A pandémia jobban megtépázta a nők pszichéjét

2022. május 17. 14:00

Egy friss magyar tanulmány szerint szükség van a nők megsegítésére, mert lelki kimerülésük alapjaiban érinti az egész család érzelmi életét.

2022. május 17. 14:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A járvány és a korlátozások okozta stressz negatív hatásaival szemben a nők kitettebbnek mutatkoztak, mint a férfiak – ez az egyik fontos megállapítása a covid-19-járvány társadalmi gazdasági hatásairól szóló fehér könyvnek, amit az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) megrendelésére a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézete (KTI) adott ki. A kötet egészségügyi részével ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Most A covid-19-járvány egyéni és közösségi vonatkozásai című fejezetet mutatjuk be, amelynek megállapításai egy országosan reprezentatív egyéni kérdőíves adatfelvételen és ehhez kapcsolódó fókuszcsoportos vizsgálatokon alapulnak.

Először nőtt, majd a járvány előtti szintre esett vissza a segítségnyújtás szintje

A szerzők kimutatták: míg a pandémia előtt a magyar társadalom mindössze 53 százalékának voltak olyan segítségnyújtási kapcsolatai, amelyben leginkább kölcsönösen segítették egymást, addig ez a szám az első három hullám alatt 56 százalékra emelkedett. Majd a vizsgálat időpontjára, 2021 decemberére visszaesett – a járvány előttinél számottevően alacsonyabb szintre, 49 százalékra. Ráadásul ez a „visszapattanás” egy új, de jóval erőforrás-szegényebb állapotba történt. A tanulmány készítői meg tudták határozni azt is, hogy az aktív segítő kapcsolatokkal nem rendelkezők (51 százalék) több mint kétharmada a „csak magunkra számíthatunk”, míg közel egyharmaduk az egészségügyi, szociális, gazdasági helyzetük miatt „kiilleszkedők” (azaz kapcsolatvesztettek) csoportjába tartozott.

További érdekes megállapítás, hogy míg a férfiak a védőfaktorok közül a reziliens, vagyis rugalmasan ellenálló megoldásokat, addig a nők a társas támogatást alkalmazták. A nemek között is találtak eltérést:

a nők kitettebbek a pandémia okozta stressz negatív hatásának.

Hasonló eredményeket igazoltak kutatók korábban, járványtól mentes időszakban katasztrófák következtében. Ezeket az eredményeket a szerzők a nőkre inkább jellemző érzelemfókuszú megküzdési stratégiákkal magyarázzák, a koronavírusjárvány időszaka az élet számos területén megkövetelte a változáshoz való alkalmazkodást, a legátfogóbb összehangoló munkát napi szinten a különböző intézmények (iskola, óvoda, munkahely, család) között.

Fontos azonban, hogy a stressz értékének legnagyobb mértékű csökkenését szintén a nők körében figyelték meg. Az első járványhullám idején egy időben több feladatkör – home office, online tanítással járó segítségnyújtás, rendszeres háztartási munkák (például főzés) – ellátásában rutint alakítottak ki, így a negyedik hullám idején már kevesebb stresszel járt a járvány okozta korlátozás és a változásokhoz szükséges alkalmazkodás, és ezt rugalmasan oldották meg, amit a rezilienciaérték is alátámaszt.

Kép: Ficsor Márton

Azt is megfigyelték, hogy a magasabb iskolai végzettségűek magasabb reziliencia (nagyjából: rugalmas ellenállási képesség) és társas támogatási szinttel rendelkeznek. Vagyis ellenállóbbak, és nagyobb arányban fordulnak másokhoz, mint az alacsonyabb iskolai végzettségű társaik.

A stressz a járvány első és negyedik hulláma idején is a nyolc vagy kevesebb általános iskolai osztályt végzettek körében volt a legmagasabb,

a legalacsonyabb pedig az érettségi nélküli középfokú végzettségűek körében. A reziliencia az érettségivel rendelkezők körében volt a legmagasabb, és az általános iskola nyolc osztályát el nem végzők körében a legalacsonyabb. A védőfaktor tekintetében a 18–29 éves korosztály van a legalacsonyabb szinten, illetve a 60 év feletti korosztály a leginkább rugalmatlan a változásokkal szemben.

Szükség van a nők megerősítésére a pandémia után

A szerzők szerint a „nőkre vonatkozó beavatkozásokat szükséges megfogalmazni és érvényesíteni”, mivel érzelmi kifáradásuk a személyes szint mellett jelentősen befolyásolja a családok életét, beleértve a párkapcsolatok minőségét, és a gyermekneveléshez szükséges érzelmi biztonságot szintén veszélyezteti. A nők lelki kimerülése az egész család érzelmi életét alapjaiban érinti, a probléma nem egy, hanem két vagy három (akár több) személy lelki stabilitására, jóllétére is kihat.

Nyitókép: Shutterstock.com

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. május 17. 20:05
Az nem lehet! Hiszen semmi különbség nincs a férfi és nő közt, sőt, nincs is férfi, se nő.
Sincero
2022. május 17. 18:14
Ez rendben, de hol vannak a nők?
Mocca08
2022. május 17. 16:25
Az én pszichém meg a nőm tépázta meg. Most akkor mi.
Bicsike
2022. május 17. 16:08
A nők nőnek születnek a férfiak férfinak. A női nehézségek a nőket sújtják a férfi nehézségek a férfiakat. Mi ez a megkülönböztetés? Nem kiharcolták az egyenjogúságot? Miért kell még mindig kiemelten foglalkozni azzal, hogy a nőknek mi a kínjuk? Vagy akkor mégsem ment végbe teljesen az emancipálódás? Még mindig van különbség nő és férfi közt? Az, hogy lehet? Ja, hogy mégsem működik az egyenjogúság intézménye amit annyira akartak? Fene. De kurvára tudom sajnálni a nőstényeket. Ki nem szarja le mi viseli meg őket!! Ha ennyit foglalkoznak a nőkkel akkor azzal is foglalkozzanak, hogy a nők miatt mennyi férfi lesz öngyilkos, depressziós, lelki nyomorult, teljes idegroncs, rabszolga a saját házában. A férfiak legtöbb problémáját a nők okozzák, de ez kit érdekel ugye. Ez is téma lehetne csak hát ezzel senki nem foglalkozik, mert hát a férfi az férfi viselje el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!