Kik vagyunk, hogy ítélkezzünk a magyarok felett? – Tom van Grieken flamand politikus a Mandinernek

2022. június 03. 15:01

„Budapest utcáin inkább érzem magam egy európai városban, egy keresztény városban, mint a saját fővárosomban.” A belga Flamand Érdek jobboldali párt elnöke vallásról és Európa lelkéről, a magyarok iránti tiszteletről és antiszemitizmusról, demokratikus DNS-ről és az apák eltörléséről beszélt lapunknak a CPAC Hungary-n, melyet az Alapjogokért Központ szervezett az Amerikai Konzervatív Unióval együtt.

2022. június 03. 15:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Magyarországon az ön pártja talán a bevándorlással kapcsolatos kritikus álláspontjáról ismertebb. Mi most ezen a téren a belga helyzet?

Szerintem Svédország után nincs olyan ország, ahol olyan rossz lenne a helyzet, mint Belgiumban.

Mi vagyunk a legrosszabb egész Európában!

Mindenk nem-európai ide jön a hazánkba, mert nagyon nyitott a társadalombiztosítás, kapnak házat, kapnak bért, azonnal kapnak pénzt, és nem kell dolgozniuk. Tömeges bevándorlásnak vagyunk kitéve. Mondok egy számot, hogy megértse: a fővárosban az őslakosság már kisebbségben van. Ön szerint a 18 év alatti fiatalok hány százaléka nem európai származású?

50 százalék?

Egész jó tipp, éppen 50 százalék felett. Tehát a demográfia nagyon rossz állapotban van, válságban lévő nép vagyunk, és épp azt mondtam Orbán Viktornak, amikor találkoztam vele:

Budapest utcáin inkább érzem magam egy európai városban, egy keresztény városban, mint a saját fővárosomban.

Szóval önök, bátor magyarok, küzdjenek tovább! Mert itt van Európa igazi lelke, itt él tovább Európa igazi keresztény szelleme.

Beszédében bocsánatot kért Guy Verhofstadt miatt. Azt is mondta, hogy senki ne mondja meg a magyaroknak, mit gondoljanak, mit tegyenek. Ez nem olyan üzenet, amelyet gyakran kapunk Belgiumból.

Igen, és bocsánatot kértem Herman Van Rompuy miatt is. Ők semmiképpen sem reprezentálják azt, amit az emberek valójában gondolnak Belgiumban. De van bennük valami közös. Mindegyiket leszavazták, mert nem volt demokratikus hatalmuk, elkergették őket. Csak meg nem választott EU-funkcionáriusok álltak mögöttük, ők meg felültek a magas lóra, hogy egy olyan nagyszerű embert oktassanak ki, mint Orbán, aki sorra nyeri a választásokat.

Az Európai Unió a DNS-ében antidemokratikus, ellentétben Orbánnal.

Tehát ha ez a helyzet, hol van az igazi flamand ellenállás? Nem hiszem, hogy tömegek lázadnának fel ezek ellen a politikusok ellen.

Először is, Belgiumban az emberek többsége hollandul beszél. Délen csak a 40%-os kisebbség beszél franciául. De a francia kisebbségnél vannak a legnagyobb pártok. Náluk a vezetők a szocialisták, és a második legnagyobbak a kommunisták, és az összes diplomácia, az összes média francia nyelvű folyóiratokból kapja az információkat. Ezért rossz képük van arról, hogy mit gondolnak az emberek valójában. A többi flamand párttal együtt, amely kritikus az EU-val szemben, nálunk van a szavazatok közel 50%-a. Vannak emberek, akiknek elegük van a médiában megjelenő hazugságokból, például Magyarországról. Épp a minap volt egy rádióinterjúm a belga állami rádióval, és azt mondták: „Ó, hát ön odamegy Magyarországra, ahol szörnyű a helyzet a médiával, mert az egészet az állam irányítja.” És azt mondtam: „Elnézést, kérem, mutassa meg, hány jobboldali vagy centrista újság van Belgiumban? Éppenséggel nulla”. Azt mondtam: Magyarországon baloldali média is van, jobboldali média is.

