A posztmodern el akarja hitetni, hogy az igazság nem létezik – Prága érseke a Mandinernek

2021. szeptember 15. 21:29

A liberális demokratákra igaz leginkább, hogy bármit mondok, hazugságnak hat számukra, de a relativizmus diktatúrájával szemben kötelességünk vállalni a küzdelmet – mondta a Mandinernek nyilatkozva Dominik Duka. A prágai érsekkel az eucharisztikus kongresszuson mondott beszéde után készítettünk villáminterjút.

2021. szeptember 15. 21:29
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Dominik Duka 1943-ban született a csehországi Hradec Králové-ban. Apját a kommunista hatalom a rendszer ellenségének titulálta és bebörtönözte, őt magát is meghurcolták. Titokban lépett be a domonkos rendbe, majd huszonhét éves korában pappá szentelték, de a rendszerváltásig csak gyári munkásként dolgozhatott. Mivel állami engedély nélkül teológiát tanított, a diktatúra őt is bebörtönözte. 2012-ben XVI. Benedek pápa kreálta bíborossá, a Prágai Főegyházmegye érseke. 

Az Eucharisztikus Kongresszuson a relativizmus diktatúrájáról beszélt. Lát e mögött a diktatúra mögött ideológiai mozgásokat? 

Ez nem az én terminológiám volt, hanem a kongresszust előkészítő bizottság szóhasználata, de ezt a diktatúrát gyakorlatilag minden egyes nap átélem, mert a posztmodern azt akarja elhitetni velünk, hogy az igazság nem létezik. Bármit is mondok, sokak szemében – e diktatúra hatására – hazugságnak tűnik, leginkább a liberális demokraták számára. 

Arra is rámutatott, hogy napjainkban harc zajlik a civilizáció lelkéért. Hogy értékeli a kereszténység helyzetét ebben a harcban? A szó világi értelmében van esély a győzelemre?

Amikor harcról beszélek, nem egyfajta katonai konfliktust írok le, sokkal inkább egyfajta törekvést, igyekezetet, amely az igazság megszerzésére és terjesztésére irányul. Ez az igazságkeresés, az abban való lét kell, hogy jellemezze vágyódásainkat, harcainkat, keresztény életünket. Nekem, aki – Václav Havellel közösen – rabságot is elszenvedtem az igazságért, személyes tapasztalatom, hogy abban a helyzetben gyakran merül fel a kérdés: „Ki a rab valójában?”.

Nem volt egyértelmű, hogy mi vagyunk azok, vagy azok, akik rács túloldaláról néznek ránk… 

A szabadságnak nincsenek fizikai követelményei?

Meggyőződésem, hogy a mi szabadságunk a fejünkben és a szívünkben él, nem pedig az utcán és nem is a parlamentben. 

El tudja képzelni, hogy Európában újra börtönben találják majd magukat a keresztény hitvallók? 

Közép-Európában nagyon gazdag tapasztalataink vannak e téren... Látjuk azt, hogy a történelemben ez többször is megismétlődött, gondoljunk csak a magyarok Mindszenty József bíborosára! Az imént is boncolgatott harchoz elengedhetetlenül szükségünk van az igazságra. Csak az tud igazán harcolni a keresztény értékekért, a szeretetért, aki az igazságért is képes harcra szállni! 
 

Fotó: Trenka Attila

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. szeptember 17. 11:06
Azt hiszem, hogy nem beszélhetünk az igazság hiányáról, hanem az igazság sokaságáról. Minden embernek megvan a maga igazsága, ami átcsap a hitbe, ha azt hiszi, hogy az ő igazsága általános. Általános igazságok leginkább a természet tudományok területén fordulnak elő.
dglaj
2021. szeptember 16. 11:31
Minden tisztelet és megbecsülés Dominik Duka-nak. Ő megszenvedett a hitéért, hivatásáért sok évi börtönnel, megveretéssel és a megbélyegzés minden következményével. Nagy tisztelet az ilyen Embereknek, mert van gerincük és tartásuk. Igazi példaképek... Ilyen volt Mindszenty bíborosunk is, nem véletlen, hogy említette a nevét... Köszönjük a cikket Vágvölgyi Gergelynek
Bimm-bamm
2021. szeptember 16. 08:20
Én úgy gondolom nem kell válaszolni az ilyen idióta kommentelőknek mint Alcsúti-Paraszt, szájkeresztény, és még pár nagytudásunak. Ezek itt jutnak orgazmusközeli állapotba és ha nem szólsz vissza nekik, nem lesz játékuk, eltűnnek innen, máshol próbálják kiélni ferde hajlamaikat.
péterx
2021. szeptember 16. 07:24
A posztmodern csak önellentmondással tudja állítani, hogy nincs igazság, hiszen a saját igazságát abszolúte igaznak tartja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!