Irán külügyminisztere Moszkvában tárgyal az iráni atomalkuról

2022. március 15. 05:55

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával, illetve Németországgal 7 éve aláírt egyezményben Teherán vállalta, hogy korlátozza az atomtevékenységeit.

2022. március 15. 05:55
null

A látogatásra pár nappal azután kerül sor, hogy Oroszország új követelései miatt megszakadtak a hónapok óta tartó, és már eredménnyel kecsegtető nemzetközi tárgyalások az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felújításáról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), illetve Németországgal 7 éve aláírt egyezményben Teherán vállalta, hogy korlátozza az atomtevékenységeit az ellene nukleáris fegyverkezés gyanúja miatt elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

De a megállapodás 2018-ban zsákutcába került, mert az USA kilépett belőle, és ismét bevezette Irán ellen a korábban már feloldott szankciókat, mire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott a vállalt kötelezettségei teljesítésével.

A bécsi tárgyalásokon már közel kerültek a megállapodáshoz, de az ukrajnai háború elindítása után pár nappal Oroszország amerikai garanciákat kért, hogy az ellene meghozott szankciók nem vonatkoznak az Iránnal folytatott katonai és gazdasági együttműködésére. Washington ezt elutasította, így a tárgyalások megrekedtek. Később az amerikai kormányzat jelezte, hogy megmenthetők az eddig elért eredmények, „ha Moszkvában és Teheránban megfelelő döntések születnek”.

Azonban Amirabdollahián moszkvai látogatását bejelentve az iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak kell olyan politikai döntést hoznia, ami alapján a küldöttségek visszatérhetnek Bécsbe, és Teherán szerint a hivatalos orosz kéréseket érdemben meg kell vitatni, mint bármelyik érintett fél által felvetett témákat.

A nyugati tárgyalók a napokban adtak ki közleményt, ami szerint „senki sem használhatja ki a bécsi tárgyalásokat arra, hogy olyan garanciákhoz jusson, amiknek semmi közük a 2015-ös megállapodáshoz”.

(MTI)

Fotó: HANS PUNZ / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. március 15. 08:00
Az USA nyomása ellenében Moszkva az iráni kártyához nyúlt, mely egyben, nem is annyira burkolt fenyegetés, Izrael irányában is... Várható, hogy ezt megértik Izraelben is! -mert meg kell érteniük... Lehetséges, hogy felfogják, hogy az ukrajnai zsidó vagyon, zsidó uralom nem ér meg egy olyan háborút, egy olyan világháborút, mely az izraeli bázis megsemmisülésével járna.., ráadásul a legnagyobb zsidó város New York védelme is minden bizonnyal ellehetetlenülne... Ennek fényében nyilván nem tűnik ragyogónak Oroszország felprédálása... -úgy ítélem, kockázatos!
flesh ripper
2022. március 15. 07:35
Mi lesz még itt. Az oroszok -köztudomású-, jobban sakkoznak, mint az amerikaiak. A sakk pedig, Perzsiából származik...
még fokozza
2022. március 15. 07:22
Talán Irán arra hivatkozik, hogy Izraelnek is van.
Bagzóné Barbier Diplomatico
2022. március 15. 06:53
Az Usa kilépett, meg a rakétavédelmi egyezményből is, biztos béke okai vannak.... Netán más?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!