Akkor most áttörtek az oroszok?

2022. május 23. 16:39

Mikor döntő egy csata? A mostani szeverodonyecki ütközet kapcsán azt láthatjuk, hogy megváltozott a helyzet, és komorabb kép rajzolódik ki az ukránok számára. Folytatódik Háború, közelről sorozatunk!

2022. május 23. 16:39
null

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

Nyitókép: aknagránát robban a donbaszi Liszicsanszk közelében, május 23-án (ARIS MESSINIS / AFP)

***

Pont egy hete, hogy a kelet-ukrajnai áttörés esélyeit latolgattam. Az élet azonban újra és újra bebizonyítja, hogy szinte lehetetlen pontosan megjósolni, mi történik egy háborúban.

A múlt heti állapothoz képest a kelet-ukrajnai belső katlan bezárulni látszik, nem meglepő módon délről, Popászna felől. Ezzel szemben az északi Bilohorivka irányából induló támadás a földrajzi viszonyok, elsősorban a folyami átkelés már szintén bemutatott nehézségei miatt egyelőre úgy néz ki, megtorpant. A külső gyűrű Izjum és Novoszelivka irányából szintén ért el némi előrehaladást, ami viszont kifejezetten érdekes, az az, hogy egy kisebb katlan készül kialakulni Szeverodonyeck körül,

azaz a frontális támadás jobban halad, mint az átkarolás.

Erre sem fogadott volna a legtöbb szakértő nagyobb tételekben, egy vagy két héttel ezelőtt. 

(Forrás: Liveuamap)

Jól mutatja, mekkora fontosságot tulajdonít az orosz vezetés Szeverodonyecknek, hogy a kifejezetten városi harcra kifejlesztett harcjárművek, az eddig visszatartott BMPT Terminátorok is megjelentek (a típusról hamarosan részletes ismertetővel jelentkezünk).

Harkiv környékéről szinte teljesen visszavonultak az orosz egységek, de úgy néz ki, hogy ez csak a város közvetlen környékének kiürítését jelenti, azaz teret adtak fel, hogy időt nyerjenek. Ugyanis amikor az ukrán előrenyomulás azzal kezdett fenyegetni, hogy egyrészt elvágja az izjumi erőket az utánpótlástól, másrészt a nemzetközi határ közelébe kerülhetnek, azonnal leállt a visszavonulás és újra megszilárdult az orosz erők védelme. 

A hírek szerint a lassan bekerített Szeverodonyeckből kivezető egyik hidat megsemmisítették az oroszok, így a lekötött erők kivonása még nehezebbé válik, ráadásul a harcolva visszavonulás egy tűzerőfölényben lévő ellenséggel szemben mindig is rendkívül nehéz feladat volt.

A katonai alakulatok ereje ugyanis nem kizárólag, sőt nem elsősorban technikai eszközeikben rejlik,

mint azt a jemeni szandálos ellenállók által megfutamított szaúdi gépesített egységek példája mutatja.

Magas morálú és összeszokott alakulatokat azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra felállítani. Valószínűleg ezt ismerte fel az ukrán politikai vezetés is, amely a jelek szerint változtatott az „egy lépést sem hátra!” hozzáállásán. Bár biztosat nem tudni, a jelek szerint megindult az ukrán hadsereg legütőképesebb egységeinek kivonása megerősített állásaikból. Ezt akár az elszenvedett súlyos veszteségek váltották ki, amelyet az ukrán vezetés is kénytelen volt elismerni, akár a bekerítéstől való félelem – de egyértelműen megmozdult a front Kelet-Ukrajnában.

Ugyan az ukrán veszteségekről kevesebb szó szokott esni, azonban az utóbbi időben több olyan információ is napvilágot látott, amely legalábbis kérdéseket vet fel az ukrán fegyveres erők élőerő utánpótlásának helyzetével kapcsolatban. Ilyen például, hogy nemrégiben lecserélték a területvédelmi, azaz tartalékos erők főparancsnokát, illetve az a tény, hogy a Kijev környéki visszavonulások után egy tartalékos egység érte el az orosz határt. Hozzátéve a Zelenszkij elnökre nem jellemző csendet, illetve a jelentős veszteségek beismerésén túl a sorköteles korú férfiak számára Ukrajna elhagyását megtiltó rendelkezés elleni aláírásgyűjtést,

elég komor kép sejlik fel.

Hiába írták alá viszonylag kevesen petíciót, és hiába mondta azt az ukrán állami hírügynökség, az UNIAN hasonló kérdésére a válaszadók mindössze 41 százaléka, hogy támogatja a felvetést, maga a javaslat megjelenése is komoly gondokat feltételez.

Ne felejtsük el, hogy Ukrajnában hadiállapot van. Bárki, aki az ország védelmének gyengítésével vádolható, az súlyos következményekkel számolhat. Ennek ellenére sokan vállalták – azonosítható módon! –, hogy támogatásukról biztosítsák a kezdeményezést.

Ugyan információk szerint még kifejezetten magas a háború folytatásának támogatottsága, fentiek alapján az elmúlt időszak súlyos veszteségei már ukrán oldalon is egyértelműen kezdik éreztetni a hatásukat.

Az igazi kérdés az, hogy mekkora lendületet tud venni az orosz támadás, miután a legtöbb Ukrajnában harcoló alakulatot oda csoportosítottak át, és ez milyen hatásokkal jár. Sikerül-e bekeríteni a szakadár területekkel szemben felsorakoztatott harcedzett, reguláris ukrán dandárokat, és hogy fenti egységek milyen állapotban tudnak visszavonulni a halálos ölelésből? 

Azt egyelőre túlzás állítani, hogy a háború fordulópontjához érkezett, az azonban bizonyos, hogy láthatóan megváltozott a helyzet. 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. május 24. 15:37
Azok a régi szép idők, amikor még tudta úgy tálalni a média a háborút, hogy az ukránok állnak győzelemre...
Nagyhuba1
2022. május 24. 12:30
Nem drukkolok se az Oroszoknak se az Ukránoknak, Magyarország drukker vagyok. Ukrajna sokat tesz,hogy ne legyen vége a háborúnak.Az Oroszok ráérnek,szép lassan rongyá lövik Ukrajnát. Jó lenne már ha az USA szólna Zelenszkíjnek ne uszítson....TÁRGYALJON.
Nyugati Ádám
2022. május 23. 23:08
Lényegtelennek tűnik, de a fényképen csodálatos jól kelt búza tábla látható kisebb sorkihagyásokkal, mert ez azt mutatja, hogy az élet mégiscsak fontosabb a háborúnál.
SteveNo1
2022. május 23. 21:22
Nem szabad csodálkozni az orosz előrenyomuláson: A második világháború keleti frontján fontos kulcsszó volt a "raszputyica", vagyis az olvadás, illetve az őszi esőzések utáni sártenger, ami nehezítette a seregek mozgását. Most sem történt más, csak felszáradt a tavaszi olvadás utáni sártenger, elég keménnyé vált a talaj a páncélosegységek közúton kívüli mozgatására, így lehetőségük volt az oroszoknak előretörni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!