A tálibok biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból

2021. augusztus 18. 07:40

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek.

2021. augusztus 18. 07:40
null

Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan elismerte, hogy

egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret.

Azt mondta ugyanakkor, hogy nagyon sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi elképesztően gyors hatalomátvétele káoszba, zűrzavarba és erőszakba sodorta az amerikai kimenekítési erőfeszítéseket.

Több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában

A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egyidőben

rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel.

További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

Az amerikai hadsereg eddig több mint 3200 embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet is, a katonai repülőgépek segítségével – közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője. A 3200 emberen kívül mintegy kétezer afgán menekültet is evakuáltak az Egyesült Államokba – tette hozzá a tisztviselő.

(MTI)

Kapcsolódó
Videón, ahogy az afgánok egy amerikai repülőbe kapaszkodva próbálnak menekülni Kabulból. Nyugalmat megzavaró képsorok születtek az afgánok kétségbeesett meneküléséről.

. Nyugalmat megzavaró képsorok születtek az afgánok kétségbeesett meneküléséről.

A nyitóképen: menekülni vágyók kapaszkodnak fel egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgép oldalára a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáján 2021. augusztus 16-án (MTI/AP/Verified UGC)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2021. augusztus 18. 10:18
Kivonják a katonákat, utána meg visszaszállítják őket, hogy biztosítani lehessen a civilek kimenekítését. Tiszta káosz. Állítólag az amcsi hírszerzés nagyon OK. Akkor hogy-hogy nem tudták, hogy az afgán hadsereg és állami apparátus mindenféle ellenállás nélkül, önként átadja a hatalmat? Vagy félrevezették szándékosan az öregembert? Én eddig az amcsi katonai és hírszerzési hegemóniáról meg voltam győződve, de be kell látnom, hogy nincs ilyen, vagy valami nagy disznóság van a háttérben.
Vakfolt
2021. augusztus 18. 09:32
Kis stratégia érzékük lenne amerókáknak, most ütnének rajta az ünneplő tálibokon, és megoldódna egy emberöltőre egy gond.
pepita
2021. augusztus 18. 09:04
Jól járnak az otthon maradó tálib harcosok . Válogathatnak ( bár szerintem nem válogatósak ) az otthon maradt nők között . Építhetik a háremüket . Az elmenekülőket pedig gyorsan pótolhatják .
Senye Péter
2021. augusztus 18. 08:52
A tálibok bosszúja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!