Ősfás parkot enged beépíteni az újbudai zöld baloldal

2021. május 05. 08:49

Urbanisztikai, etikai és jogi szempontból is roppant aggályos, hogy a DK-s László Imre vezette önkormányzat jókora lakópark-tömb beépítésére adja el építési engedélyestül az Ulászló utca 58. alatti ősfás telket, amelyen a helyiek parkot szerettek volna létesíteni. A környékbeliek fel vannak háborodva, László és alpolgármestere, a momentumos Orosz Anna a legutóbbi időkig hallgatott az ügyben, most hárítani kezdtek.

2021. május 05. 08:49
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ősfás telekre szeretne lakóparkot építeni a főváros egyik legértékesebb részén? Van még kerek egy napja beadni a pályázatot rá!

Elképesztő volumenben kezdte dobra verni ingatlanjait az újbudai önkormányzat. A baloldali vezetésű kerület pályázati aloldalán, ahol jellemzően romos pincehelyiségek, városhatárban lévő kiskertek és alkalmanként bérlakások kapcsán lehetett – inkább bérleti jogra, semmint megvásárlásra – pályázni, most egyszeriben

jókora számban jelentek meg értékesnél értékesebb ingatlanok, szám szerint húsz darab.

Ezek egyikével – amely konkrétan egy iskola kertjeként funkcionál – sorozatunk egy korábbi cikkében már korábban foglalkoztunk, most pedig az Ulászló utca 58. szám alatti jókora, több mint 3000 négyzetméteres zöld telekről esik szó, amely a szűkebb környék „tüdejeként” is szolgál, és ahová egy hatszintes lakóparkot engedne építtetni a baloldali önkormányzat.

Zöld kampány, szürke valóság

Egy harmattól cseppet átnedvesedett, Újbuda című újság száraz oldalszéleit lapozgatja a szél a kissé gondozatlan telek kapujában. A telken villaépület, mellette egy barakk. Nyolcvan-százéves fák, egyik-másik törzsén felfutó borostyán. Kopottacska padok. A jókora zöldfelületet barátságos méretű-léptékű házak veszik körbe, még a viszonylag újabb, négyemeletes szürke kockaépület sem rondít bele nagyon a képbe, amelynek mélyén még fúrnak-faragnak a munkások valami láthatatlan falat.

Nem szükséges urbanisztikai szakképesítés ahhoz, hogy az ember belássa:

nem hiányzik ide, a zöld terület helyére két hatemeletes lakóháztömb.

Pedig az egyébként zöldítéssel kampányoló baloldali vezetésű önkormányzat éppen ilyet akar ide.


(fotó: Ficsor Márton, Mandiner)

A terebélyes, zöld kert kerítésein néhány napja még „kézműves” kis kartontranszparensek barnállottak, rajtuk lóbetűk kérdezték az olvasót: „ezen a telken favágás vagy közpark? Info: Saroktelek Facebook csoport”, alatta pedig a kerületi Fidesz felhívása volt olvasható a lakossághoz. Mára ezek mellé-helyére profi, jókora transzparensek kerültek, a civil mozgalom a Saroktelek megmentéséért alaposan kinőtte magát: az említett Facebook-csoport 550 tagot számlál,

az ügyhöz kapcsolódó petíciót négyezren írták már alá.

A harmincas évek óta egy villaépület áll a területen, amikor parcellázták, akkor egy tüdőgondozó volt, százéves fákkal. Ilyen adottságú zöld folt nem nagyon van a belvárosban köztulajdonban, ideális lenne volna egy kis park kialakítására. A helyiek ezt szerették volna és most is ezt szeretnék – mondja el lapunknak Tóth Dániel, a Facebook-csoport alapítója álláspontjukat, hozzátéve: „hogy ilyen brutális, hat szintes lakóparkkal álltak elő, ez még olaj volt a tűzre”.

Ami főleg felháborította a helyieket, az Tóth szerint – aki nyugdíjas szülei révén markánsan érintett az ügyben – az volt, hogy egy ekkora értéket kirívóan profitéhes módon akartak hasznosítani, ráadásul úgy, hogy (mint az iskolakert esetében)

a helyiek teljes kizárásával próbálták megvalósítani, eldugni a nyilvánosság elől.

„Ha nem vettük volna észre januárban a nyúlfarknyi hírt, ráadásul egy nagyobb cikk egyik bekezdéseként a kerületi újságban, akkor most, áprilisban szembesültünk volna a helyzettel, amikor kiírták a pályázatot” – mondja.


(fotó: Ficsor Márton, Mandiner)

Hozzáteszi, felmerült benne a gyanú, hogy van befektető, akivel „már le van beszélve minden”, azt pedig határozottan kifogásolta, hogy maga az önkormányzat állt elő a lakópark terveivel, hatvan férőhelyes mélygarázzsal.

