Meri vagy nem meri? – célkeresztben az orosz-ukrán konfliktus

2022. február 20. 08:01

Még mindig nem látni, miért lenne érdeke az oroszoknak a támadás, de valóban eszkalálódik a konfliktus – szakértők vitatkoztak a Scrutonban.

2022. február 20. 08:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Sztáray Péter volt NATO-nagykövet, jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, és egykori munkatársa, Demkó Attila, író, biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője vitatkoztak az orosz-ukrán konfliktus jelen állásáról a Scruton Belváros kávézóban.

Az orosz stratégiai céllal kezdték – ami sok minden lehet, de nem valószínű, hogy egy kiterjedt háború Ukrajna ellen szerepelne benne. Sztáray úgy vélte, Moszkva enélkül is el tudja érni a legfőbb célját, vagyis, hogy Ukrajna külpolitikai orientációváltását vagyis NATO-tagságát megakadályozza; Demkó úgy fogalmazott, „maga Vlagyimir Putyin sem döntötte el, hogy ezt a történetet hogyan fejezi be”.

Ami a tágabb geopolitikai helyzetet illeti, mindennek legnagyobb nyertese pedig értelemszerűen sem Oroszország, sem az Egyesült Államok, hanem Kína. Demkó megjegyezte: Szibéria kapcsán Oroszország egyetlen országnak adott át területet, ez Kína. „Hetekkel a háború előtt rendezte a helyzetet a hátában”, azaz formálódik egy kvázi összefogás a nyugat ellen, úgy, hogy „Kissinger nagy húzása volt egy de facto kínai-amerikai szövetség”, ugyanakkor, noha Washington Moszkva felé fordult 1989 után, leginkább egy gyarmatosító attitűddel tette ezt, ami az oroszoknak nem tetszett, a szankciós politikával pedig 2014 után egyértelműen Kína felé kezdték taszítani az oroszokat.

Fontos, hogy az ukrán hadsereg sem az már, mint 2014-ben volt. Ahogy az államtitkár kifejtette, az elmúlt nyolc év fejlesztései és tapasztalatai megedzették őket. Sztáray a korlátozott csapás – egyébként az észt hírszerzésre hivatkozva terjesztett – teóriájában sem hisz. Ő is és Demkó is úgy vélte, az oroszok, ha támadnának is, nem északról – a beloruszokkal közös hadgyakorlat helyszínéről – támadnának és nem Kijev felé, hanem éppen délen, Mariupol térségében, megerősítendő a Krím-félsziget utánpótlását (itt talán érdemes megjegyezni, Oroszországnak Nagy Péter óta erős obszessziója a déli tengeri kijárat).

Ugyanakkor ez sem valószínű: Demkó szerint eleve egy odesszai bevonulás igen nehézkes lenne, egy milliós nagyvárost, amelyet ráadásul páncéltörő rakétákkal védene az ukrán hadsereg, csak az 1956-os budapestihez hasonló utcai harcokkal lehetne bevenni, s csak aztán jönne a tengerparti sík vidék ezer kilométeren át, amit nem csak elfoglalni, megtartani is kéne, amihez az egész orosz hadseregre lenne szükség, nem arra a száz-kétszázezer főre, amennyi a térségbe került. Hozzátette: bőven elmúlt az a pillanat, amikor északon volt elég orosz haderő, ukrán meg nem.

amelyik a támadás elkerülhetetlenségét sulykolta, sulykolja.

Demkó Attila és Sztáray Péter, középen a moderátor, Veczán Zoltán (fotó: Scruton Belváros)

 

S hogy mi ennek a hozadéka hazánkra nézve? Ukrajnával nem vagyunk egy szövetségi rendszerben – „Hál’ Istennek”, tette hozzá az államtitkár, aki annyit megjegyzett, a világméretű konfliktusokat sokszor pár nappal korábban sem lehetett tisztán megjósolni, mindazonáltal

maguk az ukránok sem mobilizálták az egész hadseregüket úgy, mintha totális támadást várnának.

