Kína kiválthatja a nyugati vásárlókat az orosz olajpiacon

2022. május 21. 11:38

Becslések szerint Kína tengeri orosz olajimportja napi 1,1 millió hordó közeli rekordszintre ugorhat májusban.

2022. május 21. 11:38
null

Idén várhatóan rekordközeli mennyiségű orosz olajat vásárol Kína, kihasználva az energiahordozó árazását. Ezzel az is elképzelhető, hogy Oroszországnak egyáltalán nem árt meg, hogy a nyugati piacokat elzárják előtte – írta meg a napi.hu a Reuters értesüléseire hivatkozva.

A brit hírügynökségnek nyilatkozók hajózási adatokra és olajkereskedőkre hivatkozva felhívták a figyelmet; Kína „csendben” növeli az oroszországi olajvásárlást kedvező áron, és ezzel

betölti azt a vákuumot, amelyet a nyugati vevők hagytak, akik az ukrajnai februári inváziót követően elzárkóznak az Oroszországgal folytatott üzlettől.

A portált ezt követően a CNBC-t idézte, amely azt írta, a világ legnagyobb olajimportőrének lépése egy hónappal azután történt, hogy kezdetben visszavágta az orosz szállítások mennyiségét, mert félt attól, hogy nyíltan Moszkva támogatásának látszatát kelti, és esetleg szankcióknak teszi ki állami olajipari óriáscégeit.

Rekordszintre ugorhat az olajimport

A Vortexa Analytics becslése szerint Kína tengeri orosz olajimportja májusban napi 1,1 millió hordó közeli rekordszintre ugrik, az első negyedévi 750 000 és a 2021-es 800 000 után.

Az Unipec, Ázsia vezető finomítójának, a Sinopec kereskedelmi ága vezeti a vásárlásokat, a Zhenhua Oil, a kínai védelmi konglomerátum, a Norinco egysége mellett. A kereskedők szerint a Livna Shipping Ltd, egy Hongkongban bejegyzett cég szintén a közelmúltban jelent meg az orosz olaj Kínába történő szállításának egyik fő szállítójaként.

A Sinopec nem kívánt nyilatkozni. A Zhenhua és a Livna nem válaszolt a megkeresésekre.

Kína 25,6 millió tonna kőolajat importált Oroszországból az idei első négy hónapban, 7,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, ugyanakkor

a vásárolt energiahordozóért 40 százalékkal többet, 17,11 milliárd dollárt fizetett.

Az orosz olaj alacsony ára – a kereskedők szerint az azonnali árkülönbözet körülbelül 29 dollárral kevesebb hordónként, mint az invázió előtt – a kínai finomítóknak kedvez, mivel a lassuló gazdaságban csökkenő árréssel kell szembenézniük. Az ár jóval a közel-keleti, afrikai, európai és egyesült államokbeli konkurens hordók ára alatt van – húzta alá a napi.hu.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay. 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prücsök
2022. május 22. 02:17
Remélem is, hogy Kína segít, meg India, Afrika, Dél-Amerika. Ha most befosnak, továbbra is terrorizálni fogja őket az USA.
öhöm
2022. május 21. 23:12
Egyébként a tegnapi "ződ" greenspace cikk margójára: Ezek a ződagyú gyerekek azt sem értik meg, hogy aogy kína felveszi az orosz olaj Eu ra jutó mennységét, s az Eu kiváltja (azt most más kérdés, hogy ez menne-e avagy sem), akkor ezt az olajmennyiséget biza valahol ki kell termelni. Jelenleg sehol nincs plusz, gyorsan előkapható olajmennyiség. Egyedül Venezuelában lenne feles, avagy gyorsan felfuttatható olaj kapacitás, de azt ugye épp az USA szenkcionálja és nem mellesleg dedikáltan orosz pártiak. A Szaudiak fel sem veszik az USA telefonját. A Brazilok elküldték őket a sunyiba és még sorolhatnánk. Szóval az a mocskos "véres olaj" kiváltása még több, szép, szennyező greenspace által kívánt olajat hozna fel a felszínre és tolna bele a klimába.
lyon
2022. május 21. 16:57
De lenne nagy sírás meg vinnyogás, ha valamilyen ok folytán elakadnának a nagy tengerszállítók, vagy késések lennének, esetleg nem lenne elég kapacitás... Még ez sincs kizárva...
Akitlosz
2022. május 21. 14:55
Bár csinálnának valamilyen erős, stabil pénzt! Azzal átvehetnék a vezető szerepet a világkereskedelemben. A dollárt már igen régóta unja a világ, csak ereje nincsen leváltani azt. Aki próbálkozott és nem volt elég erős azt lebombázták az amerikaiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!