A terveket, mint Tóth hozzáteszi, annak idején még az előző, fideszes városvezetés készíttette 2017-ben, nem is olcsón, mintegy 50 millió forintért, ugyanakkor sosem publikálták azt, papíron maradt, és kísérlet sem történt a kivitelezésre. Csernus László kerületi fideszes képviselő kérdésünkre elmondja, azért, mert látva a terveket, és hogy milyen épülettömeget jelentene a beépítés, inkább elvetették az egészet – noha a kerületi építési szabályzat már akkor lehetővé tette volna a telek ilyen célú hasznosítását.

„Az MSZP és a DK nagyon elkötelezett az eladás mellett, az egy szem LMP-s képviselőnek ez a álasztókerülete, neki hivatalból foglalkoznia kell a dologgal, a Fidesz meg már eleve a pályázat kiírását sem szavazta meg” – vázolja a helyi viszonyokat Tóth. Hozzáteszi: László Imre polgármester, aki korábban azzal kampányolt, hogy „Újbuda megtelt” a sok építkezés miatt,

nem méltatja válaszra a helyieket,

noha ötven levelet csak ez a csoport már biztosan küldött neki, de az online fogadóóráján sem válaszol.

„Egyedül az MSZP-s alpolgármester nyilatkozgatott, a többiek bujdokoltak” – mondja Tóth, felemlegetve, hogy a Momentum kiemelten kezelte a zöldítés kérdését, ehhez képest ők is simán megszavazták a Saroktelek eladását lakóparknak. „Egyértelműen a kibekkelésre játszanak” – teszi hozzá. Többen kérdéseket szerettek volna feltenni László Imrének mai online fogadóóráján, ám a csoport egyik hangadója, Gál Norbert kérdéseire már előzetesen azt a választ kapta a hivatali ügyintézőtől, hogy „Polgármester Úr e havi fogadóórás kapacitása betelt”.

Gál ugyancsak azt kérte volna számon László Imrétől, hogy mi a helyzet azon kampányígéretével, miszerint „felülvizsgáljuk a szabályozási terveket, és csak olyan építkezéseket engedélyezünk, ami a kerület élhetőségét és harmóniáját javítja”, hogyan szeretnék a kornyék lakóinak akaratát súlyozottan figyelembe venni, mit szól Karácsony Gergely lakóparképítések visszafogását kérő nyilatkozatához, valamint hogy „a lakók akaratával és a választási ígéreteikben megfogalmazottakkal szemben miért újabb társasházak építését támogatják a jelenlegi zöld, vagy be nem épített területek közparkká, játszótérré nyilvánítása helyett?


(fotó: Ficsor Márton, Mandiner)

A helyzetet némiképp árnyalta, hogy a „Nektek beton, nekünk zöld” szlogennel kampányoló Orosz Anna alpolgármester közben pálfordulást hajtott végre: bár a januári kerületi lapban megjelent cikkben még az ő szignója szerepelt az építkezés bejelentése kapcsán, s bár velünk azóta is sajtóelhárításra játszik, egy hónappal a pályázat kiírása után, a napokban egy rövidebb posztban elismerte, hogy a Momentum hibázott – legalábbis a Badacsonyi és az Ulászló utcai zöldterületek kapcsán.

A poszt további részei kizárólag az iskolakertnél még mindig egy fokkal jobban kommunikálható utóbbira vonatkoztak, ezekben a kormány forrásmegvonását nevezték meg a telek eladásának okaként, „megfelelő lépések” megtételét ígérték, valamint azt, hogy bár februárban megszavazták a kiárusítást, legközelebb nem fogják,

nem tudták, mire bólintanak rá.

Pedig közéjük is lövethettek volna

Ennek azonban ellentmond az a tízoldalas jegyzőkönyv, amely a civilek és az önkormányzatot képviselő személyek közötti egyeztetésről került nyilvánosságra. Itt Hintsch György MSZP-s alpolgármester mellett Orosz Anna képviseletében Pósfai István tanácsadó volt jelen, akinek annyi szava volt a megjelentekhez, hogy szerinte „tudatos félrevezetés nem történt”.

A fő hangadó Hintsch mellett Büki László városgazdálkodási tanácsadó volt. Ők kötötték az ebet a karóhoz, hogy a 20,64 méteres beépítés nem is annyi, „a tervezett épületek magassága nem lóg ki drasztikusan” (Hintsch), 

és a környékbeliek még hálásak is lehetnének azért, hogy nagyobb lakások épültek, nem pedig kisebbek, ami több új lakót jelentett volna

(Büki László), és még azt is megpróbálták elmagyarázni, hogy a „hasznosítás” lehet „értékesítés”, és így tovább. Még a vagyonkezelővel (MNV) kötött megállapodásra is hivatkoztak, amely egészségügyi alapellátás (tehát orvosi rendelők) és lakásgazdálkodás céljára adta oda egyharmadnyi tulajdonrészét a kerületnek.

A leereszkedő kritikákról („Önök csak a rossz dolgokat látják mindenben” – Büki) nem feltétlenül érdemes szót ejteni, azonban még az érdekes részlet, hogy eszerint Orosz Anna és mindenki más is látta az anyagot annak február 25-i megszavazása előtt, előtte pedig Hintsch szerint hónapokig egyeztettek róla, tehát eszerint szó sincs arról, hogy ne ismerték volna alaposan a projekteket, amelyeket megszavaztak.