Kik vagyunk hát, hogy ítélkezzünk a magyarok felett?

Inkább pluralisztikus a média Magyarországon, mint az én hazámban.

Jó néhányszor jártam az ön városában, Antwerpenben. Láttam, hogy nagy ortodox zsidó közösség élt ott, de az évek során észrevettem, hogy egyre inkább eltűnnek. Mi a helyzet az antiszemitizmussal és a bevándorlással Belgiumban?

Az antiszemitizmus erősödik, bár a zsidó lakosság évszázadok óta él városunkban, ők a városunk részei. De a közösség hanyatlik, ha lassan is. Elhagyják az országot, minden nap egy újabb ember, mert az antiszemitizmus kéz a kézben jár az iszlamizációval. És ez óriási probléma, hiszen Brüsszel és Antwerpen egyre jobban iszlamizálódik.

Ha több az iszlám, akkor több az antiszemitizmus is.

A CPAC Hungary konferencia szlogenje: „Isten, haza, család”. Gondolja, hogy Belgiumban vagy Flandriában valaha is eljön az az idő, amikor az ebben hívő pártok kerülnek hatalomra, és Belgium megfordul, és kicsit hasonlóbb utat jár, mint Magyarország?

Remélem! Belgiumban az állam és az egyház elkülönül, nálunk nincs a közelségnek ilyen hagyománya. Szóval soha nem leszünk ennyire közel a valláshoz, bár katolikusnak vallom magam, azon kevés pártvezetők közé tartozom, akik még mindig katolikusnak vallják magukat. Tehát ez lesz a különbség a történelmi, kulturális dolgok miatt. De ha a családot helyezzük előtérbe, azt, hogy csak nő lehet anya, és csak férfi lehet apa, ezeknek állami politikának kell lenniük, ez merő józan ész. Életem legszebb napja az volt, amikor fiam megszületett. De ki kellett tölteni a papírokat, és megkérdezték az anya nevét, aztán megfordítottam a papírt, és csak annyi volt, hogy „másik szülő”. Kerestem az „apát”, de nem, Belgiumban az apa már nem szerepel a hivatalos dokumentumokban vagy útlevelekben. Eltűnt, már nincs jelentősége, és ezt nem tudom megérteni.

Még azok is, akiket nem érdekel a politika, azt mondják, most egy kicsit megőrültek a vezetőink.

Bízzunk benne, hogy a következő években ezen változtatni tudunk.

Mi a véleménye Orbán politikájáról?

Szerintem csodálatos! Ami a családpolitikát illeti, azt gondolom, hogy remek dolgot tett azzal, hogy a magyarok érdekeit helyezte előtérbe. Szerintem kiváló, ahogyan kezeli a tömeges bevándorlást, a határellenőrzést, még kerítést is húzott, egészen remek! Oroszországgal és Ukrajnával szemben semleges. Azt gondolom, hogy bár Oroszország az agresszor, és Putyin egy imperialista vezető, aki csak hódítani akar, és nem tudom támogatni őt így, de végül is nem hiszem, hogy Putyint lenyűgözné, ha nyomorba lökjük a saját népünket, mivel nem importálunk gázt vagy olajat.

Fotó: Magyar Nemzet

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. június 04. 18:28
A belgiumi flamandok közt akadnak ilyen normálisok, őket megedzette a vallon impertinencia annak idején. De a hollandok menthetetlenek.
pusztaie
2022. június 04. 16:47
Ezt jól össze foglalta! Isten áldja meg!
Ma is bukik a Zorbán...
2022. június 04. 09:17
Én is mindig ezt kérdezem: vajon Nyugaton a normalitás és tisztesség hívei hogyhogy nem kergetik szét a bolsevista-jakobinus -megdöbbentő módon rendszeresen- "elit"-nek nevetett söpredéket?
az ember
2022. június 03. 23:05
A legkevésbé az antwerpeni zsidókat sajnálom, kedves Veszprémy Úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!