Át tudnak-e törni az oroszok Ukrajnában?

2022. május 16. 09:14

Az ukránok hetek óta keményen ellenállnak, az oroszok pedig lassan haladnak csak előre: történhet-e áttörés a kelet-ukrán fronton, vagy ebbe is beletörik az oroszok bicskája?

2022. május 16. 09:14
null

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

***

Beidegződött, régi szokások – különösen, ha korábban sikeresnek bizonyultak – nehezen leküzdhetőek. Ez kiváltképp igaz az olyan konzervatív szervezetekre, mint amilyenek a hadseregek. Fentiek azzal kapcsolatban jutottak eszembe, ahogy a Kelet-Ukrajnában zajló harcokról készült térképeket néztem.

Azokon ugyanis egy klasszikus szovjet típusú kettős bekerítés rajzolódik ki. 

Ezt a megoldást a Vörös Hadsereg fejlesztette ki és használta nagy sikerrel a 2. világháborúban. A megoldás lényegét egy-egy, a céltól távolabbról induló támadás képezi, amelyek az ellenséges állásokat áttörve egyszer csak elkanyarodnak és támadásuk bekeríti a tényleges célpontot, elvágva annak utánpótlását. Ilyen hadművelet volt a 2. magyar hadsereg megsemmisüléséhez vezető voronyezsi katasztrófa, vagy éppen a sztálingrádi hadművelet, az Uránusz. A szovjet megoldás különlegessége, amelyben jelentősen eltér a hagyományos kettős átkarolásoktól az az, hogy a bekerített alakulatok köré nem egy, hanem két gyűrűt von. 

Így például azok az alakulatok, amelyek Voronyezsnél nem bomlottak fel visszavonulás közben újra és újra szovjet alakulatokba ütköztek. Több más ok mellett a Sztálingrád felmentésére indított művelet is ezen a megoldáson bukott el. De szintén nagyrészt a kettős gyűrű miatt jutottak át olyan kis számban a híres budapesti Kitörés túlélői.

A megoldás egyértelmű hátránya azonban, hogy jelentős számú élőerőt igényel, hiszen két gyűrűt kell kialakítani, ráadásul a második sokszor több tíz kilométerrel az első mögött húzódik, így nagy területre kiterjedő védelme jelentős létszámot igényel. 

És most pontosan ez az, amivel az oroszok nem rendelkeznek.

Mivel az orosz fél szerint hivatalosan különleges katonai művelet zajlik, korlátozott a bevethető alakulatok száma. A február 24-ei támadás során bevetett 120 zászlóalj harccsoportból hírek szerint mindössze 92 bevethető, amely tény egyben meg is magyarázza a Kijev, Harkiv és Csernyihiv környéki csoportosítások visszavonását. Így az orosz átcsoportosítások ellenére előállhatott az a helyzet, hogy még így sem tudtak a terület megtartásához szükséges élőerőből fölényt kialakítani. 

(Térkép forrása: ISW)

Fentiek fényében különösen érdekesek Rubizsnye és Vojevodivka elestéről szóló hírek (lásd a térképet). Ezek a települések ugyanis nem a nyolc év alatt, a szakadár „tagköztársaságokkal” szemben, szinte bevehetetlenné kiépített állások szárnyain, hanem a védőállásokon belül, a legjobban védett területeken találhatóak. Természetesen egy, az ókori Cannaéhoz hasonló teljes átkarolás eléréséhez szükség van az ellenfél szemből való lekötésére, de ezek a támadások csak annyira kell, hogy erősek legyenek, hogy a másik fél ne hagyhassa figyelmen kívül őket. Ezzel szemben a szárnyakon, ahol a hosszú felkészülés után logikusan a legnagyobb orosz sikereket várná az ember, alig van előrehaladás. 

A 2. világháborúban a szovjet előrenyomulás két szárnya, egy páncélos alakulat egy, de legfeljebb két nap alatt meg tudta volna  tenni a Popászna és Bilohorivka közötti 65-70 kilométert,

ezért a mostani orosz előrenyomulást nehéz másnak nevezni, mint rendkívül lassúnak.

Jelenleg két lehetőség tűnik valószínűnek. Még mindig a blitzkrieg részét is képező helyi támadások folynak, amelyeket egy kisebb áttörés elérésével később fejlesztenének átkarolássá, vagy nem is a bekerítés a fő cél, hanem a felőrlés. Ez utóbbi lehet kétélű fegyver is, hiszen a hivatásosokból és önkéntesekből álló orosz alakulatok moráljáról sem éppen pozitív hírek érkeznek.    

