Joe Biden Magyarországgal is tárgyal ma Bukarestben Ukrajnáról

2021. május 10. 17:24

Joe Biden amerikai elnök csatlakozik a kelet-európai NATO-államok virtuális csúcstalálkozójához, amelyet hétfőn tartanak a román fővárosban, Bukarestben – jelentette be Klaus Iohannis román elnök.

2021. május 10. 17:24
null

„Joe Biden amerikai elnök csatlakozik a kelet-európai NATO-államok virtuális csúcstalálkozójához, amelyet hétfőn tartanak a román fővárosban, Bukarestben” – jelentette be Klaus Iohannis román elnök

A találkozó középpontjában a fekete-tengeri térség és Ukrajna biztonsága áll – írta meg a Reuters. 

A NATO keleti peremén fekvő európai országok csoportjának, az úgynevezett Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójának Klaus Iohannis és Andrzej Duda lengyel elnök a közös házigazdája, és célja „a régió országai biztonsági pozícióinak összehangolása”.

„Örülök, hogy köszönthetem Joe Biden-t a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, amelyet ma Bukarestben rendezek. Andrzej Duda elnökkel együtt üdvözöljük Jens Stoltenberget a NATO csúcstalálkozójának előkészítéséhez, amelynek középpontjában a transzatlanti kapcsolatok, a NATO 2030, a védelem és az elrettentés áll a keleti szélen” – írta ki Klaus Iohannis a Twitterre.

 

 

Joe Biden, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia elnöke videokonferenciát tartanak az összejövetelen.

„A közös nyilatkozatban, amelyet a kilencek a találkozó után tesznek közzé, a fekete-tengeri régió biztonságának kérdése és az ezzel kapcsolatos ukrajnai biztonsági kérdések lesznek a középpontban” – mondta újságíróknak Pawel Soloch, a Lengyel Nemzetbiztonsági Iroda vezetője.

A hónap elején Washington kijelentette, hogy növelheti a Kijevnek nyújtott biztonsági segítséget, miután Oroszország csapatokat küldött a kelet-ukrajnai Donbass régióval közös határához, ahol az ukrán csapatok állandó konfliktusban vannak a Moszkva által támogatott szeparatistákkal.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. május 20. 19:49
Kivéve persze, ha megszállnak minket korábbi szövetségeseink.
brekker
2021. május 20. 19:40
Semlegességért cserében megérné lemondani a soha el nem érhető álmokról, Nagy-Magyarországról. Kimaradni a háborúkból, közben építkezni, aztán összenő, ami összetartozik. Néhány évtized, és válogathatnánk, hogy melyik utódállam melyik területének a csatlakozását fogadjuk el.
brekker
2021. május 20. 19:34
Svájcnak is vannak nyugati fegyverei.
brekker
2021. május 20. 19:33
Ki kell lépni a NATO-ból, amíg nem késő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!