Van-e köze Hunyadihoz Batmannek?

2021. augusztus 24. 10:22

A kaliforniai Capistrano városa a törökverő hősök emlékét idézi fel – és innen gyökerezik a Zorro-legenda és az ebből kinövő Batman-karakter is.

2021. augusztus 24. 10:22
null

Paár Ádám írása


A minap volt 565 éve, hogy pestisben elhunyt Hunyadi János, 1456. augusztus 11-én. Hunyadi vitathatatlanul az a közép-európai személyiség volt, akit majdnem minden nép tisztelt.

Homérosz szülőföldjének címéért hét görög város versengett. Hunyadit ennél több nép tartja fiának.

A krónikások, népi énekmondók és nacionalista történetírók fabrikáltak neki román, kun, szerb, görög, szlovén, lengyel, német családfát. Nem csoda a versengésben megnyilvánuló tisztelet. Ő volt az, aki – az albán Szkander bég, azaz Kasztrióta György mellett – az Oszmán Birodalom délkelet-európai terjeszkedését egy időre megállította. Kevéssé ismert, hogy van egy – igaz, vékony – kapcsolat személye és az amerikai tömegkultúra egyik figurája között. Cikkünk ennek a kapcsolatnak a feltárásával emlékezik Hunyadi Jánosra.

Tudjuk, hogy Hunyadi egy közép-európai hős, ám kevesen tudják, hogy néhány lépésben kapcsolatba lehet hozni az amerikai popkultúra egy ikonikus figurájával, Batmannel. 

Ugyanis Hunyadi János oldalán harcolt Kapisztrán János,

azaz Giovanni Capistrano ferences, pontosabban obszerváns szerzetes, a keresztes népi had szervezője (aki egyébként két hónappal Hunyadi halálát követően hunyt el, szintén pestisben). 

Mint tudjuk, a ferencesek oroszlánrészt vállaltak a térítőmunkában a spanyolok által meghódított Újvilágban – sokat rivalizálva a dominikánusokkal, akik szintén aktívak voltak, sőt ők érkeztek először. A mai Kalifornia a 18. században Új-Spanyolország Alkirályság része volt. A néptelen vidéken, ahol csak indiánok, kalózok meg prémvadászok kóboroltak, egy Junípero Serra Y Ferrer nevű ferences szerzetes megalapított 21 missziót mint a spanyol hatalom és a katolicizmus őrhelyeit.

A capistranói misszió Kaliforniában

 

Ezek a missziók – minő véletlen – többségében ferences szerzetesekről kapták a nevüket. Ezért találunk Szent Ferencről, Alcalái Szent Didákról, a Kanári-szigetek megtérítőjéről, vagy éppen Kapisztránról elnevezett településeket Kaliforniában (San Francisco, San Diego, Capistrano). Ahol egy misszió megalakult, egy erődöt is fölhúztak mellé, ezáltal biztosítva a spanyol hatalmat.

Kalifornia és benne Capistrano városa 1821-től a független Mexikóhoz tartozott,

majd az 1846-48-as amerikai-mexikói háború eredményeként az Egyesült Államok csatolta magához.

Volt egyszer egy Johnston McCulley nevű szorgalmas ponyvaszerző kismester. Egyszer gondolt egyet, és Robin Hood meg a londoni rém, a fekete köpönyeges, fekete álarcos Rugólábú Jack (nem összekeverendő a másik Jack-kel, a Hasfelmetszővel – Rugólábú Jack csak háztetőkön ugrált) figuráját ötvözte a Vörös Pimpernelével meg egy csomó mexikói banditáéval, mindenekelőtt Juaquín Murrietáéval. Ebből a hősmasszából formálódott ki Zorro, azaz Róka karaktere. Az első Zorro-történet, amit filmre vittek, a Capistrano átka című alkotás volt.

És végül, Bob Kane képregényrajzoló, aki 1939-ben barátjával, Bill Fingerrel megalkotta Batman figuráját, soha nem titkolta, hogy a vörös Pimpernel és Zorro történetei ihlették meg. 

Így elmondhatjuk, hogy Kapisztrán János a nagy összekötő Hunyadi és Batman között.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2021. augusztus 24. 16:53
János Hunyadi Visual Effects Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (modeler: Scanline VFX) https://www.imdb.com/name/nm4859298/
gyaloggos
2021. augusztus 24. 15:31
BEREND T. Iván lányát kell megkérdezni! MAJD ő jól elmagyarázza, hogy HUNYADI JÁNOS nem létezett! Ő csak egy legenda!
kronosz85
2021. augusztus 24. 15:29
Nincs.
Secnir
2021. augusztus 24. 12:59
van-e köze hunyadinak batmanhez? kérdezik azok, akik a jabbába oltott szent istvánt húzatták egyiptomi rabszolgákkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!