Szakszervezet: A részleges vasárnapi boltzár a dolgozók érdekeit szolgálja leginkább

2022. július 06. 20:16

Az ügyről bővebben csütörtökön egyeztetnek az érintettek.

2022. július 06. 20:16
null

Rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol az egyik kereskedelmi szakszervezet, a kezdeményezésüket a munkaerőhiánnyal és a dolgozók túlterheltségével indokolják. Egy másik szakszervezet szerint azonban csak az egésznapos boltzár szolgálná a munkavállalók érdekeit – írta az atv.hu

Az ATV Híradó riportjában elhangzott, hogy növekedett a kiskereskedelmi forgalom az utóbbi években, a járvány okozta zökkenőket és az utóbbi hónapok megtorpanását leszámítva. A vásárlókat azonban kevesebb ember szolgálja ki, három év alatt nagyjából 20 ezerrel csökkent a dolgozók száma – mutattak rá. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ezért azt javasolja, hogy

zárjanak be az üzletek vasárnap 12-kor

– derült ki az összeállításból.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint, ha délben bezárnak az üzletek, akkor a dolgozónak megmarad valamennyi vasárnapi pótléka, még ha nem is 12 órában dolgozik. Akik pedig nem szeretnének dolgozni vasárnap, azoknak nem is kellene, mert akinek szüksége van a pénzre, az megy helyette – hangsúlyozta Karsai.

A Kereskedelmi Dolgozó Független Szakszervezete ugyanakkor a teljes vasárnapi zárva tartás mellett állt ki. 

„Mi azt mondjuk, hogyha ez a kérdés komollyá fordul, és ezzel a politika foglalkozik, vagy a döntéshozók ezen módosítani akarnak, akkor

 – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Csütörtökön lehet előrelépés

Az ügyről csütörtökön egyeztetnek a felek. A kereskedelmi láncokat képviselő szervezet főtitkára szerint azonban kérdéses, hogy a javaslat megkapná-e az egyöntetű támogatást. Mint ismert, 2014-ben majdnem egy teljes évbe telt, míg a kormány visszalépett a vasárnapi boltzártól.

Agrárminisztérium: Minden üzlet, üzletlánc szabadon eldöntheti, hogy mely napokon tart nyitva

A híradó kérdéssel fordult a kormány felé, hogy támogatnák-e egy boltzárra vonatkozó kezdeményezést. A megkeresésre az Agárminisztérium azt közölte, hogy „minden üzlet, üzletlánc szabadon eldöntheti, hogy mely napokon tart nyitva, a hozzáférés biztosítása pedig társadalmi közös érdek” – idézte az atv.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muller 76
2022. július 07. 14:57
Milyen érdekes, pár éve még a vasárnapi boltzár ellen akartak népszavazást a baloldali pártok. Akkor meghátrált a Fidesz. Akkor most se zárjanak be, hamár más gyárakban dolgoztatják az embereket 6+2, három műszakban...
Sany Xepi
2022. július 07. 06:41
Miattam. Nem vagyok vasárnapi boltba járó....
Budai Katalin
2022. július 07. 00:10
Mit óbégattak, amikor elrendelték a vasárnapi boltzárat. Főleg a libernyákok ugattak ellene, de a szakszervezetekre sem emlékszem, hogy kiálltak volna mellette. Most meg boltzárat akarnak. Nagyon helyes a kormány válasza, amelyik üzlet akarja, zárjon be! Libsik, egyétek meg, amit főztetek! Emiatt nem lehet szidni a Zorbánt. :-))))
Zolotarjov
2022. július 07. 00:08
Helyes..támogatom. Aztán idővel a vasárnap délelőttit is el lehetne törölni..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!