Persze maradtak azért kérdések, például, hogy akkor mindennek ellenére hová tűnt a parlamenti képviselőik jókora tömege, miközben a lakosság körében meg géppisztollyal gyakorlatozó néniket, lövészárkot ásó fiatalokat láthatunk. Demkó szerint meglepő ez a menekülés: talán olyan képviselőkről van szó, akik nem túl szépen nyilatkoztak az oroszokról, és most nem szeretnének esetleg egy kósza autóbaleset áldozatául esni. Sztáray viszont a nyugati nagykövetségek személyzetkivonásait említette mint meglehetősen feszültségkeltő lépést – amely példát mellesleg a magyar fél ukrán kérésre nem követett. Emellett, tette hozzá, az amerikaiak és a britek kivonták az EBESZ megfigyelő műveletéből a saját megfigyelőiket, „aminek rossz az üzenete, ezek mind eszkalációs lépések és gyengítik Ukrajnát” – fogalmazott.

Ugyanakkor már Ukrajna összetétele miatt is különös lenne egy orosz támadás: Demkó felvetette, hogy Mariupol, amely ugyebár az egyik központi helyszíne lenne ennek, félmilliós nagyváros, amelynek majd’ fele orosz, akiknek a bombázását igen nehéz lenne eladni otthon – ennek a feltételezése legfeljebb egy nyugati véleménybuborék eredménye lehet. „Kételyeim vannak, hogy Odessza mennyire lojális” – fogalmazott, arra célozva,

Ukrajna korántsem egységes, és akkor még nem beszéltünk például Kárpátaljáról, amely idegen test az országban.

Közben Nyugat-Ukrajnában erőszakos ukránosítás folyik, vagyis Demkó szerint nem igaz, hogy itt „nyugatos, csillogó szemű, demokrata fiatalok” akarata diktálna. Ahogy az sem igaz szerinte, hogy minden az orosz agresszió következménye lenne, hiszen a Donbaszban már 2004-ben is autonómiatüntetések voltak, az asszimilációs nyomás pedig erősebb, mint amit a századfordulós magyarosításnak fel szokás róni. Európa minderre mégsem mond semmit – foglalta össze Demkó, többek között a magyarok ellen elkövetett ukrán jogtiprások lényegét. Sztáray kiegészítette: nemzetközi jogilag elfogadhatatlan a Krím-félsziget orosz annexiója, viszont ezt Moszkva könnyen megtehette, mert eredetét tekintve a Krím sem volt ukrán, a lakossága sem az.

Áldozatszerepben Ukrajna

Sztáray emellett eloszlatott egy népszerű tévhitet: nem áll küszöbön ugyanis az ukrán NATO-tagság, s nem azért, mert Magyarország blokkolja a magas szintű NATO-Ukrajna bizottsági üléseket, hanem mert végtelenül távol van ettől számos nyugat-európai NATO-tagállam szerint is, akik nem szeretnék megvédeni Ukrajnát. „Az áldozatszerepet viszont a nagy országok felé nagyon jól tudják hasznosítani”, miközben a magyar kisebbség jogait éppen az ötödik törvénnyel szűkítik – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette:

az igazi brutális elnyomás az oroszok ellen zajlik, az EU-tagállamok népei felé már finomítottak ezen.

A nyugati szövetségesek hozzáállása, főleg az amerikaiaké ugyanakkor vitális az ukránok számára, és meg is kapják az amerikai leegyszerűsített narratívát: Ukrajna eszerint lényegében nyugati ország, csak hát a csúnya Szovjetunió elragadta. Sztáray szerint ez korántsem igaz, ugyanakkor emiatt nehéz a magyar érdek képviselete nyugaton – Demkó hozzátette: aki ebből a kórusból kiénekel, az menten oroszbérenc lesz a nyugati sajtóban. Mindezt annak ellenére, hogy a nyugat-európai országok közvéleménye lassan megegyezik a magyar pacifista nézőponttal, csak az erősen oroszellenes Kelet-Európa ágál erősen. Mi valahogy most ebből kilógunk – állapították meg végül.

