Szabad bevándorlás: sci-fi vagy lehetőség? – Orbán Balázs vitája Bryan Caplannal és Kováts Andrással

2021. október 20. 08:25

A bevándorlás gazdasági előnyeiről írt bestseller könyvet Bryan Caplan amerikai közgazdász, a nyitott határokat propagáló művet azonban Orbán Balázs sci-finek, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója pedig elméletinek, messianisztikusnak nevezte. Hármas vitát rendeztek kedd este a budapesti Tranzit Kávéházban.

2021. október 20. 08:25
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Bryan Caplan és szerzőtársa, Zach Weinersmith két évvel ezelőtt megjelent bestseller könyve idén nyáron magyarul is megjelent „Szabad a pálya – Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról?” címmel – ebben a szerzők főleg gazdasági szempontok alapján veszik végig a bevándorlási törvények lazításával kapcsolatos félelmeket, és

arra a következtetésre jutnak, hogy a bevándorlók beengedésével egy állam nagy haszonra tehet szert,

a migráció, a határok megnyitása gazdasági növekedést és életszínvonal-emelkedést eredményez. A kötet a szerzők szerint tudományos igényességgel, statisztikai és népszámlálási adatok felhasználásával íródott, Bryan Caplan – akit a budapesti, Vörös Szabolcs által moderált kerekasztal-beszélgetésbe videokonferencián kapcsoltak be – azonban hozzátette: a meggyőzés szándékával, éppen ezért közérthető nyelven írta meg könyvét.

Elsőként a rendezők (aHang és Szabad a pálya) által opponensként meghívott Orbán Balázs reagálhatott a könyv állításaira, aki olvasmányos, elgondolkodtató, de

ideológiai megközelítésű sci-finek nevezte a művet.

Ha komolyan vennénk, amit ír, akkor komoly károkat okoznánk az országnak. A szerző ajánlásait így nem fogadhatjuk meg” – fogalmazott az államtitkár, aki nemrég a miniszterelnöknek dolgozó politikai igazgató lett. Orbán Balázs szerint Caplan gondolatai homlokegyenest ellentétesek a magyar kormány migrációs álláspontjával.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

 

Kováts András nem volt ennyire elutasító: a könyv szerinte nem egy társadalompolitikai programnak íródott, ezért nem kell attól tartani, hogy a benne foglalt ötletek programként realizálódnak valamikor a közeljövőben. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója egyetértett a szerző azonban meglátásával, hogy a migráció teljes elutasítása hibás felfogás, hiszen a bevándorlásnak vannak pozitív hozadékai; ugyanakkor Caplan migráció-felfogását – miszerint az egy autonóm döntés, az egyén dönti el, hova utazik és mit tesz –

leegyszerűsítőnek érezte, a bevándorlás jelensége ennél bonyolultabb, annak több dimenziója van.

A George Mason Egyetem közgazdaságtan-professzora reagálásában erősnek találta az államtitkár sci-fi jelzőjét, emlékeztetve a magyar politikust, hogy a nyitott határok elve Magyarország számára is valóság, EU-tagállamként a területén is érvényes a szabad mozgás, a szabad munkavállalás elve. „Akik jönnek, produktív emberek, gazdagítják a befogadó gazdaságot” – tette hozzá az amerikai közgazdász.

Orbán válaszában felhívta a figyelmet: éppen ezen szabadság, a belső szabad mozgás joga került veszélybe azzal, az EU elvesztette a kontrollt saját külső határai felett, az EU külső határainak védelme ma nem biztosított. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára utalt is, hogy minden országban a kormánynak kell eldöntenie, ki jöhet be, és ki nem, és ez ügyben

pontos különbséget kell tenni legális és illegális bevándorló között:

ha van munkavállalási célú tartózkodási engedélye valakinek, akkor rendben, de ha nincs, akkor illegális módon nem lehet az országban tartózkodni. „Az illegális bevándorlással szemben zéró tolerancia van” – jelentette ki Orbán, hozzátéve, hogy a jelenlegi nemzetközi jogi szabályozás idejétmúlt, nehezen meghatározható, ki számít menekültnek, és ki csupán gazdasági bevándorló.

