Ősszel jöhet az állami beruházásokról szóló törvény

2022. július 11. 17:45

Az új szabályozás szerint a beruházónak ki kell kérnie a helyi önkormányzatok véleményét, és az ő érdekeikkel nem mehetnek szembe.

2022. július 11. 17:45
null

Napirend előtti felszólalásában az LMP-s Keresztes László Lóránt azt kérdezte, „megmentik-e a balatonaligai magaspartot a Club Aliga beruházójának pusztításától”. A képviselő arról beszélt: Magyarország nagy tavait az éghajlatváltozás mellett a „mohó, gátlástalan gazdasági szereplők” is veszélyeztetik, akik ráadásul sok esetben még kormányzati támogatást is kapnak.

Emlékeztetett arra, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter az előző héten a balatoni beruházások szabályozásának tervéről beszélt, miközben a kiemelt beruházások, amilyen az aligai is, „törvényen felül állnak”. A Club Aliga esetében például a kormányhivatal környezetvédelmi engedélyt adott az aligai magaspart pusztítására, engedélyezve a falak 10-20 méteres visszavágását, ami végérvényesen megváltoztatná a Balaton látványát.

Keresztes azt kérdezte, jól értette-e Lázár János szavait, hogy a kormány szembe menne ezekkel a tervekkel és azzal, hogy a kiemelt beruházások a törvények felett állnak.

A természeti kincsek megóvására is odafigyelnek

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Lázár János szavai arra vonatkoztak, hogy

a kormány az őszi ülésszakban tervez beterjeszteni egy, a magyar állam beruházási rendjéről szóló kerettörvényt az Országgyűlésnek.

A természeti kincseket is érintő beruházásoknál két dolgot kell a szabályozásnak garantálnia: a természeti kincsek megóvását és azt, hogy a magyar emberek hozzáférjenek ezekhez a természeti értékekhez.

Az új kerettörvény előírja majd, hogy a beruházónak ki kell kérnie a helyi önkormányzatok véleményét, és az ő érdekeikkel nem mehetnek szembe. A kormány ezt fogja kérni a Club Aliga beruházójától is – tette hozzá az államtitkár.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. július 11. 20:15
Majd mennek a beruházások oda, ahol nem fekszik keresztbe az önkormányzat. Mondjuk teljesen logikusan: aki valamit építeni akar, az nem akarja arra vesztegetni az idejét-pénzét, hogy akadékoskodókkal perlekedjen. Az állampolgároknak sem érdeke, hogy az állami fejlesztéseket mondvacsinált ürügyekkel gáncsolják.
Da Vinci
2022. július 11. 19:18
,,az LMP-s Keresztes László Lóránt,, se tanult semmit az eddigiekből! Még jó, hogy nem a lángos árakkal jött! ,,az LMP-s Keresztes László Lóránt” mit szól a Pikó féle balatoni szerződéshez?????????????
llnnhegyi
2022. július 11. 19:02
EU-s források kifizetése után?
Pandaka pygmaea
2022. július 11. 18:47
Ajaj, akkor Bp-en továbbra se épül-szépül semmi még 2 évig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!