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. február 21. 19:56
Ahogy mondtam, megtörtént. Putyin elismeri Donbászt – Kreml. Moszkva szuverén állammá nyilvánítja a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot – erősítették meg tisztségviselők. Innentől behúzza a saját védelmi szervezete alá, és atomernyőt tesz föléjük védelemül. A vén húgyos Biden meg csak néz ki a fejéből.
Tóth Zoltán
2022. február 20. 14:38
A nem sokkal korábbi hozzászólásomban megígért másik tárgyszerű - és egyébként érthetetlenül figyelmen kívül hagyott - aspektus részletezése előzményeként ismétcsak szeretnék hivatkozni a megelőző kommentjeimre (https://azonnali.hu/cikk/20220128_biden-figyelmeztette-zelenszkijt-februarban-tamadhatnak-az-oroszok#disqus_thread + https://azonnali.hu/cikk/20220124_az-amerikaiak-egyre-inkabb-tartanak-az-orosz-invaziotol-ukrajnaban#comment-5705534189 ). Vegyük végre észre, hogy a "MODERNKORI BIRODALOMKELETKEZÉSEK" kortárs szemtanúi, s egyúttal alanyai, elszenvedői vagyunk valamennyien! Ennek keretei közt értelmezve napjaink történéseit, akár szögesen ellentétes álláspontra is juthatunk, gyökeresen eltérő prognózisokat alkothatunk. Véleményem szerint hármas tagolás jövendőlhető a szemünk láttára formálódó globális nagyhatalmi (birodalmi) felosztásban, s ennek során Európa eddig ismert politikai térképe alaposan megváltozik, a létrejövő érdekszférák között atomizálódva (néhol átmeneti, feudális "kiskirályságokkal" telitűzdelve) kettészakad. Ez sejtem a régiónk sorsának (ide vezet az elcseszett "kompországosdink"). A Brzezinszki után "Transzatlanti birodalomnak" nevezett képződmény az Atlanti-óceán két partját összekötve jöhet létre, az Amerika kontinens meghatározóbb államainak fúziójával a jellemzően nyugat-európai államokkal, illetve Nagy-Britanniával. Az "Eurázsia-birodalom" életre keltésében lehet időleges jelentősége Putyinék orosz despotizmusának, ám az ő személye korántsem pótolhatatlan, s az önkényuralma összeomlásával utat nyithat egy átfogóbb fúziónak (anakronisztikus példaként lásd a Szovjetuniót). Vagyis Putyinék jelenlegi erősködése csupán egy őket is messze meghaladó, nagyobb ívű projekt bevezető akciója. Egy harmadik birodalnat Kína felaprózásával sejtek életre kelni, a Csendes-óceán jelentősebb térségeinek felölelésével (ebben Tajvan szerepe hasonló lehet a mostani konfliktusban Ukrajnáéhoz, kommentem itt: https://mandiner.hu/cikk/20210414_az_amerikai_hirszerzes_kinat_tartja_a_legnagyobb_ellensegenek ). Másik megközelítésből, bár a megszokott politikai-hatalmi felosztás hanyatlik (ezt mind többen gerjesztik), ám ez pont az újabb struktúrák előjeleként értelmezendő. Vagyis mi felejtsük el a régi Európánkat! Megjegyzem, egy briteket is magába foglaló "Európai Egyesült Államok" összegründolása ezért is lett volna leginkább a mi - posztszovjet EU-tagok - érdekünk, mivel éppen ezáltal biztosíthattuk volna utunkat egy ígéretes nyugati szerveződésbe ("Transzatlantiak"). Hiszen belátható, a jelenlegi nyugat-európaiak számára mindez amúgyis evidens. De mi ehelyett a "senki földjét" választottuk, a törvénytelenség, káosz és pusztulás helyét, hol majd kedvükre vívhatják "proxy háborúságaikat" a birodalmak. Ennek fényében tessenek Orbán katonai manipulációit mérlegelni (már rég egy privát hadsereget gründöl, önkényes uradalma biztosítására, mely korántsem egyenértékű a mai Magyarország területével). S ezen birodalmak - majomból lett emberi sajátosságként - tűzben, vérözönben születnek, hisz miként a klasszikus bölcselet is tartja: https://youtu.be/dHoJGMCDErg Ezen színdarab véreskezű szereplője Vlagyimír Vlagyimírovics Putyin.
