A Nyugat megpróbálja Oroszországra hárítani a globális élelmezési gondokat Putyin szerint

2022. június 03. 21:57

Az orosz elnök egy interjúban hangsúlyozta, a nyugati országok számos hibát vétettek.

2022. június 03. 21:57
null

„A kedvezőtlen helyzet a globális élelmiszerpiacon nem tegnap alakult ki, és nem is Oroszország Donbaszban és Ukrajnában indított különleges katonai műveletének kezdetével. A folyamat még 2020 februárjában indult, a koronavírus-járvány negatív hatásai elleni küzdelemmel” - hangsúlyozta az orosz elnök a Moszkva.Kreml.Putyin című televíziós műsor vezetőjének, Pavel Zarubinnak pénteken adott interjújában. A beszélgetésből előzetesen részleteket közölt a Rosszija-24 hírtelevízió. A teljes interjút vasárnap tűzik műsorra.

„A nyugati országok számos hibát vétettek”

Putyin Szocsiban a Rosszija-1 hírcsatornának is nyilatkozott. Ebben az interjúban az orosz elnök arról beszélt, hogy a nyugati országok számos hibát vétettek, amelyek élelmiszerválsághoz vezettek, most meg keresik, hogy kire lehetne kenni a felelősséget, úgy gondolva, hogy Moszkva a legkézenfekvőbb jelölt erre.

Az orosz elnök kiemelte, hogy

az ukrajnai hadművelet nyomán a nyugati államok olyan lépéseket tettek, amelyek csak tovább rontották a helyzetet a műtrágya- és élelmiszerpiacokon.

„Amint a gázárak elkezdtek felfelé kúszni, rögtön megnőtt a műtrágya ára, mert ennek egy része előállításához földgázra van szükség. Minden mindennel összefügg. Amint a műtrágyaárak megemelkedtek, számos vállalkozás többek között az európai országokban is veszteségessé vált és elkezdtek bezárni, mire a műtrágya mennyisége hirtelen csökkent a világpiacon, az árak pedig ennek megfelelően – drámaian – megugrottak, ez pedig teljesen váratlanul ért számos európai politikust” – jelentette ki Putyin.

„Mi már előre figyelmeztettünk erre mindenkit, és ennek egyáltalán semmi köze Oroszország Donbaszban folytatott katonai műveletéhez” – szögezte le az orosz vezető.

„A helyzet pedig csak súlyosbodni fog, köszönhetően annak, hogy a britek és amerikaiak szankciókat vetettek ki az általunk gyártott műtrágyákra” – tette hozzá.

Oroszország hajlandó biztosítani az ellenőrzése alatt álló ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányok exportját

Putyin szólt arról is, hogy Oroszország hajlandó biztosítani az ellenőrzése alatt álló ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányok biztonságos és zavartalan exportját. Az orosz elnök szerint a legjobb megoldás mindemellett a Fehéroroszországon keresztüli szállítás lenne, amelyhez ugyanakkor fel kellene oldani a Minszk ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Putyin hangsúlyozta, hogy az ukrán gabona potenciális exportmennyiségét 20 millió tonnára becsülik, ez viszont eltörpül a globálisan termelt mennyiségekhez képest. Hozzátette, hogy Ukrajna valós exportlehetőségei még alacsonyabbak lehetnek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2022. június 09. 16:12
- felőlünk vihetik a hajóitok a gabonát, de előbb célszerű lenne aknamentesíteni a tengert azoktól az aknáktól, amiket ti raktatok ki ellenünk - azt már nem ! előbb parti rakétarendszereket KÖVETELÜNK, ellenetek ! Tehát az oroszok miatt van minden. Anyád picsáját zelenszkij ! Atomfegyvert mikor fogtok KÖVETELNI ?!!!
nempolitizálok
2022. június 04. 09:25
"Az orosz gabonát 120 ország vásárolja fel, de az ukrán gabona részesedése a világpiacon erősen eltúlzott – állítják a szakértők. Európának talán elég, de ez minden." Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ország kész a búzaexport növelésére. Erről június 3-án beszélt Pavel Zarubinnak adott interjújában. Az államfő szerint a következő mezőgazdasági évben Oroszország 50 millió tonnára növelheti a búzaexportot. Jelenleg ez 37 millió tonna.
bambuci
2022. június 04. 09:23
Hagyjuk mar ezt a globális elelmezesi gondot. Az hogy afrika lakossaga 600 milliorol 4 milliárdra nőtt élelmiszer termelés nélkül, annak köszönhetö hogy az ENSz raszoktatta oket az adomanybol, segelybol elesre. Az egy dolog h egyszer egyszer kisegitik oket mikor elviszi az arviz vagy a saskak a termest. De hogy folyamatosan. . .
nempolitizálok
2022. június 04. 09:03
Sokan vették az orosz és ukrán gabonát nyugatról, hiszen olcsó volt. A ny-európai gazda pedig kapta a támogatást hogy NE termeljen. Most viszik ki az ukránoktól vonattal. Most Putyin a felelős, a nyugati embargóért. Ez tipikusan libsi gondolkodás. Orbán a felelős, mert Makimajom hatalmasat bukott. Amúgy az oroszoknál a globális felmelegedés miatt is, rekordtermés lesz. Rubelért gabona is VAN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!