Betonkockákat rakna a Várba a momentumos városvezető

2021. március 16. 07:42

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes megmutatta kedvenc Szent György téri építészeti terveit.

2021. március 16. 07:42
null

Budapest momentumos főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-posztban vázolta, ő hogyan képzelné el a főváros múzeumi fejlesztését, valamint a budai Vár helyreállítását. Illusztrációként bemutatja Csomay Zsófia építész Szent György téri, a Sándor-palota és a Karmelita kolostor melletti térség beépítéséről szóló terveit, hozzátéve: „Az elmúlt években több terv született újszerűen gondolkodó építészek asztalán a Galéria Szent György téri bővítéséről, megalkotva a »magyar Akropolisz« koncepciót, amely kulturális funkcióban erősítené meg a Várnegyedet. Ez egybevág a főváros elképzeléseivel is”.

A teljes poszt alább olvasható:

„Előző posztjaimban bemutattam, hogy a főváros vezetése a legkevésbé sem ellensége annak, hogy új múzeumok épüljenek Budapesten. Azt azonban ellenezzük, hogy további új múzeumokat a Városliget területére telepítsenek - mégis mi indokolná, hogy új, modern kulturális intézmények csak parkok tönkretétele árán épüljenek meg?! Véleményünk szerint az új kulturális negyedek kialakítását a rozsdaövezetek rehabilitációjával kell összekötni, elősegítve a város elhanyagolt részeinek megújulását, ahogy ezt városfejlesztési stratégiánkban, az Otthon Budapesten programban is megfogalmaztuk. A város érintett területei láthatóak a mellékelt, 4-es ábrán is. Elképzeléseink szerint kiemelt jelentősége van egyebek mellett a józsefvárosi pályaudvar és környéke, és dél-pesti  Diákváros fejlesztésének. Mindössze egy kivételt tennénk: ez a Nemzeti Galéria helyszíne. Szemben ugyanis azokkal a kormányzati törekvésekkel, amelyek kormányzati negyeddé alakítanák a Budai Várnegyedet, mi úgy gondoljuk, hogy a Budai Várnak meg kell maradnia élő, sokszínű kulturális negyednek, ahol maga a vár, mint a kultúra központja működik. A Várnegyednek van egy tere, amely Budapest 1944-45-ös ostroma óta beforratlan sebként tátong a város közepén: ez a Szent György tér. Bár több koncepció született a helyreállítására, a gyakorlati megvalósítás hosszú ideje várat magára. Az elmúlt években több terv született újszerűen gondolkodó építészek asztalán a Galéria Szent György téri bővítéséről, megalkotva a „magyar Akropolisz” koncepciót, amely kulturális funkcióban erősítené meg a Várnegyedet. Ez egybevág a főváros elképzeléseivel is: ezzel befoltoznánk a Szent György tér évtizedes sebeit, és a Magyar Nemzeti Galéria is méltó helyszínt és múzeum számára alkalmas épületet kapna.”

Kerpel-Fronius vízióját saját kommentelői többek között így kommentálták:

„ez drámaian borzalmas”

„Kőhalom, sivárság”

„Ez a terv a színvonalát tekintve 1996 ban is kínos lett volna... maga az elképzelés....nos, engedd el.”

„Hát én ilyen épületeket abszolút nem tudnék támogatni a Várba, ráadásul elvetnénk a magját egy újabb "a baloldal csak tönkreteszi Budát" érvnek. Ne csináljuk, könyörgöm.”

„Nagyon messze áll tőlem a fidesz erőltetett várfejlesztése, de ezeket a képeket nézve, inkább az valósuljon meg. Egy szóval értékelve a fenti elképzeléseket: katasztrófa!”

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egyszer
2021. április 06. 11:48
Szomorú, hogy Csomay Zsófia inkább nem egy kertet tervezett oda. Hiteltelen. A Ligetvédőknek tetszik?
Reszelő Aladár
2021. március 21. 14:28
1944, mert akkor lőtték szét. De akik szeretik a múltat végkép etörölni, azoknak mind1 csak ne az eredeti legyen. Amúgy meg ha Tarlós mutatott volna be egy ilyen látványtervet, akkor rögtön szétszedték volna a lipsik, hogy az Orbán kormány megint le akar betonozni minden zöldfelületet. Nekünk meg végre fel kell fogni: fát kivágni csak liberálisnak szabad, zöldfelületet létesíteni meg csak a jobbosoknak kötelező. Félni ugyanakkor nem kell. Nincs ezekben annyi tudás, hogy fejelsztési koncepciókat találjanak ki és pláne nincs benne egyetértés, hogy mit is kéne csinálni. Másfél év alatt egy túlárazott hídfelújítási tender volt az eredmény, még 5 nyamvadt buszt sem tudnak korrupciómentesen beszerezni, vagy a leszállított buszokat-villamosokat üzembe helyezni. Ne feleledjük Demszky Gábor legfőbb tanácsát: Ahhoz, hogy mindig újraválasszanak 2 dolog kell: - legyél olyan jóképű mint én - ne csinálj semmit
harcimarci
2021. március 17. 19:23
Értjük. Tehát ha több évtized esztétikai környezetszennyezés után végre lebontják a trafóházat, akkor egy még rondább, még jobban oda nem illőbb épület szörnnyel kell odapiszkítani a Királyi Várba. Ez nem konstrukció, még csak nem is dekonstrukció, hanem csakazértis dac kényszer, hogy ideologiailag megjelöljék saját területüknek. Ide vezet, ha valakik ennyire a hatása alá kerülnek saját , évek óta tartó gyűlölet kampányuknak.... Mi a baj azzal, ha lebombázása és lerombolása előtti eredeti állapotába helyreállitják a végre a királyi Várat?
tothpal
2021. március 17. 17:30
Dilettánsok kíméljék a főváros!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!