lehetnek átmeneti leürülések. Ezért mindenkitől kérjük, hogy

A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten” – fordult a lakossághoz Ratatics Péter.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zulu87
2022. július 28. 15:05
De, a francia és amerikai is függőség. Csak így egy botoxos buzeránssal kell összeveszni, hogy mindent lekapcsoljanak úgy meg már legalább kettővel. Az orosz gázból egyre kevesebb jön, így kapacitás lett volna, csak nem akarnak adni, nehogy továbbadjuk. (arról ne is beszéljünk, hogy a 700 millió köbméter milyen minimális mennyiségű a teljes kitermelésben) Paks 2 orosz hitelből épül, csaxólok.
scion
2022. július 28. 08:53
a mol 95-ös amúgy is a legszarabb a piacon, nem éri meg belőle tankolni csak a kocsidat "szívatod" vele, és hamarabb is kell újratankolni belőle.
Hunmagyar
2022. július 28. 06:27
Ezúton hívom fel az elektromos gépjárművet használó autós társak figyelmét, hagyjanak fel a felesleges benzin és gázolaj tankolásaval. Csak annyit tankoljanak amennyi szükséges. Magam részéről ritkán tankolok többet a kelleténél. Én sem tankolok elektront a benzines autómba!
bobita59
2022. július 27. 22:39
Megisszuk hülye gyerek. Zacskózás csak a ti zavart agyatokban van - az is archív felvételen Dél-Amerikából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!