Schmuck Andor és Lendvai Ildikó is szeretné megakadályozni a fideszes győzelmet a Belvárosban

2022. június 23. 13:27

Az V. kerületben az időközi önkormányzati választáson az ellenzéki jelöltet négy párt támogatja hivatalosan. Itt a Jobbik nem tényező, a Párbeszéd kimaradt, de a DK sem örül a momentumos jelöltnek.

2022. június 23. 13:27
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Belváros-Lipótvárosban is időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap. A voksolás több szempontból is érdekes, többek között Schmuck Andorral és Lendvai Ildikóval súlyosbítva. A többi kerület többségétől eltérően az V. kerületben nem azért kell az állampolgároknak az urnák elé járulniuk, mert valamelyik ellenzéki önkormányzati képviselő bejutott a parlamentbe, sőt, még csak nem is azért, mert megbukott, miután bitcoint bányászott a polgármesteri hivatalban (lásd Erzsébetváros). Itt egy fideszes, az 1994 óta képviselőként dolgozó, idén decemberben már 80 éves Pásztor Lajos mondott le, hivatkozva az életkorára és a megromlott egészségi állapotára.

Ferenciek tere és környéke

Négyen szállnak ringbe, hogy megszerezzék a 3. egyéni választókerület – ez a Ferenciek tere és környéke – mandátumát. A kormánypárt jelöltje a választókerületben élő és dolgozó, környezetmérnök végzettségű és újdonsült apuka, Nagy Gergő, aki a győzelme esetén a városvezetést erősítené.

Az ISZOMM és Munkáspárt annyira egymásra talált az utóbbi időben, hogy most is közös jelöltjük van. Burián-Kozma Dávid a Facebook-profilja alapján a Thürmer-szárnyat képviseli, a legfrissebb bejegyzése egyébként február elsejei, akkor pártja honlapjáról azt a cikket osztotta meg, amely szerint „ömlik a katonai felszerelés Amerikából Kijevbe. Ha kitör a háború, ez Biden és Zelenszkij háborúja lesz. Ők akarják, ők remélnek hasznot belőle. De vesztesei mi leszünk, Kelet-Európa népei. Mi, magyarok is!”

Tehát Burián-Kozma igazi váteszi erényeket csillogtatott meg néhány hónapja.

Elindul még egy nehézsúlyú expolitikus celeb, Schmuck Andor is, aki különös vonzalmat érez a választások iránt, hiszen rendszeresen megméreti magát, változó vagy inkább kevés sikerrel. Az idős emberek nagy barátja az ötödik kerületben – feltehetően azért, mert az általa gründolt szervezetnek, a Tisztelet Társaságának itt, a Sas utcában van a székhelye – például 2019-ben polgármester akart lenni, de mindössze 1,46 százaléknyi szavazatot kapott. Most nagyon komoly ígéreteket tett. Egyrészt felajánlja képviselői tiszteletdíját, a pénzt minden hónapban más-más társasháznak juttatná meg, másrészt pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy az ingatlanhasznosításokból az önkormányzathoz befolyó bevétel felét az érintett lakóközösség kapja meg.

A kiadványokon szerepel, a szavazólapon nem

A negyedik induló az ellenzéki pártok közös jelöltje, Fábián Benjámin. A momentumos politikust azonban csupán négy párt támogatja hivatalosan, a sajátján kívül az MSZP, a DK és az LMP. A Jobbik már 2019-ben is külön indult, így az nem számít meglepetésnek, hogy az ő nevük és logójuk nem lesz a szavazólapon – a Potocskáné-párt egyébként sincs nagyon jelen a helyi közéletben –, azonban az érdekes, hogy a Párbeszédé sem lesz rajta.

A Mandiner megkérdezte Tordai Bencét, a párt frakcióvezetőjét és leendő társelnökét, de nem kaptunk választ. Reagált viszont a megkeresésünkre Kovács Alex Gábor, a Tied a Belváros (az V. kerületben ez a fantázianeve az ellenzéki összefogásnak) frakcióvezetője, aki szerint a Párbeszéd támogatja Fábiánt, a párt logója szerepel a jelölt minden egyes kampánykiadványán. Az azonban nem derült ki, hogy akkor miért nem állt be mögé hivatalosan is.

Információnk szerint ez a balliberális térfélen tapasztalható feszültséggel, ellentéttel magyarázható. Míg az MSZP-s és momentumos képviselők lelkesen lájkolgatják a közös jelölt bejegyzéseit, addig a DK-s Nagypál Anikó (hogy milyen kicsi a világ: ő a bitcoinos Borka-Szász felesége) meglehetősen visszafogott. Tehát nagy valószínűséggel a Belvárosban is folyik a harc a Momentum és a DK között az ellenzék vezető szerepének megszerzéséért, csak

a feszültségek még nem csaptak akkora hullámokat, mint több más kerületben, településen.

Fábián nagy elánnal vetette be magát a küzdelembe, de olyan problémák felvetésével kampányol, amelyek megoldása nem a kerületi önkormányzat, hanem a főváros hatáskörébe tartozik. Szeretne többek között a körzetében kutyafuttatót, de abban a körzetben, ahol most a választás lesz nincs olyan kerületi önkormányzati tulajdonú telek, ahol ezt ki lehetne alakítani.

Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester felvetette már Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy a Március 15-e vagy a Fővám téren, esetleg a Városháza parkban lenne célszerű kiépíteni egy kutyás helyet, de nem kapott pozitív választ. Mint ahogy arra a kezdeményezésére sem – pedig az ellenzéki jelölt ezt a témát is a zászlajára tűzte –, hogy a VI. kerülethez hasonlóan az V.-ben is engedélyezze a főváros kizárólagos lakossági várakozási övezetek létrehozását, ezzel ugyanis jelentősen enyhülnének az itt élők parkolási gondjai.

Lendvai Ildikó is itt lakik

Ez a budapesti időközi választás annyiban is eltér a többitől, hogy egyértelműen a fideszes politikus az esélyes, itt 2019-ben is nagy fölénnyel győzött a kormánypárt: Pásztor 52,72 százalékot ért el – ez volt egyébként a hetedik győzelme –, második lett az ellenzék közös jelöltje, a Liberálisok egykori budapesti elnöke, Szabadai Viktor 41,55 százalékkal. A jobbikos Szijjártó Dávid 2,92, a független Benyó Anna 2,82 százalékot ért el.

Az országos közvélemény-kutatási adatokat és az ellenzék általános állapotát figyelve most nagy meglepetés lenne, ha mégis Fábián nyerne, ez még akkor is igaz, ha egy igazi egykori politikai nagyágyú rá fog szavazni. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke ebben a körzetben lakik, és büszkén tudatta a jelölt Facebook-oldalán, hogy ő bizony rá fog szavazni.

(Nyitókép: Fábián Benjámin és Lendvai Ildikó előbbi Facebook-oldalán)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. június 24. 11:54
))))))))))))) Nagy bajban a pöcegödör ha egy velejéig romlott, a társadalom elsőszámú legaljasabb büdös komcsijára is rá vannak utalva. Köp.
cselcsabi
2022. június 23. 18:54
Ez a Schmuck? Nem ismerek rá! Totál átalakult.
madar299
2022. június 23. 16:14
Isten áldásával , irány a pokol !
KBA98
2022. június 23. 16:06
egy velejéig romlott komcsi hol lakjon, ha nem a legdrágább belvárosban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!