Kováts András, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója

 

Bryan Caplan szerint

„paranoid” dolog azt gondolni, hogy ha egy állam megnyitja a határait, akkor barbárok szállják meg

– „ilyen veszély nincs, ezek túlzott félelmek” – mondta az amerikai vendég. Úgy vélte, sokan panaszkodnak a migrációval kapcsolatban, de a valóság az, hogy a régi és a bevándorló lakosok együtt élnek egymás mellett, a valóság elviselhető. A migránsok egy szegényebb államból érkeznek, ezért keményebben dolgoznak, nagyobb profitot termelnek a befogadó állam számára.

A bevándorlók, vagyis az olcsóbb munkaerő megjelenés lefelé viszi a fizetéseket, a migránsnegyedekké váló városrészekben leesnek a lakásárak, ezért a helyi lakosok nem feltétlenül lelkesednek a migrációért – cáfolt Orbán Balázs, aki szerint

a mostani illegális bevándorlók gazdasági esélyt keresnek, nem üldözés elől menekülnek,

tömeges befogadásuk pedig nem térül meg gazdaságilag, a szociális ellátórendszert terhelik. Az államtitkár úgy látja, a migráció a másik oldaláról nézve sem hasznos: „a „brain drain nem pozitív jelenség, hiszen a tehetséges állampolgárok elhagyják a hazájukat, hogy máshol gyarapítsák a GDP-t” – fogalmazott.

Kováts András sem találta meggyőzőnek a könyv azon állítását, miszerint a bevándorlás feltétlenül gazdasági fejlődést stimulál. Mint mondta, saját tapasztalatából azt látja, hogy hibás ezt a kérdést a gazdaság kereslet-kínálati összefüggései szerint értelmezni, mert sok esetben nincs is kínálat: a bevándorlók többsége nem tud mit ajánlani, sokuknak nincsenek terveik.

Az aHang és Szabad a pálya által rendezett bevándorlás-ügyi vita a budapesti Tranzit Kávéházban

 

Caplan véleménye szerint nincs baj a bevándorlók munkaerőpiaci elhelyezkedésével, mert „a szabad piac törvényei jól működnek”, a vállalkozók megoldják, megtalálják a munkaerőpiacon azokat, akiket tudnak használni munkavállalóként. Úgy vélte, a bevándorlás liberalizációjától azért tartanak sokan, mert

Kelet-Európában még erősek a szocialista reflexek, a régi időkből itt maradt gondolkodásmódbeli minták.

Ez a könyv egy provokáció” – summázta véleményét Orbán Balázs, aki szerint az amerikai professzor a kontextus tágításának szándékával szándékosan egy szélsőséges liberális álláspontot fogalmazott meg, amikor azt állította: minél nagyobb a bevándorlási szabadság, annál nagyobb lesz a jólét. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy különböző bevándorlási modellek vannak, különböző adottságú országok vannak, ezért a probléma összetett.

A Menedék igazgatója rákontrázott erre:

szerinte a kormány álláspontja – miszerint a bevándorlás rossz – is szélsőség, a skála másik szélsősége.

Kováts egy elgondolkodtató ellentmondással szembesítette az államtitkárt: a bevándorlásellenes politikai kommunikáció mellett 2015 és 2020 között nyolcszorosára nőtt a külföldi munkavállalók száma, „Magyarország tehát bevándorló ország”.

