Itt nézheti élőben a Perseverance landolását a Marson

2021. február 18. 17:51

Az űrkapszulába „csomagolt” asztrobiológiai labor hét hónapja tartó utazást követően érkezik meg a Marshoz, hogy végrehajtsa a misszió szempontjából kulcsfontosságú, veszélyes manővert.

2021. február 18. 17:51
null

Február 18-án, csütörtökön este magyar idő szerint 22 óra előtt néhány perccel érkezik meg az amerikai űrügynökség, a NASA Perseverance szondája a Marsra. Az űrkapszulába „csomagolt” asztrobiológiai labor hét hónapja tartó utazást követően érkezik meg a Marshoz, hogy végrehajtsa a misszió szempontjából kulcsfontosságú, veszélyes manővert. A leszállás menetéről, valamint a Perseverance pontos küldetéséről itt írtunk részletesen.

A marsjárón az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le. A marsjáróval a felszínre juttatnak egy olyan kísérleti eszközt is, mely tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából. Ez a jövőben felbecsülhetetlen értékű lehet a Marson az emberi élet támogatása szempontjából, emellett hajtóanyagot szolgáltathat a rakétáknak a hazarepüléshez is.

Az eseményt a NASA élőben közvetíti az este folyamán.

A Marsra szállás előzetes animációja

 

Nyitóképen: A Perseverance életnagyságú modellje. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. február 19. 12:54
Láttam! :-) / Azt is, ahogy Matt Damon elhagyta a járműt, s átköltözött a legközelebbi kibucba :) /
fogas paduc
2021. február 19. 11:25
A Marson a légnyomás 7 mbar, a Földön 1000mbar. Hogy fog tudni repülni a drón?
Krupp Skya
2021. február 19. 08:00
Kb annyit lehetett látni mint amikor Ipper Pál közvetítette élőben a Holdra szállást. Hofi : Látták a Holdra szállást? A faszomat látták, Ipper Pál Pipáját látták. Tegnap este valami liberális darabot láthattak a NASA színházban, mert többször felállva tapsoltak, vártam is hátha kijön a Mars lakó meghajolni de még egy Mars házmester sem jött. Gondolom Gréczy Zsolt is felállva tapsolt otthon, egy kézzel a másikkal hegykézett.
DoomGuy
2021. február 19. 07:18
A "perseverance" egy white supremacist szó!!!!! XD https://www.bbc.com/news/scien.. Mi ez a sok fehér meg 1-2 ázsiai a vezérlőben?! RACISM! Szerk. Jól van megnéztem az élő adást, és a NASA diverzifikáltságával nincs baj. Az első 1 órában nem láttam fehér férfit nyilatkozni szerencsére. Nem kell felizgatnom magam. Ezt az egészet PoC és nők csinálták, hála az istennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!