A jegyzőkönyvből süt, hogy az LMP-s képviselő, Kreitler-Sas nem egészen érti, mi folyik az önkormányzatban, naivan még arra is rákérdez, hogy „miért adjuk el a telkeket?”. Őt is kerestük egyébként, de sajnos ugyancsak adós maradt a válasszal, bár a Magyar Hangnak hajlandó volt nyilatkozni, és nekik azt mondta, „teljes mellszélességgel kiáll” a civilek mellett. A párbeszédes alpolgármester, Barabás Richárd korábban ugyancsak jelezte támogatását.

Az MSZP-s Tóth Márton pedig szabályosan bujkálni kezdett kérdéseink elől

(az ismert számot nem vette fel, a másikon pedig arra az egyszerű kérdésre sem szeretett volna válaszolni egyetért-e egy iskolakert eladásával, mindenképpen írásbeli megkeresést kért, aminek eleget is tettünk, érdemleges választ azonban nem kaptunk, csak annyit, hogy „nem akar válaszolni, mert KESMA”).

Jogi nonszensz

A sokáig hallgató László Imre maga is posztolt az ügyben (őt ugyancsak hiába kerestük), ebben ismét az előző, városvezetést okolja a kialakult helyzetért, mondván, „ez az újbudai Fidesz öröksége!” – ennek kapcsán Csernus László lapunknak azt mondja, a Fidesz öröksége az, hogy a telek egyáltalán egészben az önkormányzatnál van, ezt végül ők járták ki az MNV-nél.

László Imre emellett, összhangban Orosszal azt is írja, hogy a kormány szerinte 9,2 milliárd forintot vont meg az önkormányzattól, ezért kell eladni az ingatlanokat, illetve ők 150 ezer újbudai érdekeit képviselik, nem csak a helyiekét, a pályázatot pedig annó „támogatta az összes szövetséges párt, azaz az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is”.

Meglehetősen elégedetlenek. (fotó: Ficsor Márton, Mandiner)

Azonban van még egy bökkenő: a terület eladását jogszabály – tehát még csak nem is az MNV-vel kötött szerződés – tiltja; a területet úgy lehet hasznosítani, hogy gyermekorvosi rendelőket kell rajta létrehozni. Azonban Tóth Dániel szerint erre is talált megoldást a kiárusító önkormányzat. Mint lapunknak elmondja, úgy tudja, az elidegenítési tilalom miatt valóban nem adhatná el az önkormányzat, ugyanakkor a leendő vevő szerinte igenis megkérheti az MNV-t, hogy ideiglenesen vegye le ezt a tilalmat,

az önkormányzat pár helyiséget megvehet orvosi rendelőnek, majd erre visszarakják az elidegenítési tilalmat.

Az építési engedély a projektre idén ősszel lejár, Csernus egyébként ezt is látja László Imréék sietsége és a hajthatatlansága mögött.

Mindenesetre a helyiek nem tekintenek a zöldfelület megmaradásának garanciájaként a jogszabályi védelemre, és egyre kiábrándultabbak a baloldali kerületvezetésből.

„László Imre és a Momentum is zöld ígéretekkel kampányolt ehhez képest amint eladható területet látnak már adnák is el…” – mondja lapunknak Tóth. Gál pedig a polgármesternek írt levelében amellett, hogy kéri László Imrét, hogy „válaszaiban mellőzze a felelősség áthárítását az előző vezetésekre”, hozzáteszi: „A lakosságot az Ön és képviselőtársai megválasztásában jelentősen befolyásolták az Újbuda zöldítési program ígéretei, így azt gondolom az itt élőket megilleti, hogy végre a megoldásokat lássák újabb ígéretek, köntörfalazások helyett.”

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Herrence_Till
2021. május 05. 16:42
Ez egészen biztosan nem zavart senkit, hogy esetleg mivel jár a fejlesztése, építése... Csak, ha a magyar akar bármiben előre lépni, vagy fejleszteni, akkor azonnal kuss legyen nekünk, mert eddig is jó volt a fajtátoknak a dohos szoci koszfészek bárhol. És arra még csak gondolni sem merek, hogy természetesen a sógorok felől sem jön egy kis torpedózás, nehogy konkurencia alakulhasson ki a lenézettebb oldalon. Ti meg ezekhez kb még asszisztáltok is bárhol az országban, mert "óbán"... Bravó.
realista
2021. május 05. 15:59
"Ősfás parkot enged beépíteni az újbudai zöld baloldal" A fideszes alternatív valóságban egy elhanyagolt, gazos terület = ősfás park
luisbathhelena
2021. május 05. 15:21
A balos önkormányzatok kiválóan megmutatják h mi a különbség a kampánypofázás meg a tettek között. Viktor hasznos idiótái. Köszönjük!!
pitypang1125
2021. május 05. 15:18
Egyék csak nyugodtan amit főztek az ostobák. Legközelebb kétszer is meggondolják hova x-elnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!