Karantén várhat a majomhimlővel fertőzöttekre Szlovákiában is

2022. május 30. 12:26

A betegek közeli kontaktjait is el kell majd különíteni egy szlovák virológus szerint.

2022. május 30. 12:26
null

Egyre terjed a majomhimlő a világban, az elmúlt időszakban számos európai országban, illetve Észak-Amerikában és Ausztráliában is egyre nagyobb számban regisztrálnak megbetegedéseket – írta a Házi Patika. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy mi áll a minden eddiginél kiterjedtebb fertőzéshullám hátterében – tették hozzá.

A témával kapcsolatban portál az ujszo.com-ot  idézte, akiknek a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Virológiai Intézetének virológusa, Boris Klempa nyilatkozott. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy

a betegeknél a bőrtünetek alapján lehet tájékozódni.

A virológus szerint egy beteg csak akkor szűnik meg fertőzőképesnek lenni, amikor a bőrén lévő, vírust tartalmazó sebek és varok eltűnnek. Ez általában két-három hétig tart.

Klempa arról is beszélt, hogy a maximális védelem és biztonság érdekében a lappangási időhöz mérten a közeli kontaktoknak karanténba kell vonulniuk, máskülönben szétterjedhet a kórokozó. Hozzátette, a himlő ellen használt régi vakcinák elméletileg felhasználhatók a majomhimlővel szemben is.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. május 30. 13:27
Karantén? Már a szlovákoknál is? Terjed a homofóbia! Most mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!