Az idei lesz Európa utolsó nyara: évekig tartó szenvedés közeleg a Politico szerint

2022. július 17. 09:21

Putyin késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen.

2022. július 17. 09:21
null

Élvezze a nyári napsugarakat, amíg lehet – az orosz tél közeledik Európa felé, írja a Politico. A lap emlékeztet, hogy miközben Ukrajnában továbbra is dúlnak a harcok, a háború már az egész kontinensen érezteti hatását, az élelmiszerárak emelkedése, a gázhiánytól való félelem és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak formájában.

És mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen, a helyzet gyorsan rosszabbra fordulhat.

Ahogy a háború elhúzódik – vagy akár még kegyetlenebbé válik –, a szakértők azt jósolják,

az európai kormányok a szegényebb, éhesebb, hidegebb szavazók nyomása alá kerülnek.

Ha ehhez hozzávesszük a globális élelmiszerválság miatt esetleg hirtelen beáramló menekülteket, az európai termőföldeket kiszárító hőhullámokat, valamint az új Covid-fertőzések és az ellátási láncok megszakadásának kockázatát ezen a télen, akkor nem csoda, hogy egyesek azt kérdezik, meddig lesznek képesek a nyugati kormányok fenntartani egységüket és elszántságukat.

Egy idén tavasszal az Európai Parlament megbízásából készült felmérés szerint az uniós polgárok közel 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem áll készen az élelmiszer- vagy energiaárak emelkedésére. Mintegy 59 százalékuk egyetértett azzal, hogy az olyan európai értékeknek, mint a szabadság és a demokrácia, prioritást kell élvezniük, még akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. A jelentés azonban megjegyezte, hogy a támogatás a gazdaságilag biztosabb helyzetben lévők körében volt a legmagasabb, és 50 százalék alá csökkent azok körében, akiknek

néha vagy rendszeresen nehézséget okoz a számlák kifizetése.

Oroszország az élelmiszerek, műtrágya, olaj és gáz hatalmas exportőreként jelentős befolyással bír az európai gazdaságra. Ez csak fokozódni fog, ahogy a hőmérséklet csökken, és a fagyoskodó háztartások elkezdenek versenyezni a gyártókkal a földgázért. Már 12 uniós országot teljesen vagy részben elzártak az orosz gáztól. Ezen a héten pedig Oroszország leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, amely Németországba, valamint Franciaországba, Olaszországba és Ausztriába szállítja a gázt, meghiúsítva ezzel az európai erőfeszítéseket a téli készletek felhalmozására.

A tervezett karbantartás a tervek szerint július 21-ig tartana, de a nemzeti fővárosokban egyre nagyobb az aggodalom, hogy Moszkva ürügyet talál a leállás meghosszabbítására, esetleg határozatlan időre.

(Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én.MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov)

Összesen 488 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zepeter
2022. július 18. 08:26
"hidegebb szavazók" - a colder-t ebben az esetben fázósabbnak kellett volna fordítani :) a hidegebb szavazók azért hidegebbek, mert már nem élnek, így nem tudnak már szavazni sem
bagira
2022. július 18. 04:28
Szenvedést Európának - Ukrajnának a bezöldült brüsszeli kommunisták az eus vezetők , Zelenszkij az energia hiánnyal háborúval okozzák .
brekker
2022. július 18. 01:55
Látom, kétszer léptem ugyanabba a folyóba. Gyertek hülyék, cáfoljatok!
brekker
2022. július 18. 01:51
Ehhez képest velünk szarozik az eu. Miután Van der Leyen asszony direkt eljött Budapestre, hogy biztosítsa Orbánt, hogy szavazza meg a közös hitelfelvételt, mert megígéri, hogy akkor felszabadítják az eu pénzeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!