Újpesti baloldali plakátfolklór: mindenért (is) a kormány a hibás

2021. március 02. 15:00

Kormányhibáztató üzenetek sokaságával, petícióaláírásra agitálással egy hónapja tart az óriásplakát-hadjárat az újpesti önkormányzat hirdetőfelületein. A helyi Fidesz szerint a momentumos polgármester és csapata átlátszó hazugságkampányt folytat. A Mandiner összevetette az állításokat.

2021. március 02. 15:00
null
Joó István
Joó István

„A kormány miatt jut kevesebb pénz” felütésű, illetve „Újpest megvédését” célzó ellenzéki petíció aláírására buzdító óriásplakátok virítanak a IV. kerületben, a városközponttól egészen a káposztásmegyeri Külső Szilágyi útig. Az óriásplakátokat a helyi szivárványkoalíció által vezetett helyhatóság médiacége, az Újpesti Sajtó Nonprofit Kft. gyártatta le és helyezte el az önkormányzat tulajdonában lévő több mint 60 plakáthelyen.

A járványért is a kormány a hibás

Egyesekben derültséget keltett a következő feliratvariáns: „Pénzügyi háború 2021 – A kormány miatt jut kevesebb pénz közösségi programjainkra és rendezvényeinkre.” Köztudomású ugyanis, hogy a szokásos évi átlag tíz közösségi rendezvényről – koncertektől színházi előadásokon, sportrendezvényeken át városnapokig – eleve nem lehet szó az elhúzódó járványügyi veszélyhelyzet miatt. 
Déri Tibor városvezető (Momentum), akitől megkérdeztük, nem érzi-e céltévesztésnek az idézett szöveget, tagadja a melléfogást. Arra hivatkozott, nem kizárt, hogy az év második felére elmúlik a járvány és visszatérhet a megszokott élet a közösségi programokkal. Ennek ellenére az ilyen feliratú plakátokat napokon belül csendben lecserélték a hirdettetők.

Más plakátokon azt hirdeti a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, Jobbik, illetve az Újpestiek Közössége Egyesület nevével fémjelzett városvezető koalíció, hogy a szociális és kulturális intézmények, óvodák, bölcsődék működtetésére, illetve fejlesztésére sincsen elég pénz, csakúgy, mint az egészségügyre.

„Eddig még soha nem történt Újpesten olyan, hogy országos pártpolitikai propaganda céljából hasznosítsák az önkormányzat hirdetőfelületeit – mondta Ozsváth Kálmán, a képviselő-testületben kisebbségbe szorult Fidesz-KDNP képviselőcsoport tagja. – Bár a szivárványkoalíciós városvezetés nyafog és a kormányra mutogat, mondván, miatta nincs pénz, úgy látszik,

Ugyanakkor a médiacég 6-8 munkatársát szélnek ereszti.”

Gépjárműadóval elkevert egészségügy

Ezzel szemben Déri Tibor polgármester szerint nagyon is rendben van például „A kormány miatt jut kevesebb pénz az egészségügyre” szlogen. Ugyanakkor megkeresésünkre a plakátszövegeknél némileg árnyaltabban – egy kis módosító szócska beiktatásával – úgy fogalmazott, a „kormányzati elvonásoknak is köszönhető”, hogy a tavalyi 284 millió forintos önkormányzati támogatással szemben idénre 232 millióra kellett csökkenteniük a támogatási összeget az egészségügy esetében. Konkrétan a gépjárműadó elvonására hivatkozott, mondván, ez 240 milliós bevételkiesést jelentett Újpestnek.

Ozsváth szerint azonban Déri Tibor ezzel

nem támasztotta alá a kormányra mutogatást, inkább mellébeszélt.

Cáfolatként arra hivatkozott: a szakrendelő bevételeinek 90 százaléka az államtól – mindenekelőtt a Egészségügyi Alapból (E-Alapból) –, illetve a kormánytól származik, ráadásul 2020-ra lényegesen többet, mintegy 2 milliárd forintot kaptak, mint 2019-ben, amikor 1,5 milliárd jutott a kerületi egészségügyi intézmény céljaira.

A jobboldali városatya elmondta, a szakrendelőnek bizonyíthatóan van annyi tartaléka, hogy az egészségügyi és orvosi ellátások akkor is gond nélkül megvalósuljanak, ha a képviselő-testület baloldali többsége nem szavazná meg az önkormányzatot terhelő 10 százaléknyi ráfordítást. Szóba hozta azt is: 2019 év végén a kormány 349,5 millió forintot adott az újpesti baloldali önkormányzatnak a szakrendelő struktúra-átalakítására.

Eltúlozzák a bevételkieséseket

A kormány ellen ágáló plakátok ettől még kint virítanak Újpest-szerte. Ráadásul Déri Tibor polgármester még csak azt sem gondolja, hogy drága az óriásplakát-kampány. „Miközben a kormány 3,5 milliárd forint bevételkiesést okozott Újpest költségvetésében – állította a Mandinernek –, aközben a tájékoztató plakátkampány mindezek töredékébe, 589 728 forintba került.”

Wintermantel Zsolt korábbi Fidesz-KDNP-s polgármester, újpesti választókerületi elnök így reagált a Mandinernek: „A polgármester úr nem szól arról, hogy a baloldali kerületvezetés kormányt ekéző plakátjai elveszik a helyet az üzleti célú hirdetményektől, melyek bevételt hozhatnának. Déri legmeredekebb állítása mégis az, hogy 3,5 milliárdos bevételkiesést okozott a kormány. Holott mindössze 400 millióval, azaz 2 százalékkal lesz kevesebb az idei költségvetés, mint 2019-ben.”

A korábbi jobboldali polgármester felidézte, a kormány egyáltalán nem elvett Újpesttől, hanem – önkormányzati segítség híján – arról gondoskodott, hogy az iparűzési adó a legérzékenyebb, legsérültebb vállalkozói rétegnél, a kis- és középvállalkozóknál maradjon.

ahol ezt megtehette volna. Például olyan bonyolult bürokratikus feltételeket támasztott az önkormányzati helyiségek bérlőinek a bérleti díjuk csökkentésére, hogy kevesen tudták csak igénybe venni.”

Ehhez fűzte hozzá párttársa, Ozsváth Kálmán azt, hogy a szivárványkoalíció eltörölte a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatását, ami szerinte fölöttébb furcsa egy momentumos – tehát az ifjú korosztályhoz való kötődésére büszke – polgármester idején. Déri Tibor védekezésül itt is a kormány okozta bevételkiesésre utalt és arra, hogy ha van a kormánynak több idevágó családtámogatási formája, akkor „indokolt az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése”. 

fotók: Ficsor Márton

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. március 02. 20:59
Tényleg a kormány fosztja ki a kerületeket. Itt az első kerületben is az önkormányzat csapatépítő tréningre csak 110 milliót költött ... Ezekbe a Zorbánékba semmi empátia meg minden... Tényleg...
kòn bandi
2021. március 02. 19:34
Jó a plakát. Tehát a plakát szerint az ön"kormány"zat kifosztja újpestet , értjük . Öszödi beszéd újpesten !
nyugalom
2021. március 02. 18:57
Ok, de mit tesznek ellene?
civis72
2021. március 02. 18:29
Valahogy mindig sikerül kigazdálkodni a kormányellenes propagandára a pénzt ...ha másra nem is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!