Amerikai jogvédő szervezet: a magyarországi szavazás lebonyolítása hatékony, rendezett és figyelemre méltó volt

2022. április 13. 17:16

„A nemzetközi baloldal ellepte Magyarországot, hogy megpróbáljon vitát generálni” –  jelentette ki Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke.

2022. április 13. 17:16
null

A Judicial Watch elkészült a magyaroroszági választásokról szóló zárójelentésének hosszú verziójával is. Rövid összefoglaló: A Judicial Watch tegnap bejelentette, hogy egy hattagú választási megfigyelői missziót küldött Magyarországra a 2022. április 3-i országgyűlési választásokra és népszavazásra. 

A Judicial Watchnak a magyarországi választások szóló jelentése megállapítja, hogy a magyarországi választás lebonyolítása

hatékony és rendezett volt, figyelemre méltó esemény nem történt.

A Judicial Watch delegációját olyan ügyvédek vezették, akik korábban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumában foglalkoztak választási ügyekkel, ahol fő feladatuk tagállami és szövetségi választások lebonyolításának felügyelete volt. Emellett voltak a delegációnak olyan tagjai is, akik korábban a Judicial Watch kötelékében végeztek választási megfigyelést. A Judicial Watch képviselői a választás napján Budapesten és környékén 52 szavazókört figyeltek meg, 27 helyszínen és sehol nem tapasztaltak említést érdemlő fennakadást, problémát. A magas, 70% körüli országos részvételi ellenére a szavazásra várakozó sorok általában rövidek voltak, és a várakozási idő csak ritkán haladta meg a 15 percet. Úgy tűnik, az a magyar választási gyakorlat, miszerint a minden pártnak minden szavazatszámláló bizottságban lehet delegáltja, hozzájárult ahhoz, hogy a választást zavartalanul lehessen lebonyolítani.

A jelentés szerint a szavazás lebonyolítása sok szempontból hatékonyabb volt, mint amit a misszió tagjai

az Egyesült Államok egyes részein korábban tapasztaltak.

A Judicial Watch megfigyelési módszertana annak vizsgálatára helyezi a hangsúlyt, hogy megfelelően gyakorolható-e a választójog, azaz a polgárok könnyen leadhatják a szavazataikat, amelyek egyenlő súllyal esnek latba. A megfigyelők különösen a választások napján felmerülő konkrét problémák és visszásságok rögzítésére összpontosítanak, mint a törvénytelen szavaztatás, a szavazásra vonatkozó szabályok önkényes módosítása, agresszív szavazási segítségnyújtás, a szavazólapok szabályszerűtlen kezelése, a szavazók megfélemlítése, összetűzések, valamint a szavazók „eltérítésére” vonatkoznak, ami akkor áll fent, ha nem megengedhető, hogy szavazzanak, hiszen nincs náluk a személyazonosságukat igazoló dokumentum.

A Judicial Watch megjegyzi, módszertana eltér más nemzetközi választási megfigyelők által alkalmazott megközelítésektől, akik gyakran

ideológiai értékítéletek alapján bírálták a magyar választásokat

olyan kérdésekben, mint a média elfogultsága, a negatív kampány, a kampányfinanszírozás vagy a női jelöltek aránya. A jelentés szerint „ezekkel a kérdésekkel inkább a média szerkesztőségeknek kell foglalkozniuk nem pedig a választási megfigyelőknek ”.

„A nemzetközi baloldal ellepte Magyarországot, hogy megpróbáljon vitát generálni ellenfelük, Orbán Viktor megválasztásának legitimitásáról. Ezzel szemben a Judicial Watch választási szakértői, megfigyelői gyakorlatilag semmilyen problémát nem észleltek a magyarországi választások lebonyolításában” – jelentette ki Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. április 13. 23:22
Mindnen hossásólást kérünk a rettegett "z" betű mellődésével köttétenni :) Egy próbát megér:)
Házam Hazája
2022. április 13. 23:19
Mindnen hossásólást kérünk a rettegett "z" betű mellődésével köttétenni :) Egy próbát megér:)
olajfa1
2022. április 13. 22:37
Ezt a pozitív véleményt BORZADÁLLYAL OLVASTA Bieden!!!!!
Rizsa
2022. április 13. 20:13
A baloldal .Azért se !!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!