First gentleman, kormányalakítás, Fradi, Mariupol és Szarka Gyula – itt az új Mandiner!

2022. május 19. 07:24

Kicsoda Veres István, Novák Katalin férje? Miben lesz más az ötödik Orbán-kormány? Mérlegen az EU jövője, Ausztrália kontra Kína, Lóránt Károly közgazdász és Andreas Kinneging jogfilozófus-professzor a ma megjelent Mandiner hetilapban.

2022. május 19. 07:24
null

A család és a gyereknevelés terén sziklaszilárd alapelvek mentén működünk, ez mindkettőnk számára szent és sérthetetlen – mondja Veres István elismert pénzügyi szakember. E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak Novák Katalin köztársasági elnök férjével, aki first gentlemanként elsősorban a hétköznapi pénzügyi tudatosságot igyekszik majd erősíteni.

– fogalmazott interjúnkban.

„Az olajembargó a magyaroknak nem csupán kevesebb fürdést és hidegebb telet jelent, hanem a gazdaság leállását” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely a szankciók és az ideológiai nyomásgyakorlás kapcsán.

Közélet

A közeljövő kihívásainak megfelelően állította össze új kormányát Orbán Viktor miniszterelnök. Lesznek újoncok, visszatérők és veteránok; jelentős strukturális átalakulás várható, és nem meglepő módon gazdasági fókuszú lesz a kabinet – a részletekről Közélet rovatunkban olvashatnak. 

A lila párt parlamenti frakciója elveszítette Hadházy Ákost, így maradtak tízen. A népszerű elnök, Donáth Anna nem indul a tisztújításon, ennek ellenére bizakodnak, hogy előbb-utóbb átveszik a DK helyét a balliberális térfélen megnéztük, milyen jövő várhat a Momentumra. 

Szilvay Gergely Molnár Attila Károly új, Ki mit konzerválna című könyvét ajánlja a rovatban.

Balog Zoltán református püspök a köztársasági elnök beiktatása kapcsán ír arról: „ilyen még nem volt, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok kérik Isten áldását az ország első polgárára”

aki a Mathias Corvinus Collegium meghívására járt Budapesten. Új könyvéről, a jó és a rossz fogalmáról, a szabadságról és a woke eszméről interjúztunk.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ operatív igazgatója a CPAC hazai rendezésének jelentőségéről ír publicisztikájában.

Külhon & Külföld

Magyar nyelvű hírportált indított a liberális szlovák Denník N újság Napunk néven. A fogadtatás vegyes, a konzervatívok kissé értetlenek, bár az új lap főleg a liberális kiadványokat hozhatja nehezebb helyzetbe ­– a részletekről Külhon rovatunkban olvashatnak. 

Külföld rovatunkban az ausztrál választásról és biztonsági kihívásairól, valamint az ukrajnai háború szimbólumává vált Mariupolról írunk. 

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az uniós szankciókkal kapcsolatos vitákról értekezik publicisztikájában. 

 Precedens & Makronóm 

Véget ért az EU jövőjéről szóló konferencia, amelynek fejleményeire sokan az európai szuperállam irányába tett fontos lépésként tekintenek – az eredményeket Precedens rovatunkban értékeltük.

Takaréküzemre van szükség, csak az exportképes beruházásokat szabad támogatni, és amit lehet, meg kell termelni Magyarországon – mondja Lóránt Károly Makronóm rovatunkban. A közgazdász többek között a progresszív jövedelemadóhoz való visszatérést is szorgalmazza interjúnkban. 

Sport 

Véget ért az NB I. 2021–22-es szezonja, amely többek között a Ferencváros újabb bajnoki címét, a Kisvárda történelmi ezüstérmét, a Fehérvár hét vereségből álló sorozatát, a Paks gólzáporos meccseit, valamint a két fővárosi nagycsapat, a Budapest Honvéd és az MTK bukdácsolását hozta – összefoglalónkat Sport rovatunkban olvashatják.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely az Egyesült Királyság két vezető közgazdásza, Jonathan Haskel és Stian Westlake könyvét ajánlja, akik új gazdaságpolitikát, a helyi kisvállalkozások erősítését sürgetik. 

Tudomány kisrovatunkan arról olvashatnak, hogyan lehetséges, hogy Jókai Mór csaknem százhúsz évvel a terrakotta katonák 1974-es felfedezése előtt a kínai cseréphadsereg történetére tesz utalást. 

 A Feminens oldalán Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt ismerhetik meg, Uri Dénes Mihály a reggelek jelentette csodáról, a mindennapi remény születéséről ír jegyeztében.

„Remélem, mindenki számára világos, hogy bennünket a szlovákok sosem fognak úgy képviselni, mint ahogy mi képviselnénk saját magunkat” – mondja a hatvanéves Szarka Gyula. A Ghymes együttes egyik alapítójával a csehszlovákiai gyerekkorról, zenéről, borról és kocsonyáról beszélgettünk Élet rovatunkban.

Arcél kisrovatunkban a hászhúsz éve született Breuer Marcell építészre emlékezünk.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor ír arról, miért utópia az örök béke.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!