Időszaki kiállítással készül a Közlekedési Múzeum új helyén

2021. január 14. 12:05

Több híres gőzmozdonyt és sínautóbuszt is kiállít tavasztól a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító területén.

2021. január 14. 12:05
null

„Bár még nem önerőből, hanem egy traktor segítségével, de újra mozgásba hoztuk a Dízelcsarnok tolópadját, így már az Északi Járműjavító fedett csarnokában áll mind a hat ikonikus vasúti jármű, melyek a hét elején a Közlekedési Múzeum új helyszínére érkeztek” – számolt be a Facebookon Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója. 

Az Árpád nevű különleges gyorssínautóbusz, a 424-es és 242-es gőzmozdony, a V60-as Kandó mozdony, az M44-es tolatómozdony és a Cmn személykocsi a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításán fognak szerepelni. A járműveket a Dízelcsarnok múzeummá való átépítése előtt, Vitézy Dávid reményei szerint idén nyáron fogják kiállítani – a járvány alakulásának függvényében. 

„A kiállítás a csarnok, a járműjavító és a térség történetéről, jelenéről és jövőjéről szól majd, bemutatva: miért a lehető legautentikusabb a helyszín a volt járműjavító az új Közlekedési Múzeum számára” – írja Vitézy Dávid. 

„Az Északi Járműjavító Dízelcsarnoka a Közlekedési Múzeum új otthona, az épület teljes felújítását és átalakítását jelenleg is tervezzük, a leghamarabb két év múlva indítható építési munkák során az épület teljesen megújul, alkalmassá válik állandó múzeumi kiállításra és például a tolópadot is újra önerőből működőképessé tesszük. Amíg a beruházás előkészítése zajlik, szeretnénk az épületet még mai állapotában megmutatni és látogathatóvá tenni, ezt szolgálja a tervezett időszaki kiállításunk, melyhez most a járműjavítóba érkeztek ezek a vasúti járművek” – áll az intézmény igazgatójának bejegyzésében. 

Az időszaki kiállítás tavasszal-nyár elején nyílik meg, amint erre a vírushelyzet lehetőséget ad. A vasúti járművek mellett más tárgyak is szerepelni fognak, és megismerhetjük a helyszín történelmét is. Láthatóak lesznek az épülő múzeum látványtervei, mely által a múzeum igazgatója szerint „az ipari örökség megőrzésével, annak világszínvonalú kortárs építészettel való kiegészítésével új kulturális negyedet hozzunk létre a kőbányai egykori rozsdaövezetben”.

(Forrás: Vitézy Dávid, Facebook)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. január 14. 14:54
Ha jól hallottam a TV-ben ezt is valami külföldi tervezővel terveztetik. Engem felháborít, hogy annyiszor hallom jelentősebb beruházások esetén, hogy ez vagy az a külföldi tervező tervezte. Ennyire kihaltak a magyar tervezők?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!