Tóth Zoltán
2022. február 20. 13:59
Két részletben szeretnék reagálni a cikkben közöltekre (a korábbi hozzászólásomon felül, annak kiegészítéseként is, melyet emlékeztetőként itt is elolvashatnak: https://azonnali.hu/cikk/20220219_oroszorszag-most-epp-nuklearis-raketakat-tesztel#comment-5749450686 ), illetve annak kommentjeire. Ezen első részben Vlagyimír Putyin személyes jövője szempontjából szeretném néhány meghatározó, mégis könnyedén negligált aspektusra ráirányítani a figyelmüket, s előzményként hivatkozom egy korábbi hozzászólásomban (https://azonnali.hu/cikk/20220128_biden-figyelmeztette-zelenszkijt-februarban-tamadhatnak-az-oroszok#disqus_thread ) Mihail Heller becses történelemkönyvéből (https://www.libri.hu/konyv/mihail_heller.orosz-tortenelem-i-ii.html ) idézett híres formulára, mely egy meghatározó orosz történészhez, Vaszilij Kljucsevszkijhez köthető: "A sikertelen egyeduralom megszűnik törvényesnek lenni." Úgy vélem, jelentős részben ebben rejlik Putyin kényszerítő motivációja - s egyúttal ez mutat rá hatalma Achilles-inára (bukásának eshetőségére) is. A citált formula despotákon és dinasztiákon átívelő, örökérvényű igazsága: az orosz önkényurak bármit megtehettek, bármeddig sanyargatva népüket, amíg sikeresek voltak. Ez utóbbi önmagában legitimálta az önkényt. Ám amint kudarcot szenvedtek (vagy csak annak látszata vetült rájuk)... Intő példaként eleveníthetőek az orosz cárgyilkosságok, melyeknek nem szabhatott gátat semmilyen önkény vagy nyers elnyomás. S mielőtt automatikusan a köznépre, lefitymálóan a nincstelenekre, szegényekre mutogatnának, hadd emlékeztessem valamennyiüket I. Pál orosz cár személyes tragédiájára. M. Heller ajánlott könyvéből idézek: "Ha az orosz uralkodónak olyan ötlete támadna, hogy felgyújtja Szentpétervárt, senki se mondaná neki, hogy e tette bizonyos kényelmetlenséget okozhat, és még a hideg éghajlatban sincs szükség ekkora tábortűzre; nem, nem, hallgatna mindenki, az alattvalók legfeljebb meggyilkolnák uralkodójukat (ami azonban, mint köztudott, egyáltalán nem azt jelentené, mintha nem tisztelnék) - ám akkorra sem szólna senki egy szót sem." (Joseph de Maistre - egy a francia forradalom elől Oroszországba menekült nemes: O Rosszii. Publikacija i perevod: A. Milcsina: Rogyina, 1992. 