Nagyon meglepődött az idei orvosi-élettani Nobel-díj mindkét kitüntetettje

2021. október 04. 19:25

A Nobel-díjat odaítélő bizottságnak nem volt egyszerű kapcsolatba lépni az idei orvosi-élettani díjat elnyerő tudósokkal, csak rokonok segítségével tudták elérni a két nyertest.

2021. október 04. 19:25
null

Amikor végül sikerült felhívni őket telefonon, mindkét kutató nagyon meglepődött és igen boldog volt - tette hozzá Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-közgyűlésének titkára.

Az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian a hőmérséklet és a tapintás érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért kapta a díjat. David Julius molekuláris neurobiológus a chili paprika csípős, égető érzést keltő alkotóelemét használta egy olyan szenzor azonosításához a bőr idegvégződéseiben, amely hőhatásra reagál. Ardem Patapoutian molekuláris biológus, idegtudós nyomásra érzékeny sejteket használt szenzorok egy olyan új osztályának felfedezésében, amelyek mechanikai stimulációra válaszolnak a bőrben és a belső szervekben.

Ardem Patapoutiant a hír késő éjjel érte,

amikor a fiával együtt az ágyban nézte a díjazottak nevének hivatalos bejelentését.

A Karolinska Intézet hétfőn a Twitteren közzétett egy fotót, amely még álomittasan ábrázolta a tudóst és fiát párnák és takarók között. Patapoutian ölében laptop, arcán boldog mosoly volt látható. „A tudományban sokszor a magától értetődőnek vett dolgoknak van nagy jelentősége” – mondta.

David Juliust kora reggel tájékoztatta az intézet – írta Holly Ingraham, a tudós felesége a Twitteren.  A hírhez képet is mellékelt, amelyen Julius – még hálóköntösben – egy elektromos készülékre pillant.

Azt gondoltuk, valaki telefonbetyárkodik”

– írta egy másik fotóhoz, amelyen mindketten  boldogan nevetnek, kezükben egy-egy csészével. „A telefonom jelzett, és egy rokonom volt az, akit a Nobel-bizottságból hívott fel valaki, aki a telefonszámomat próbálta megszerezni” – mondta el San Franciscó-i otthonában, az éjszaka közepén.

Csak akkor hitte el, hogy nem a bolondját járatják vele, amikor a felesége meghallotta Perlmann hangját, és megerősítette, hogy valóban a Nobel-bizottság titkára keresi. Julius felesége és Perlmann évekkel ezelőtt együtt dolgoztak. A 65 éves Julius elmondta, reméli, munkája új fájdalomcsillapítók kifejlesztését teszi lehetővé. Azt magyarázta, hogy még a mindennapi tevékenységek hátterében működő biológiának is hatalmas jelentősége lehet.

Chili paprikát és mentolt eszünk, közben nem gondolkodunk azon, hogyan működnek”

– mondta.

Háttér

David Julius 1955-ben született New Yorkban, a Kaliforniai Egyetemen, Berkeleyben szerzett Phd-fokozatot, posztdoktori képzésre a New York-i Columbia Egyetemre járt. 1989 óta San Franciscóban professzor. 2010 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja.

Ardem Patapoutian Bejrútban, Libanonban született 1967-ben. Fiatalon Los Angelesbe költözött, a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (Caltech) szerzett Phd-fokozatot, San Franciscóban végezte posztdoktori tanulmányait. 2000 óta a Scripps Kutatóintézet munkatársa.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

(MTI)

Nyitókép: Stockholm, 2021. október 4.
Thomas Perlmann svéd professzor, az orvosi és élettani Nobel-díjat odaítélő bizottság titkára (j) bejelenti, hogy a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért David Julius amerikai fiziológus (b, kivetítőn) és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat 2021. október 4-én, a Svéd Királyi Tudományos Akadémiának az orvosi Nobel-díj odaítéléséről döntő bizottság stockholmi sajtótájékoztatóján.
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolenisch1
2021. október 06. 22:20
Ez a Nobel "dij" már nagyon leértékelödött számomra azzal ,hogy a magyar Karikó Katalint most kihagyták .Ezután ezt is úgy veszem ,hogy a liberális ,globalisták ezzel a dijjal ,mint sok más esetben , egymást tüntetik ki (lásd Obama béke Nobeldiját) .
amca
2021. október 05. 21:10
Nem véletlen ,hogy a hanuka ,meg a Nobel ,meg az Oscar a legnagyobb hébér ünnep. Karikó Katalin megmentett több milliárd embert. Ez a hála. Ennél már csak Kertész Imre Nobelje van lejjebb.
tevevanegypupu
2021. október 05. 13:56
Mit is mondott Woody Allen? A Nobel, az Oscar a YomKippur mellett a legnagyobb zsidó ünnep..Kariko meg nem az..felfedezhetné a rák elleni gyógyszert is, sajnos a legfontosabb nála hiányzik..
garabonciás
2021. október 05. 09:29
Ennyire számítottak rá. Ez lehet, hogy mond valamit, bár az bizonyos, hogy megdolgoztak érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!