Orbán Balázs válaszában leszögezte: 230 ezer külföldi dolgozik Magyarországon, ez uniós arányban kis szám, és ők mind legálisan dolgoznak itt. „Amikor százezrek próbálnak illegálisan betörni az országba, az a probléma” – tette hozzá. Vannak instabil régiók, amelyek népességmegtartó képessége gyenge, így tízmilliók kelhetnek útra stabil államokat keresve, ilyen célpont az európai kontinens –

nem mindegy, milyen üzenetet küld egy potenciális tranzit- vagy célország a kibocsátó ország és a migráló tömegek felé;

egyértelműen, erősen kell kommunikálni, hogy félreérthetetlen legyen” – magyarázta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kováts András kérdésére, hogy miként lehet az, hogy 2020-ban, miközben a járvány miatt magyarok tízezrével vesztették el az állásukat, 32 ezer új munkavállalási engedélyt adott ki az állam külföldieknek, Orbán azt válaszolta: a kormány stratégiája, hogy az ágazati segítségnyújtás mellett élénkítse a beruházásokat is, a fő cél a munkahelyteremtés, az állam pedig nem szól bele, ha külföldiek legális munkavállalási célú tartózkodási engedélyt kapnak a hatóságoktól. A Menedék igazgatója egyetértően konstatálta, hogy ezek szerint a kormány gazdasági célokból valamilyen módon megengedhetőnek tartja a legális bevándorlást.

A teljes vita itt tekinthető meg videón

 

fotó: Ficsor Márton

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. október 20. 15:30
"paranoid dolog azt gondolni, hogy ha egy állam megnyitja a határait, akkor barbárok szállják meg" Akkor az USA miért nem nyitja meg? Bontsák le a kerítést a mexikói határon, utána lehet pofázni. (Addig is érdemes tanulmányozni a történelmet. Kezdheti az ókori Rómával.)
Jason Bourne
2021. október 20. 11:38
"arra a következtetésre jutnak, hogy a bevándorlók beengedésével egy állam nagy haszonra tehet szert" Hallottunk már ilyet, aztán csak tömeges zakalatás, iszlám terror meg szervezett bűnözés lett a vége, erre voltak képesek ezek az "aranynál is értékesebb" migrik.
bispora
2021. október 20. 10:50
Orbán Balázst szeretem, mert jól szokott érvelni, most azonban nagy ziccereket hagyott ki. A liberális közgazdászt ugyanis nem szembesítette azzal a ténnyel, hogy rózsaszínű elemzése a migráció kedvező hatásairól durva csúsztatáson alapul. Az adatok döntő többsége ugyanis amerikára vonatkozik, és nagy része a húsz évvel ezelőtti migránstömeg hatásaival foglalkozik. Balázs hibája, hogy nem szögezte le, a mai Európai korlátlan, milliós illegális migráció ettől elvileg teljesen eltérő folyamat. Most nem munkavállalói céllal érkeznek tömegek, hanem a fényűző nyugati szociális hálló fogja milliószám a méretes muszlim kanokat- előbb utóbb szétszakítva azt. Caplantól azt kellet volna megkérdezni, olvasott-e oplyan gazdasági elemzéseket, amik szétszálazzák a migránsokat etnikai, nemzetiségi csoportokra. Szerencsére mostmár Európában négy olyan párhuzamos gazdasági elemzés is fellelhető, ahol például a szomáliai, iraki, afgán migránsokról bizonyítják be, milyen hihetetlen összegekbe kerülnek az adófizetőknek. Egy átlagos európába csámpázó szomáliai migráns élete során olyan átlagosan 1,2 millió euró kiadással jár! Az iraki- afgán már csak 600 ezerbe... A németek évente költenek 23 milliárd eurót a 2015-ben befogadott főként muszlim migránsaikra, akik közül a 30% önfenntartó, minimálbéren, a többiek meg örök kolonc. Caplan hazugsága az, hogy a humántőkét egyetemes értékűnek veszi- pedig saját országábna az USA-ban is láthatná mit jelent az, hogy az afroamerikaiak átlagintellektusa szakadékra van a többiekétől. És slusszpoénnak Orbán Balázs még azt is felvethette volna, hogy a migránsok miatt szétbaszott európai életminőségről még nem is beszéltünk: Svédországban az emberölési ráta 2014-től napjainkig például megduplázódott- vajon miért Caplan úr?
teljesenertelmetlen
2021. október 20. 10:14
Én támogatom. Egyetlen feltétellel: azonnali és feltétel nélküli állampolgárságot kapok Monacoban és Lichtensteinben. Ja, hogy azt nem? Akkor az anyátok picsáját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!