Az Astra-Zeneca vakcinái is később érkeznek ez EU-ba

2021. január 22. 19:44

A Biontech után immár a második nyugati oltóanyaggyártónak akadnak problémái a szállítással.

2021. január 22. 19:44
null

A Pfizer-Biontech után most az Astra-Zeneca oltóanyaggyártónak is problémái akadnak a szállítással – adta hírül a Bild pénteken. A német lap tájékoztatása szerint ráadásul ez azért is probléma, mert a gyártó „oxfordi” vakcinája lett volt „Németország és az EU legnagyobb reménysége” arra vonatkozóan, hogy folytatni tudják a megkezdett oltási tervet. 

A német lap szerint ugyanis,

csak Németország idén 56,5 millió adag ellenszert kap az AstraZenecától. Csakhogy a vártnál később, és kevesebbet.

A Bild vállalati értesülései szerint ugyanis a brit-svéd oltóanyaggyártó cég arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy a vakcina jóváhagyását követően (várhatóan január vége) lényegesen kevesebb oltóanyagot tud majd szállítani a megígért vakcinából.

A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának – közölte a nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő illetékes. A gyógyszergyár korábban több mint 80 millió adag szállítását ígérte a második negyedévben, de most nem tudott szállítási célkitűzéseket megadni az április-júniusi időszakra a gyártással összefüggő problémák miatt – mondta az illetékes.    

A cég a partnere, a Novasep által Belgiumban működtetett vakcinagyár gyártási gondjai miatt kellett csökkentenie a szállításokat az illetékes szerint.    A szállítások csökkentését az AstraZeneca szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek.    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni.

„Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt” – mondta a szóvivő. Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le.    

Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. „A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy tagállamok megtervezhessék az oltási programot” – írta.    

Az Oxford/AstraZeneca úgynevezett vektorvakcinája előállítása olcsóbb, mint a RNS-hírvivő módszeren alapulóké, könnyebb a szállítása és a tárolása is.

(MTI, Bild, Kurier)

A Bild eredeti, német nyelvű cikkét ide kattintva olvashatja.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. január 23. 15:24
Valahogy mindig úgy jön ki, hogy az uniós szállítás sorolódik hátra. A szerződésekben lehet a probléma, mert kellő biztosítékok beépítésével a felek közötti kockázatelosztás mellett is biztosítani lehet a szerződésszerű teljesítést, vagy legalábbis a minimális eltérést.
Autofocus
2021. január 23. 12:00
Nem hiszem el hogy egy év alatt nem lehetett felkészülni gyártókapacitással arra az időpontra, amikor kezükben lesz az engedély.
Búvár Kund
2021. január 23. 11:36
Ez már tuti, hogy nem véletlen. "Véletlenül" két gyártó is pár nsp eltéréssel jelez, hogy nem tudja szállítani a megfelelő mennyiséget.. Lehet az unijó, ha meglocsoná a kialkudott árat, hirtelen mindjárt találnak még belőle a raktárakban...
pollip
2021. január 23. 00:07
Az EU magyarázatot vár..... Mást nem is tud tenni, mert mindenről elkésett, lemaradt. Így legalább úgy tűnik a magyar ellenzéknek, hogy csinál is valamit. Pedig csak vár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!