Autóméretű, 50 kilogrammos ezerlábúak élhettek egykor Anglia területén

2021. december 21. 12:51

A valaha talált legnagyobb ezerlábú-fosszíliára a Northumberland parton bukkantak, miután egy szikladarab a partszakaszra zuhant.

2021. december 21. 12:51
null

Kutatók szerint ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjön, az Arthropleura nevű lénynek egy tápanyagban gazdag növényi étrendet kellett fogyasztania, de akár ragadozó is lehetett, amely más gerinctelenekkel vagy kisméretű kétéltűekkel táplálkozhatott.
A lelet több többszörösen ízelt exoszkeleton, vagyis külső váz töredékéből áll,

az élőlény összeségében nagyon hasonlatos a mai ezerlábúakhoz.

Ez csak a harmadik ilyen fosszília, melyet valaha találtak, ezek közül is ez a legrégebbi és legnagyobb. Ez a töredék mintegy 75 centiméter hosszú, ez alapján a tudósok úgy vélik,

a teljes test 2,7 méteres lehetett és 50 kilogrammot nyomott.

A karbon földtörténeti időszakból származik, mely több mint 100 millió évvel előzte meg a dinoszauruszok korát. Akkoriban Nagy-Britannia az Egyenlítő közelében feküdt, hőmérséklete jóval melegebb volt.

Négy emberre volt szükség a fosszília szállításhoz

Egy egykori PhD-hallgató 2018 januárjában éppen az érintett partszakaszon sétált, amikor meglátta, ahogy egy nagy homokkő szikla épp leszakad a szirtfalról. Ahogy lezuhant, kettényílt és feltárta a belsejében rejlő fosszíliát – mondta el Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A fosszíliát Cambridge-be vitték további elemzésre. Olyan nagy volt, hogy négy emberre volt szükség a szállításhoz.

Ezek a lények mintegy 45 millió éven át élhettek az Egyenlítő térségében, mielőtt kihaltak.

Ez vélhetően vagy a globális felmelegedés miatt következett be, melynek hatására számukra túl szárazzá vált a klíma, vagy a táplálkozás szempontjából konkurenciát jelentő hüllők megjelenése miatt. A fosszíliát jövőre a Cambridge-hez tartozó Sedgwick Múzeumban állítják ki.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. december 23. 06:15
Ez semmi, nálunk ezer nevű Ságvárik éltek.
Alcofrybas
2021. december 22. 08:31
Remélem, lesz belőle filmsorozat a Netflixen, és Dolph Lundgren meg Jean-Claude Van Damme szétlövik a gecibe vagy Statham szétrúgja a seggét. A mozifilmsorozat címe: Arthropleura; Arthropleura 2.; Return of the Arthropleura; Arthropleura: Evolution; Revenge of the Arthropleura; Arthropleura: The Legacy; Arthropleura: Underworld; Arthropleura vs. Orban.
kergeller
2021. december 22. 08:17
ne felejtsd el megemliteni, hogy te igazabol genderfluid szazlabu vagy igy pontosan at tudod erezni kihalt oseid kinjat :)
simonvitéz
2021. december 22. 00:53
Mondja valaki ezek után, hogy óriások nem léteztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!