Orosz kémek napja

2021. április 20. 15:15

Itt van a legújabb prágai botrány, amely különösen bizarr.

2021. április 20. 15:15
Miklós Gábor

„Csehország miniszterelnöke és külügyminisztere bejelentik: kiutasítanak tizennyolc Prágába akkreditált orosz diplomatát, akik az orosz hírszerzőszolgálatok valamelyikénél szolgálnak. Ez válasz lenne egy hét évvel ezelőtti robbanásra, amely a szlovák határhoz közeli Vrbovitice községben lévő lőszerraktárban történt. Két polgári személy halt meg ott akkor. A cseh szerveknek most jutott tudomására, hogy a robbanás/robbantás idején Csehországban tartózkodott az a két orosz férfi, akiket később meggyanúsítottak Szergej Szkripal és lánya, Julia megmérgezésével. A számos útlevelet használó férfiakról a Bellingcat portál azt állította, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU ezredesi rangban szolgáló tisztjei, egyikük katonaorvos.

Oroszország szinte biztosan koholmánynak minősíti majd az állításokat. Eddig is így tettek, habár a Szkripal-merénylet után nem nagyon titkolták, hogy közük lehet hozzá. Vlagyimir Putyin még tett is egy megjegyzést nyilvánosan, amely az árulók megérdemelt sorsára vonatkozott. (Szkripal katonatiszt volt, aki titkokat adott át a briteknek, leleplezték és hosszú börtönbüntetésre ítélték, majd fogolycserével szabadult, s települt le az angliai Salisburyben.) A GRU akcióira akkoriban erősebb fény vetült. Megírták, hogy feltehetően egy hasonló különítménye próbált meg kivégezni, szintek a Novicsok méreg segédletével Emiljan Gebrev bolgár fegyverkereskedőt. A sokféle ügyben érdekelt Gebrev zavarhatta az oroszokat, mert fegyvert adott el Grúziának, és megmérgezése előtt épp egy nagy ukrán üzletet kötött. Lehet, hogy a vrboviticei raktárból is olyan üzletfelekhez került volna áru, amelyet az oroszok helytelenítettek? 

Az egészen nyilvánvaló, hogy az orosz külpolitika használja a titkosszolgálatokat, ezt az orosz állam maga sem titkolja. A régi kémeket Oroszország heroizálja, még külön emléknapjuk is van. November 5-e a »a katonai hírszerző napja«, amelyet katonai ünnepként ülnek meg Oroszországban, valamint Belaruszban és Kazahsztánban. A hősi státusz természetesen kijár az ország elnökének, aki maga is a hírszerzés embere volt, s ebben a minőségében szolgált a hajdan baráti NDK-ban. Mi ennek az oka, miért lehet egy ekkora birodalom számára ennyire fontos ez a dolog? Találgatni lehet”.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cogito ergo sum
2021. április 21. 12:25
Azóta is körözött Bolgár fegyverkereskedő (Bolgár kém) lejárt szavatosságú áruja. :) Ukrajnába címezve. :) Hogy hogy nem felrobbant egy magán raktárban. :) Aha mission impossible Bolgár verziója. :) Ja Bulgária tiltakozott? :)
Vasalo
2021. április 21. 00:09
A szerzö vagy egy régi informaciot dolgozott fel, vagy nincs képben. Közben ugyanis kiderült, hogy ama raktár már 6 évvel (2008) a robbanás elött nem volt hivatalosan löszerraktár, hanem a hadseregtöl bérelt civil cégek raktára. Hogy ezt miért nem tudták 12 évig a cseh nyomozok meg a hatoságok azt nem tudni. Lehet, hogy nem is vizsgálták mi volt a régi löszerraktárban. Babist ma majdnem meglincselték amikor ezt elmondta, mert összeomlott a nagy titkosszolgálati akcio. A raktárban egy bolgar vállalkozo dolgai voltak és azt robbantotta fel valaki.
VeJoLa
2021. április 20. 19:59
Valami miatt az jut eszembe, hány amerikai film várja el, hogy lélegzet visszafojtva szurkoljak a szimpatikus Moszad ügynöknek, mikor alattomban halomra öl maga kürül mindenkit, csak mert véletlenül pont ott volt. Oroszország körül folyamatosak a provokatív NATO-gyakorlatok, kísértenek a "színes forradalmak", csapkodnak a szankciók. Egy SZIKRA meglepő sincs abban, ha nem ül ölbe tett kézzel!
Krupp Skya
2021. április 20. 19:30
Hogyan lettek az orosz felderítőkből kémek Gábor Miklós bácsi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!