Harc a 21. századért

2022. július 18. 10:55

A 21. században a progresszív erők válnak a múlt foglyává, a konzervatívok viszont a jövő ígéretét hordozzák.

2022. július 18. 10:55
null
Békés Márton
Békés Márton

„»Század kialszik s új század lobban« – írta Ady az előző század elején. Az 1989 és 2001 közötti hosszú kilencvenes években az újabb századfordulót, amely ezúttal a 20. kialvását és a 21. fellobbanását jelentette volna, a globális elitnek sikerült prolongálnia. Ám a halasztás ellenére csakhamar elemi erővel tört ránk a felismerés, hogy beléptünk egy új évszázadba, sőt rövidesen az is kiderült, hogy »a 21. század nem a 20. század folytatása«. Ez utóbbit már Schmidt Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója írja. Frissen megjelent könyvéből kiderül, hogy azé lesz századunk, aki ezt felismeri, és megtalálja a hozzá illő korszellemet.

Az I. világháború jó okot és alkalmat adott annak regisztrálására, hogy a világ változóban van. A jobbak tudták, hogy a hadászati forradalom egy globális társadalmi-gazdasági átrendeződés kísérőjelensége, amelyet a legjobbak kulturális végokokra vezettek vissza. Oswald Spengler máig visszhangzóan adta meg az alaphangot 1918–22-ben megjelent monumentális, kétkötetes művében, melynek A Nyugat alkonya címet adta. Az egyetemes válságérzés olyan erővel csapott le az európai értelmiségre, hogy a húszas–harmincas években egyenesen konjunktúrája volt az „alkonyat-filozófusoknak” (Hamvas Béla), akik egy új tudományágat, a válsággal foglalkozó krizeológiát művelték: értékválság, gazdasági válság, társadalmi krízis, tömegek lázadása.

Ennél jóval pozitívabb kifejezésként szerepelt 1920 és 1944 között a »korforduló« szó, amely akkor vált igen népszerűvé, amikor kitört az újabb világháború, amit megpróbáltak történetpolitikai kontextusba helyezni. Az Arcanum keresője szerint 1940-ben magyar nyelven már ötödével is többször írták le ezt a szót, mint ahányszor a megelőző húsz évben összesen. Használatában élen járt Kovrig Béla szociológus, aki az év során adta ki Korfordulón – Eszmék forrongása, új formák keresése az emberi együttélés mai válságában című könyvét.”

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. július 18. 14:30
Nyugaton a jobboldal és a baloldal is piramisjátékot folytat. Hogy aztán ebből mi lesz? Reméljük, túléljük... http://keresztenyszocialis.blogspot.com/2021/03/a-jobboldal-es-baloldal-piramisjatekai.html?view=magazine
Trombitás Keresztély
2022. július 18. 14:18
Na ja! A rendszerváltáskor magát gennyesre lopó Schmidt Marcsa meg az országot a feudális rendszerbe visszanyomó kormány hordozzák a jövő - és nem a múlt - ígéretét! 🤣🤣🤣
annamanna
2022. július 18. 13:01
Mutatok egy ennél durvább harcot, aminek komolyabb tétje van: Mt 11,12 A Keresztelő János idejétől fogva pedig mind mostanig erőszakoskodnak a mennyek országáért, és az erőszakoskodók ragadják el azt.
lhotx
2022. július 18. 11:42
Bővített, szerkesztett (alighanem re-ed.) Nekem elég jó bővítő. Mármint: nem ez a mandineres, hanem a blogos. A használt irodalom többségéhez életem végéig se jutnék hozzá, s olvasás közben érne a halál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!