A térképről leolvasható információk azonban megtévesztőek lehetnek. Ugyanis számtalan olyan fontos információt nem árulnak el, mint a harcoló alakulatok feltöltöttsége, utánpótlásának szintje vagy éppen fáradtsága. A környéken a háború megindulása óta súlyos küzdelmek zajlanak, és az oroszok lassan, de fokozatosan rombolták az ukrán hadsereg legerősebb alakulatainak hátországát. Ilyen hosszú harctevékenység után már az olyan legalapvetőbb katonai felszerelések is karbantartásra, sőt cserére szorulhatnak, mint a kézifegyverek vagy a rádiók. 

Egyelőre az bizonyosnak tűnik, hogy

az ukránok mostanra hagyományosnak mondható módon keményen ellenállnak, az oroszok pedig lassan haladnak csak előre.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tovább egyelőre még korai válaszolni, viszont 4-5 hét múlva már jobban lehet látni az eredményeket. Most annyit merek megkockáztatni, hogy a következő egy hónapban várható a háború csúcspontja.

Ha a hosszas ukrán könyörgést, követelőzést, fenyegetést és zsarolást követően elküldött nyugati nehézfegyverzet és a rá kiképzett személyzet megérkezik az országba, az jelentős változásokat hozhat. Amennyiben addigra Kelet-Ukrajnában nem változik jelentősen a helyzet. Ha ugyanis addigra az orosz szárazföldi erők nem érik el céljukat, azaz a kelet-ukrán csoportosítás bekerítését és felszámolását, akkor Putyin elnök, számára meglehetősen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Amennyiben a most megindított művelet nem éri el a célját kénytelen lesz beismerni, hogy ténylegesen háború dúl Ukrajnában. 

Hogy erre a helyzetre hogyan reagálna, szinte lehetetlen megmondani. 

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. május 16. 21:26
A ruszkik eddig olyan fegyverzetet vetettek be, melyek a hadi csúcstechnikájukhoz viszonyítva u-szeges, tejgumis csúzlinak, vízipisztolynak felel meg, kis létszámú, jól kiképzett egyenruhás katasztrófa túrista kezelésében. Ha nagyon nem megy nekik a project, jön a komolyabb technika. Ha megszorítják őket, plafon a sátán-2. Ne hasonlítsuk a mostani szitut Stalingradhoz. A németek ott mindent bevetettek.
Nyugati Ádám
2022. május 16. 19:53
Az oroszok már elérték a stratégiai céljukat, az orosz többségű, egyben a gazdaságilag legerősebb országrészek elfoglalásával. A tengeri kijáratot is megszerezték. A többi már számukra nem lényeges, sőt az arcvesztés elkerülését a hozzáértőknél így is elérték. A maradék Ukrajnának nehéz lesz az oroszok nélkül boldogulnia. Magyarországnak meg lesz egy, még az átlagosnál is lényegesen rosszabb szomszédja.
Zolotarjov
2022. május 16. 19:22
Egekben az olajárak, hasít a rubel. Micsoda egy hülye ez a Putyin..:))
bunko_jobbos
2022. május 16. 19:01
A háborúban ha az egyik félnek van még 5 évre elegendő tartaléka, a másiknak meg 2 hétre elegendő, akkor még a frontok nagyjából ugyanott lesznek. Két hétig. Mert utána az erősebb fél MINDENT visz. Lásd pl. Németország az I. vh-ban. 18 tavaszán még iszonyatos támadást hajtottak végre, mert felszabadult az orosz front. Ekkor haladták a legtöbbet 14 óta 50-70 km-t. Novemberben meg már kajájuk meg lőszerük sem maradt, fel kellett adniuk a harcot. Szóval nem lineáris ez a dolog. Az ukránokat elég nagy veszteségek érik, de az oroszok meg nem akarnak sok élőerőt feláldozni. Így meg a felőrlés. Tüzérséggel meg kurva jól állnak. Megy az uki infrastruktúra lerombolása. Meg kell nézni, hogy Szíriában mit csináltak: pont ezt. Sztálin persze hurrárohamokat tartana százezrek feláldozásával, hogy november hetedikére (tetszőleges kommunista ünnepnapra helyettesíthető) meglegyen a győzelem. Putyin nem Sztálin, demokratikus vezető, neki választáson is kell nyernie Sztálinnal ellentétben. (Szerintem van annyira szabad az orosz sajtó, mint pl. a német :-) vagy az amerikai. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!