A légtérzár és a humanitárius atomháború

2022. március 23. 14:30

Most nincs szó menekültek oszlopait géppuskázó csatagépekről.

2022. március 23. 14:30
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Az ukrajnai események láttán a legtermészetesebb emberi reakció a tennivágy. Megfékezni a pusztítást, és enyhíteni a szenvedést. Tenni valamit. Bármit. Azonnal.

Az ukrán népnek nyújtott segítség nagyobb részt hasznosnak bizonyult, és életeket mentett. Egy kisebb része semmit sem mozdított a tragédia mérlegén. Az ádáz tennivágyás peremén azonban felbukkantak olyan gondolatok is, amelyek súlyos veszélybe sodorhatják a régiót, Európát, sőt talán az emberiség egészét.

Ezek közé a beélesített gondolat-aknák közé tartozik az Ukrajna feletti légtérzár ötlete.

A közelgő rendkívüli NATO-csúcs egyik célja döntést hozni ebben a kérdésben.

Első látásra az ötlet frappánsan egyszerűnek és újszerűnek tűnik. Földre kényszeríteni Oroszország légierejét, vagy legalábbis eltávolítani Ukrajna egéről, vagy ha ez sem lehetséges, legalább megtisztítani a humanitárius folyosókat az orosz légi tevékenységtől.

A repüléstilalmi zóna gondolata több sebből vérzik, ezek közül a legszembetűnőbb a kockázat és a hatékonyság kérdése.

Mennyire lenne számottevő a légtérzár hatása, egyrészt a humanitárius katasztrófára, másrészt a háború menetére?

A válasz az első kérdésre az, hogy elenyésző mértékben. A Második Világháború tapasztalataitól eltérően itt most nincs szó menekültek oszlopait géppuskázó csatagépekről. A terrorbombázások eszköze nem a taktikai vagy a stratégiai bombázó, hanem az oroszok hagyományos és rakétatüzérsége. Az orosz légi tevékenység Ukrajna fölött meglepően gyér, és ezt a tevékenységet tovább korlátozták a Nyugatról érkezett egyszemélyes légvédelmi rendszerek. Ezek alapján igen egyértelmű, hogy a légtérzárnak elhanyagolható befolyása lenne az ukrán humanitárius válságra, és csupán mérsékelt befolyása a háború menetére.”

Nyitókép: John Thys / AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. március 23. 18:47
Magyarország szóba se hozta , gyanúm Brüsszel uszítja az ukrán vezetőket az orosz gázról magyarok lemondjanak. Ukrajna azzal vádolja Magyarországot, hogy Kárpátalját akarja visszaszerezni. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes megkérdőjelezte Magyarország oroszbarátnak nevezett retorikáját, azt sugallva, hogy az olcsó orosz gáz iránti vágy vagy akár egy esetleges területszerzés állhat Budapest politikája mögött. Egy hosszú Facebook-bejegyzésben a tisztviselő azt állította, hogy még a volt Szovjetunióból származó összes orosz szatellit sem viselkedik úgy, mint a magyar hatóságok. Elmondta, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, sőt nem engedi, hogy más országok fegyverei áthaladjanak a területén. Valójában mindenre nemet mondanak. Még egy lépés és Budapest hivatalos retorikája teljesen oroszbarát lesz. Mi ez? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarják? írta Verescsuk, mielőtt felszólította Budapestet, hogy csatlakozzon a civilizált világhoz, és ne ismételje meg a második világháború hibáit, amikor Magyarország rosszul döntött. Korábban kedden Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy országa nem fogja támogatni az oroszellenes szankciókat, amelyek kárt okoznának saját érdekeinek, beleértve az orosz gázt és kőolajat célzó büntetőintézkedéseket. Megismételte azt is, hogy Magyarország ellenez minden olyan javaslatot, amely NATO-katonák Ukrajnába küldését vagy repüléstilalmi zóna létrehozását jelenti az ország felett, azzal magyarázva, hogy az ilyen lépések növelnék egy nagyobb méretű háború kockázatát. Bár a magyar kormány elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, és támogatott bizonyos szankciókat, következetesen védelmezte, hogy kívül kíván maradni a konfliktuson, és nem volt hajlandó csatlakozni más országokhoz, amelyek fegyvereket küldenek Ukrajnába. Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül. Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna. https://internetfigyelo.com/ukrajna-azzal-vadolja-magyarorszagot-hogy-karpataljat-akarja-visszaszerezni/
Kormánypárti1
2022. március 23. 18:01
" és csupán mérsékelt befolyása a háború menetére." Valóban mérsékelt befolyása lenne, mert csupán a helyi háború, világháborúvá lépne elő.
Alcofrybas
2022. március 23. 16:09
Márpedig elkélne valami repüléstilalmi zóna Zelenszkij köré, mert eléggé el van szállva. Szemmel láthatóan elég sokat repül az ipse. Ránézek, hallgatom, és azt látom: lebeg, mint a friss ökörnyál. Le kéne szedni vagy nem adni neki több anyagot. Értem én, hogy így irányítható, meg már hozzászoktunk a részeges elnökökhöz, de ez most más kategória, mint a botorkáló Juncker.
furunkulus13
2022. március 23. 16:00
Ragyogó szakszerű, objektiv elemzés!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!