A szabadság és az élmény a két hívószó – az őrségi Pajta étterem séfje a Mandinernek
2021. február 05. 14:00
Az egyik legígéretesebb hazai séf, Farkas Richárd is tagja a Highlights of Hungary nagyköveti csapatának. Ez az a szervezet, amelynek weboldalán akár most is szavazhat a tavalyi esztendő különleges teljesítményeire. A Highlights of Hungary a legkiválóbb magyar kreatív produkciókat, ezen belül a cselekvő lokálpatriotizmust díjazza.
2021. február 05. 14:00
p
0
0
6
Mentés
Farkas Richárd séfként állandó kísérletezésben van, klasszikus ételeket helyez új dimenzióba az Őriszentpéteren található Pajta étteremben. Három év alatt számtalan ételkölteményt kreált az Őrség szívében, nem véletlen, hogy megesett, valaki Rómából jött Magyarországra, csak azért, hogy megkóstolhassa a 31 éves séf kreációját.
Richárd persze hosszú utat tett meg addig, hogy az elismert hazai séfek közé tartozzon. Egy pápai kifőzdében kezdte a pályafutását, ami azért nem egy inspiráló közeg. „Rögös karrierutat jártam be, de utólag hálás vagyok, hiszen a rossz tapasztalatok is kellenek ahhoz, hogy az ember építkezni tudjon” – mondja a népszerű séf, aki budapesti, közkedvelt, nívós éttermekben és
Barcelonában is dolgozott egy Michelin-csillagos étteremben, mielőtt Őriszentpéteren valósította volna meg önmagát.
A tehetségét nézve akár meglepetés is lehet, hogy korábban megbuktatták az egyetemen turizmus és vendéglátás szakon ételkészítésből. „Én akkor már főállásban dolgoztam, méghozzá egy pesti topétteremben, ráadásul szinte éjjel-nappal. Bojkottáltam a főzelékfőző gyakorlatot, amiért megbuktattak ételkészítésből. Otthagytam az egyetemet, amit kicsit sem sajnálok, mert sajnos nagyon elavult a képzés” – folytatja Richárd.
Fotó: Kvasznica Ferenc
A Highlights of Hungary nagyköveteként öt jelöltet ajánlhatott. „Jó lokálpatriótaként három olyan jelöltem is volt az ötből, akik az Őrségben, Zalában tevékenykednek. A Highlights of Hungary jogosan kívánta meg tőlem, hogy lépjek ki a saját világomból és ne a vendéglátáshoz kapcsolódjanak a kiválasztottjaim. Inspiráló volt, s úgy érzem, kreatív és tevékeny embereket választottam.”
De visszatérve a karrierjéhez. A séfek közül a legnagyobb hatással Mizsei János volt rá, aki mellett a Mák Bisztróban dolgozhatott. A Pajtában viszont már önmagát valósítja meg, ez pedig a szezonális konyha, méghozzá a lokálpatriotizmus jegyében. A válogatott, minőségi alapanyagokat ugyanis helyi és környékbeli termelőktől szerzik be. „Minden héten más étlapból válogathatnak a vendégek, a mikrokörnyezethez, a helyi gazdákhoz alkalmazkodunk.”
Állandóan új recepteken töri a fejét, éppen ezért adódik a kérdés, melyikre a legbüszkébb. A zeller, fenyő és vargánya ízkomponensű köretét említi elsőnek. A párjával amúgy először vendégként volt a Pajtában, s már akkor feltűnt neki, hogy a tulajdonos házaspár, Marjai Flóra és Kvasznica Ferenc mennyire elhivatott. A festői tájban rengeteg lehetőséget, pontosabban alapanyagot látott. „Aztán Barcelonából visszatérve nekem szavaztak bizalmat, amiért azóta is hálás vagyok. A Pajta ugyanis számomra az önmegvalósítás csúcsa, persze egy remek csapat tagjaként.”
Fotó: Lifestyle
A pandémia a Pajtát is rosszul érintette, de már a jövőre készülnek. A nyitásra egy formabontó koncepciót álmodtak. „Nem árulhatok el részleteket, csak annyit,
a szabadság és az élmény lesz a két hívószó,
nem csupán ételt, hanem a szabadság valódi élményét akarjuk adni a hozzánk betérőknek. De addig is, hétvégente, szigorúan elvitelre már készítünk ételeket a Pajtában” – összegzett Farkas Richárd.
A Mandiner hetilap Élet rovatában tavaly közöltünk interjút Farkas Richárddal, a cikk ezen a linken előfizetés nélkül elérhető.
A Highilghts of Hungary jelöltjeire a www.highlightsofhungary.hu oldalon szavazhat, mindenki tíz jelöltre adhatja le a voksát. Két győztest hirdetnek, az egyik díjról a nagykövetek döntenek, a másikat pedig a közönségszavazat alapján osztják ki. Mindkét díjazott kétmillió forintot kap a rangos elismerés mellett.
Rezeda Kázmér újabb utazásai címmel mutatták be november 15-én, pénteken a Budapest belvárosi Scruton kávézóban Bayer Zsolt új szépirodalmi kötetét. Bayer Zsolttal Szentesi Zöldi László beszélgetett. Mi a bemutató után kérdeztük a szerzőt. Interjúnk.
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
A nyári skóciai diadalmenet után a Liszt Ünnep keretében itthon is telt házzal mutatkozott be a Recirquel új előadása: a Paradisum az új, a természettel tökéletes harmóniában lévő ember megszületéséről beszél. A műfajteremtő újcirkuszi társulat művészeti vezetőjét, Vági Bencét kérdeztük.
Az ukrán haderő volt főparancsnoka őszintén elmondta a véleményét.
p
0
7
10
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. február 06. 10:05
Rendszeresen járok Őriszentpéterre nyaralni-telelni.
mangalicamáj - lilakáposzta - mogyoró 3800 Ft
fürj - zeller - fenyő - erdei gombák 6300 Ft
A Hársfába 4500-ért ketten megebédelünk, itallal. A fürj repült, mogyoró a fülbe. Ha el tudják adni annyiért, nosza!
"A Highlights of Hungary a legkiválóbb magyar kreatív produkciókat, ezen belül a cselekvő lokálpatriotizmust díjazza."
Ez dícséretes, de akkor miért hívják " Highlights of Hungary"- nak, miért nem egy lokálpatrióta nevet kapott, hamár azt díjazzák?