A tálibok az elűzött kormány katonáit is várják az új hadsereg soraiba

2021. augusztus 18. 19:33

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok arra kérik a korábban az afgán hadseregben szolgált pilótákat és katonákat, hogy csatlakozzanak az új haderőhöz.

2021. augusztus 18. 19:33
null

A Reuters hírügynökség szerdán kiadott interjújában Vahidulla Hasimi elmondta, hogy a tálibok új hadsereget terveznek létrehozni, amelyben saját harcosaik fognak részt venni, illetve csatlakozhatnak hozzá a volt kormányerők soraiból is. Hasimi szerint pilótákra különösen nagy szükségük van, mert

a tálibok a hatalomátvétel során helikopterekre és más légi járművekre tettek szert országszerte különböző légi bázisokon, viszont saját pilóták híján ezeket nem tudják használni.

„Több pilótával állunk már kapcsolatban, akiket arra kértünk, hogy csatlakozzanak hozzánk” – mondta. Hasimi szerint Afganisztánt a jövőben egy kormányzó tanács irányíthatja, és az iszlamista mozgalom vezetője, Haibatullah Ahunzada a tanács vezetője felett állna, aki pedig az elnöki tisztséget tölthetné be.

A tálib hatalmi struktúra

Az alapján, amit a tálib döntéshozatal részleteit ismerő Hasimi elmondott, az Afganisztánban kialakítandó hatalmi struktúra hasonlítani fog ahhoz a rendszerhez, amely a tálibok legutóbbi uralma alatt – 1996 és 2001 között – állt fenn. Akkor a mozgalom legfőbb vezetője, Omar molla a háttérbe húzódott, és egy tanács foglalkozott a mindennapi ügyekkel. Most Ahunzada rangban várhatóan a tanács elnöke (az államfői tisztségnek megfelelő pozíció) fölötti szerepet fog betölteni. Elképzelhető, hogy a tanács elnöke Ahunzada egyik helyettese lesz.

Afganisztánban nem lesz demokrácia, mert ennek a berendezkedésnek nincsen bázisa az országban

– jelentette ki Hasimi, hozzátéve, hogy nem fognak egyeztetni arról, hogy milyen politikai rendszer legyen, mert az nem kérdéses. A saría (szigorú iszlám törvénykezés) lesz érvényben, erről nincs vita – fogalmazott a tálib vezető.

(MTI)

Nyitókép: Kabul, 2021. augusztus 18. Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
MTI/AP/Rahmat Gul

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 19. 09:57
Jár jutalom annak, aki visszaviszi az amcsi haditechnikát, vagy csak azt a vackot adták oda, aminek a karbantartása csak pénzben volt. Amúgy meg a technika avatatlan kézben még veszélytelen is.
olajfa1
2021. augusztus 19. 09:14
Hogyan is mondta Hofi?.. Ja' igen: -Pista! Há' nem ismersz meg?.. -Nem. Kivagy? -Én vagyok a Józsi! Há' nem emlékszel? Há' együtt lőttük a párszékházat! -Mikor? Melyiket? -Mikor-melyiket! Most itt tartanak ők is...
Valandil
2021. augusztus 18. 21:05
Az ujjakat nézzétek: nem az elsütő billentyűn tartják. Ezek kiképzett katonák, nem egyszerű hegyirablók.
OberEnnsinnen
2021. augusztus 18. 20:57
"az iszlamista tálib lázadók az Afgán Központi Bank (DAB) nagyjából kilencmilliárd dolláros tartalékának mindössze 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá. " - ezzel megérkeztünk a titok nyitjához, miért a mézes-mázas talibán etikettes vidselkedés... A cél, a kilencmilliárdhoz jutás és ehhez jó fiú képét kell mutatni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!