6-7.) Valójában a fentebbi idézetet (és talán lehetséges analógiát - vessük össze példának okáért ezen nem túl régi híradással: https://444.hu/2020/09/03/kokainozasrol-szolo-versben-vall-az-erzeseirol-putyin-fel-eve-kirugott-mindenhato-kommunikacios-tanacsadoja-az-orosz-habony ) az teszi különösen érdekessé (Putyin számára veszélyessé!), hogy ezen megállapítások egy rövid életű, tragikus sorsú, saját udvarától is elszeparálódó, magára maradt korábbi cárról, I. Pálról íródtak, aki bizony cárgyilkosság áldozata lett (tehát kellően félelmetes árnyékot vetít elő a mai orosz despotának). De hadd idézzek tovább (ugyanezen könyv első kötete, 450. oldal): "Napról napra nőtt az I. Pál nemességellenes politikájával szembeni elégedetlenség. Karamzin egy a "megfigyelő számára érdekes" körülményre hívta fel a figyelmet: "Az iszony ezen uralma alatt az oroszok nyíltan beszéltek, méghozzá bátran! ... Az őszinte testvériség sajátos szelleme uralkodott a fővárosokban: a közös baj összehozta a szíveket, és a hatalom önkényeskedése elleni heves felzúdulás elfojtotta az egyéni óvatosság hangját." Szinte szó szerint ugyanezt mondta Adam Czartoryski herceg is: "Már 1797-ben, mielőtt elutaztam volna Pétervárról, illendőségnek számított az udvari ifjúság körében I. Pál tetteinek bírálata és kigúnyolása, őt kipellengérező epigrammák faragása, általában a szabados megnyilatkozások, amelyeket hangosan, majdhogynem mindenki füle hallatára tettek. Olyan államtitok volt ez, amelyet mindenki tudott, még a nők és a társaságbeli ifjú gavallérok is, ám senki sem szólta el magát, senki sem adta ki ezt a titkot." Tehát a 444.hu kremlinológia bugyrait felszínesen kapargató cikkében írottak akár azt is sejtethetik, Putyin a maga számára veszélyes hangulatot érzékelhet a maga szűkebb-tágabb "udvartartásában" (vö. mindezt a zsarnokokra jellemző paranoiával), melynek elővágásaként szolgálhat a jelentősebb kulcsfigurák és hangadók félreállítása. Talán ezért sem ölette meg egyelőre a kegyvesztett Szurkovot, hisz nem akarja növelni a lángokat... Fontos lenne viszont észrevenni, hogy I. Pált a saját elitje gyilkoltatta meg, ezzel is demonstrálva: a mindenkori cároknak nem kizárólag a plebsztől lehet félnivalójuk, bár tőlük szintúgy. Vlagyimír Vlagyimírovics Putyin a ribilliójával mindenkit fellármázott - oroszt és nem oroszt egyaránt. Minden szempár rá figyel, ő állt a szándékosan magára irányított rivaldafényben porondra. S éppen ezért most minden tette és eredménye egyúttal nyilvános vizsga. Kljucsevszkij híres formuláját a jelenünkre alkalmazva a "sikertelenség" számára garantálhatóan egy halálos ítélettel ér fel, rendszere szempontjából az összeomlást vetíti előre. S ez utóbbi miatt a saját belső köre nem engedheti meg a kudarcát, míg Putyinnak személyes létérdeke a siker. Tehát tőle visszalépésre nem számíthatunk! Könyvajánlóként biztosra veszem, hogy Vlagyimír Putyin kívülről fújja az orosz történelmet, és behatóan ismeri Heller tankönyvét, miként arra szintén mernék fogadni, számos eddigi trükkjét (húzását) innen vette - vagyis nincs új a nap alatt annak számára, aki ismeri az orosz történelmet.
Kvasztics Fedor
2022. február 20. 12:46
Elég csak lebegtetni a háború lehetőségét, hogy a nyugati érdekeltségeket kivonják onnan. Ettől talán az ukránok is rájönnek, hogy mire kellenek a nyugat számára, és inkább kelet felé fordulnak. Kulturálisan, mentalitásban úgyis oda, a keleti kereszténységhez tartoznak. Az oroszoknak pedig nyilván van forgatókönyvük a szankciókra, ha az ukránok nyugati nyomásra kiprovokálják az összecsapást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!