Miért a Nyugat a felelős az ukrán válságért?

2022. március 27. 21:48

A 2014 februárjában kezdődött válságért elsősorban a Nyugat, és különösen Amerika a felelős.

2022. március 27. 21:48
null
John Mearsheimer
John Mearsheimer

„Az ukrajnai háború a legveszélyesebb nemzetközi konfliktus az 1962-es kubai rakétaválság óta. Alapvető okainak megértése elengedhetetlen, ha meg akarjuk akadályozni az eszkalációt, és ehelyett meg akarjuk találni a módját a konfliktus rendezésének. 

Nem kérdéses, hogy Vlagyimir Putyin indította el a háborút, és ő a felelős azért, hogy hogyan zajlik. De hogy miért tette ezt, az más kérdés. Nyugaton az a fősodratú nézet, hogy ő egy irracionális,  érinthetetlen agresszor, aki egy nagyobb Oroszország létrehozására törekszik a volt Szovjetunió mintájára. Így egyedül ő viseli a teljes felelősséget az ukrajnai válságért.

De ez a történet téves. A 2014 februárjában kezdődött válságért elsősorban a Nyugat, és különösen Amerika a felelős. A szembenállás olyan háborúvá fajult, amely nemcsak Ukrajna elpusztításával fenyeget, hanem Oroszország és a NATO közötti lehetséges atomháborúval is.

Az Ukrajnával kapcsolatos bajok valójában a NATO bukaresti csúcstalálkozóján kezdődtek 2008 áprilisában, amikor George W. Bush kormánya szorgalmazni kezdte, hogy a szövetség jelentse be: Ukrajna és Grúzia »tagok lesznek«. Az orosz vezetők azonnal felháborodással reagáltak, majd ezt a döntést Oroszország egzisztenciális fenyegetésének minősítették, és megfogadták, hogy meghiúsítják azt. Egy tekintélyes orosz újságíró szerint Putyin »dühbe gurult«, és arra figyelmeztetett, hogy »ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, azt a Krím és a keleti régiók nélkül teszi. Egyszerűen szét fog esni.« Amerika azonban figyelmen kívül hagyta Moszkva vörös vonalát, és előretört, hogy Ukrajna nyugati védőbástyává váljon Oroszország határán. Ez a stratégia két másik elemet is tartalmazott: Ukrajnát közelebb hozni az EU-hoz, és Amerika-barát demokráciává tenni.”

Nyitókép: Denis Balibouse / Pool /AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. március 29. 11:12
"Egy tekintélyes orosz újságíró szerint Putyin dühbe gurult, és arra figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, azt a Krím és a keleti régiók nélkül teszi." Ez a térképen is látszik, pápá Fekete-tenger!
Papamaci1957
2022. március 29. 09:39
Hasonlítsuk már össze a két logót: https://hu.wikipedia.org/wiki/3._Totenkopf_SS-p%C3%A1nc%C3%A9loshadoszt%C3%A1ly#/media/F%C3%A1jl:Flag_of_the_Schutzstaffel.svg https://www.vadhajtasok.hu/2022/03/28/elfoglaltak-az-oroszok-a-naci-azov-zaszloalj-egyik-bazisat Akkor ki a náci?
Kriszta67
2022. március 28. 20:09
https://www.vadhajtasok.hu/2022/03/28/bild-ukran-haborus-bunok-az-oroszok-ellen
Kriszta67
2022. március 28. 20:06
Az ilyesmit nem tiltja az ENSZ? Ezeket az állatokat az EU-ba? Meg a nagy büdös... https://www.vadhajtasok.hu/2022/03/28/video-18-igy-lovoldoznek-a-megkotozott-orosz-katonakra-a-hos-ukranok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!