Olyan emberek döntöttek az igazságtételről, akik vastagon benne voltak a diktatúra élcsapatában

2021. október 19. 17:02

Ifjabb Bárd Károly később a CEU ünnepelt professzora lett.

2021. október 19. 17:02
Mező Gábor
Mező Gábor

„Várhattuk volna-e, hogy az ÁVH-főtisztek fiai: Bauer Tamás, Pető Iván és Bárd Károly (aki az MDF-kormányt képviselte helyettes államtitkárként) harcoljanak a felelősségre-vonásért? Ugye nem... [Főleg, ha utóbbi az SZDSZ-es Eörsi Mátyás cégénél dolgozott. Bauer Miklós ÁVH-s főtiszthez hasonlóan...]

Várhattuk volna-e, hogy az MSZMP KB tagjának, Baranya megye egykori párttitkárának a veje [Sólyom László] úgy döntsön az Alkotmánybíróság elnökeként, ahogy sokan szerettük volna? Ugye nem...

Szálak, amelyek összeérnek – Hálózat.

Miért nem történt igazságtétel? Azt láttuk, hogy az MDF keresztül akarta vinni a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvényt, az ellenzék (SZDSZ) meg harcolt ellene. Erről szólt a híres Pető–Kónya vita.

De valóban ilyen egyszerű, fekete-fehér a képlet?

Ott Pető (SZDSZ) harcolt az igazságtétel ellen, mindenféle érvvel védve a morálisan védhetetlent.

Azóta tudjuk, hogy az igazságtétel (és a szembenézés) ellen harcoló Pető Iván apja ÁVH-s volt. Ezt akkoriban letagadta, még perelt is az ügyben, amit elbukott.

Azt is tudjuk, hogy Eörsi Mátyás (SZDSZ) cégénél dolgozott két volt ÁVH-s főtiszt: Bauer Miklós és Bárd Károly.

Ekkor már a szabad külföldi földvásárlás és hasonló ügyek mellett harcoltak jogászként.

Egy csapat voltak: doktor Bauer Miklós Eörsi párttársának, Bauer Tamásnak (SZDSZ) az apukája volt. Az öreg »körmösnek« nevezett Bauer: ÁVH-s, majd komplexes. Szóval külkeres jogász. Utóbbi vállalatnál alatta dolgozott a fiatal Eörsi Mátyás.

Azt viszont nem sokan tudták, hogy Doktor Bárd Károly fia Doktor Bárd Károly az MDF helyettes államtitkára volt 1990 után. Egyik szakterülete: az igazságtétel. A 168 órának elmagyarázta, miért is veszélyes az igazságtétel. 

Mert »megrendül a bizalom« és »félnie kell az egész közösségnek«.

Mondom: ő képviselte az antikommunista kormányt, az MDF-et

»Félnie kell a közösségnek« – mondta. Ugyanezt a félelemkeltést erőltette Pető Iván a Kónya elleni vitában, amikor azt mondta, az igazságtétellel elszabadulna a Pokol.

Pedig valójában mi történt: olyan emberek döntöttek az igazságtételről, akik vastagon benne voltak a diktatúra élcsapatában. Dédelgetett gyerekek.

Ifjabb Bárd Károly később a CEU ünnepelt professzora lett.

Az emberi jogok nagy szakértője.

És: az Alkotmánybíróság elkaszálta az igazságtételi törvényt. Szakértők szerint először az alkotmányt kellett volna megváltoztatni ahhoz, hogy egyáltalán átmehessen a törvény.

Lehet. De az Alkotmánybíróság elnökét Sólyom Lászlónak hívták. Apósa, Nagy József korábban az MSZMP Központi Bizottságának a tagja, Baranya megye párttitkára volt.

Elvárható volt ilyen bekötésű emberektől egy független, a nemzetnek, a társadalomnak megfelelő döntés az igazságtétellel kapcsolatban?”

Fotó: MTVA/ Jászai Csaba

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. október 20. 08:24
-zsoltkom- "Miért nem történt igazságtétel?" "Lebukott az állami alkalmazott, aki munkaidőben toborzott résztvevőket a fideszes pártrendezvényre egy állami cég kormánytisztviselője munkaidőben résztvevőket toborzott az október 23-ai fideszes "békemenetre". A telefonszám, amelyről a toborzást végezték, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgálathoz tartozik, amely a Belügyminisztérium egyik hivatala." https://bit.ly/30CCCS9 "Rengeteg magyar hiába várja az SZJA-visszatérítést: kiderült, egy fillért sem kapnak" https://bit.ly/3E1A3HT "Nem áll le a horror a benzinkutakon: ekkora üzemanyagárakat még senki nem látott" https://bit.ly/3b04Acl "Nem vár az Európai Bizottság, napokon belül elindítaná a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen" https://bit.ly/3C256CA
Welszibard
2021. október 19. 19:50
"„Elsősorban azért nem volt aktanyilvánosság 1990 után, mert a nyugati nagyhatalmak átvették ezeket a hálózatokat” (Mező Gábor és Borvendég Zsuzsanna videója a Pesti Srácok "Hálózat" rovatában. Ma is aktív, egykori hálózatos emberek dossziéját, ha kutatni akarják akkor üres. Nem nehéz kitalálni, hogy kikét hagyták meg 1989-90-van az "elvtársak" a nagy darálások során. Cinkelt dossziékkal, nem fair az aktanyilvánosság.
Gentry69
2021. október 19. 19:06
Hálózat nincs is.
csegy
2021. október 19. 18:36
Nem vagyok biztos benne, de nem lehet ebbe a cikkbe valahogy Mező Imrét is bekötni? Biztos jól szórakozhatnának rajta az emberek. Fokozhatjuk az értelmetlen okfejtéseket... Hadd ne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!