Átadták a Királyi Lovarda épületét a budai Várban

2021. szeptember 15. 06:50

Átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül felépített Királyi Lovarda impozáns épületét és a hozzá kapcsolódó Csikós udvart.

2021. szeptember 15. 06:50
null
Sal Endre
Sal Endre

A rekonstrukciós folyamat után kedden átadták a budai Várban a Királyi Lovarda épületét és a hozzá kapcsolódó Csikós udvart. Az eseményen megjelent és ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos.

„Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a II. világháború és kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket” – mondta a sajtóbejáráson a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint hangsúlyozta, a budai Vár rekonstrukciója a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik, amely az egész ország számára büszkeségre ad okot,

ráadásul a főváros számára szükséges közösségi tereket hoz létre.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, a hiteles rekonstrukció során hűen követték a századfordulós terveket, de a Lovardát belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szerelték fel, az épület így Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg. Fodor kiemelte, újjáépítették az ország egyik legszebb történelmi lépcsőjét, a Stöckl-lépcsőt is, amely a Hunyadi-udvarral teremt összeköttetést. „Célunk a Budavári Palotanegyedet visszaadni az embereknek, a városrészt visszavarrni Budapest városszövetébe.” 

Az újságírók belülről is megnézhették a Királyi Lovarda épületét, és a Lovarda mellett álló, csodásan restaurált Csikós szobrát is megtekinthették, amelyet Ifj. Vastagh György készített még 1901-ben. A 2. világháború során a lovarda és a szobor is megsérült. A Királyi Lovarda épületét végül a megmentés helyett földig rombolták, a szobrot pedig a Hunyadi-udvarban helyezték el.

A Királyi Lovardát még Hauszmann Alajos, a Budavári Palota építője álmodta meg a 19. század végén.

1899-ben a Vasárnapi Újság is beszámolt az építkezésről, megállapítva: „Ez az épület nagyságánál, valamint szépségénél fogva az összes európai udvarok lovardáit felülmúlja. Körülbelül 30 méter magasságú és barokk stílű épület ez, hatalmasan ívezett, impozáns vasszerkezetű tetővel”.

A fa tetőszerkezet Thék Endre munkája volt, a csodás üvegablakok pedig Róth Miksa üzemében készültek.

A Csikós szobor is mindenkit lenyűgözött,

a párizsi világkiállításon aranyéremmel tüntették ki, s Ferenc József tetszését is elnyerte, aki még a lovarda átadása előtt két évvel, az Iparművészeti Múzeumnál tekintette meg az alkotást. A lapok is beszámoltak a császár látogatásáról: „Őfelsége a szokott pontossággal érkezett az Iparművészeti Múzeumhoz. A király legelőször az épület előtt álló csikós szobrot tekintette meg. A szobrot ifj. Vastagh György mintázta és a királynak rendkívül megtetszett.”


Ferenc József amúgy azért szorgalmazta az új lovarda építését, mert a régi már szűkösnek bizonyult. Az új lovardában ráadásul páholyok, több szalon és büfé is készült, úgy tervezték, hogy nagyobb lovasjátékoknak is otthont adhasson. A 360 ezer koronába kerülő épületet Ferenc József is kedvelte, bár ekkor már kevesebbet ült lovon.

Miután Ferenc József meghalt, az új király, IV. Károly koronázásakor a Királyi Lovarda is szerepet kapott. Annyiban mindenképpen, hogy itt pihent a bécsi udvarban hosszú hónapok alatt betanított ló, amelyre a koronázási ceremónia alatt felült az új király. A Királyi Lovardát szombattól a nagyközönség is megcsodálhatja.

Fotók: Trenka Attila

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakazigazat2
2021. szeptember 16. 09:13
Jól nézzétek meg, mert hamarosan semmi, de semmi sem fog épülni széles e hazában, ha a baloldal kerül hatalomra. Ezek mindent csak leállítani tudnak majd. Cserébe viszont kapunk majd még több hajléktalant, drogos zombit, na és illegális bevándorlókat a nyakunkba, sérelmünkre. Szlömösödés2.0, beindul. Az előzmények már láthatók a fővárosban, főleg Pesten egyelőre. A város kezd újra egy pöcegödörre emlékeztetni. Karácsony, ez a nagy mafla barom persze nem tehet semmiről.....
szekuIa
2021. szeptember 15. 12:20
Most, hogy fel lett újítva, ellophatja az Óbááán. Igaz, Kunfia trollgeci?
Akitlosz
2021. szeptember 15. 11:21
"csodásan restaurált Csikós szobrát " Ez már így a restaurált? Szebb, mint új korában? Azt a ...!!! Pocsék, kontármunka. :-(
Akitlosz
2021. szeptember 15. 11:18
De ronda ez a szobor! Magyarországon miért nem készítenek időt álló, szép szobrokat? Ólomból könnyű szobrokat csinálni. És relatívan olcsó is. Aztán bearanyozva gyönyörűek lesznek és bírják az időjárást. Jeanne d'Arc Franciaország védőszentjének a szobra Párizsban: https://www.unjourdeplusaparis.com/wp-content/uploads/2017/11/statue-jeanne-darc-paris-pyramides.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!