Megkezdte küldetését a Mars-helikopter

2021. április 06. 14:35

Túlélte az első Marson töltött éjszakáját a NASA Ingenuity helikoptere, amit az amerikai űrhatóság fontos mérföldkőnek nevezett.

2021. április 06. 14:35
null

Az ultrakönnyű gépet szombaton eresztette le a vörös bolygó felszínére a Perseverance marsjáró, mely február 18-án érkezett meg a Marsra. Miután elvált a Perseverance-től, az Ingenuitynek saját napelemei segítségével kell üzemeltetnie azt a létfontosságú hűtőberendezést, amely megvédi a fagyástól és megrepedéstől az elektromos alkatrészeit.

A marsi éjszakán a hőmérséklet mínusz 90 Celsius-fokra is süllyedhet

– olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.    

„Ez az első alkalom, hogy az Ingenuity egyedül volt a Mars felszínén. Mostanra megkaptuk a megerősítést, hogy megfelelő hőszigeteléssel, megfelelő fűtéssel és elegendő energiával van ellátva ahhoz, hogy túlélje a hideg éjszakát és ez nagy győzelem a csapatnak. Izgatottan folytatjuk az Ingenuity első tesztrepülésének előkészületeit” – mondta MiMi Aung, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory Ingenuity projektjének vezetője.    

A tervek szerint legkorábban április 11-én indul tesztrepülésre a minihelikopter.

A következő napokban a rotorjait és motorjait tesztelik. Ez lesz az első alkalom, hogy irányított repülést hajt végre egy jármű egy másik bolygón. A kísérleti helikopteren egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright-testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.    

Az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi lebegés után visszatér a felszínre. A tervek szerint összesen öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.    

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást.

A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

(MTI)

Fotó: NASA

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. április 07. 10:23
"A Mars légköre nagyon ritka: a felszíni légnyomás mindössze 0,75%-a a földinek: 7,5 millibar, szemben a földi 1013 millibarral. A légkörének 95%-a szén-dioxid, 3%-a nitrogén, 1,6%-a argon és nyomokban van oxigén és víz. A kis felszíni nyomás következtében a szén-dioxid -125 C-on kicsapódik szénsavhó formájában. 0 C feletti hőmérséklet csak ritkán fordul elő, télen az 50. foknál magasabb szélességeken jelentős területeken csökken a hőmérséklet a szén-dioxid fagyáspontja alá. Az ekkor kicsapódó szénsavhó ugyanakkor nyáron elszublimál. Igen fontos éghajlati jellemző a nagy napi hőingás. A levegőben szálló por miatt a marsi égboltnak a felszínről vörös színe van. A porrészecskék kb. 1,5 mikrom átmérőjűek." Nem irigylem azt, akinek ilyen körülményekre meg kellett terveznie egy működőképes modellt..
kisgul
2021. április 06. 16:09
Hogy lehet olyan hideg a marson, amikor a légkör csupa co2 ? Nálunk meg pár százaléknál felmelegedést jósolnak!
fatman
2021. április 06. 15:43
Csillagom, egy nap veszek neked egy hold földet a Marson! :)))
Dr. Grünfeld Ráhel
2021. április 06. 14:50
Hát, ez sem Kína meg az oroszok, de még csak nem is az ESA. Igaz, hogy a drón-projektért egy ázsiai (burmai) származású NŐ felel :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!