Macron ultimátumot adott a franciaországi muszlimoknak

2020. november 20. 11:11

Gérard Darmanin belügyminiszter: „Ha elődeink ilyen erővel léptek volna fel az iszlamizmussal szemben, most nem tartanánk itt.”

2020. november 20. 11:11
null

Emmanuel Macron a radikális iszlám elleni széles körű hadjárat részeként 15 napos ultimátumot adott a Muszlim Hit Francia Tanácsának (CFCM) a „köztársaság értékeinek chartája” nevet viselő okirat elfogadására. A CFCM egyúttal beleegyezett az Imámok Nemzeti Tanácsának létrehozásába, amely a későbbiekben hivatalos akkreditációval bocsátja ki az imámokat, ez az engedély pedig bizonyos esetekben visszavonható lesz.

A charta kimondja, hogy az iszlám vallás nem politikai mozgalom, és tiltja a muszlim csoportokba történő „külföldi beavatkozást”.

Alig egy hónap alatt három iszlamista támadást követtek el Franciaországban. Macron védelmébe vette a francia szekularizmust a Mohamed-karikatúrákat az óráin bemutató tanár lefejezése, valamint a nizzai templomban történt gyilkosságok után.

Szerda későn este az elnök és a belügyminiszter, Gérald Darmanin az Élysée-palotában találkozott nyolc CFCM-vezetővel.

„Két alapelvet fektetünk le feketén-fehéren: elutasítjuk a politikai iszlámot és bármilyen külföldi beavatkozást” – mondta a találkozó után egy résztvevő a Le Parisien újságnak.

A felek megállapodtak az Imámok Nemzeti Tanácsának megalakításában is.

Macron elnök új intézkedéseket jelentett be az általa „iszlamista szeparatizmusnak” nevezett jelenséggel szemben. Ezek között szerepel egy széleskörű törvényjavaslat, amelynek célja a radikalizálódás megakadályozása. A szerdán bemutatott törvénycsomag olyan tételeket is tartalmaz, mint:

►Az otthoni iskoláztatás korlátozása és szigorúbb büntetések azok számára, akik vallási okokból megfélemlítik az állami tisztviselőket és tanárokat. 

►A törvény értelmében a gyermekeknek azonosító számot adnak, amelyet az iskolába járás bizonyítására fognak használni.

►A szülőkre akár hat hónap börtön, valamint nagyösszegű pénzbírság is várhat, ha elmulasztják a gyerekek iskoláztatását.

►Tilos kiadni bárki személyes adatait úgy, hogy olyanok is hozzáférhessenek, akik ártani szándékoznak nekik. 

„Ki kell mentenünk gyermekeinket az iszlamisták markából” – kommentálta a rendelkezést Darmanin belügyminiszter szerdán a Le Figarónak. A miniszter szerint „ha elődeink ilyen erőteljesen reagáltak volna az iszlamista veszélyre, most nem tartanánk itt.”  A törvénytervezetet a francia kabinet december 9-én tárgyalja.

Samuel Patyt, az október 16-én iskolája előtt meggyilkolt tanárt a támadás előtt online gyűlöletkampány vette célba. A Le Monde közölte is az e-maileket, melyeket Paty és munkatársai váltottak a merényletet megelőzően.

Később egy külön e-mailben azt írta: „Nem fogok többet tanítani erről a témáról – másik szabadságjogot fogok választani az óra tárgyaként.”

Franciaországban Nyugat-Európa legnagyobb muszlim lakossága él. Év elején ugyanakkor Macron az iszlámot „válságban lévő” vallásnak minősítette, és megvédte az újságok jogát a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok közlésére. Az ilyen ábrázolásokat az iszlámban ugyanakkor szigorú tilalom (haram) övezi, s a muszlimok többsége rendkívül sértőnek tartja azokat. Megjegyzéseit követően a francia vezető gyűlölet tárgyává lett több muszlim többségű országban.

A tiltakozók a francia termékek bojkottjára hívták fel a polgárokat, Emmanuel Macron képeit és papírszobrait égették el tömegtüntetéseken. Több muzulmán állami vezető és politikus is csatlakozott ezekhez a demonstrációkhoz, és támogatta a franciaellenes retorikát. Megírtuk: az ENSZ tisztviselője magányos merénylők akcióira is figyelmeztetett, ami be is következett.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2020. november 21. 00:32
Vagyis, elvtársak, egyszerűbben: vagy feladjátok az egyenlő virágocskák -pillangócskák rózsaszín keretes szemüveges imádatának elvét vagy a zsidók és keresztények, ateisták, LMBTQWXY-nok, genderek és emberek, mindenki aki nem muszlim, mennek a levesbe. A jogállammal együtt. Persze lesz helyette muszlim jog, lásd fentebb.
ambaracurjan
2020. november 21. 00:18
Na akkkor, balos-progresszív-jogvédők, hogy is van az hogy "az a baj hogy továbbmenek."? Meg az iszlám " a béke vallása"? Meg hogy nem tartanánk itt ha az elődeink keményebbek lettek volna? Meg mi az hogy számot kapnak a gyerekek? Meg hogy "ki kell mentenünk az iszlám karmaiból a gyerekeket"? És mindez a liberális Macron égisze alatt? Elvárom ezek után a teljes ballib magyar politikusrétegtől -Gyurcsány-Klárika duó, Cseh-Donáth duó, Szél-Nemtudomki duó, Kunhalmi-Nemtudomki duó - harcos Európai Parlamenti felszólalását a megkülönböztető és iszlamofób francia rendelkezések ellen. Vagy a beismerését hogy bocs, korábban hülyeségeket beszéltünk, O1G-nek igaza volt. Sunnyogni és hallgatni mint szar a fűben nem ér! Egyébként Paty Sámuel zsidó volt. Így érthetővé válik Köves Slomó nyilatkozata, miszerint valószínűleg Európában M.o.-on vannak a zsidók a legnagyobb biztonságban. Hogy ezt a ballib zsidók hogy nyelik le, nem tudni, lehet megakad a torkukon. Továbbá - már sokan írták - eza vonat tényleg elment és nálunk is csak addig nem érkezik meg amíg Orbánék vannak hatalmon. Korrupció és jogállamiság ide vagy oda. Ez a nagy helyzet, elvtársak.
egyvilág
2020. november 20. 20:07
A terror és ellenségeskedés tényezői, a nyugat-európai támadások kapcsán: http://egyvilag.hu/index.shtml#terror
Kara kán
2020. november 20. 18:37
Itt csak egy megoldás van: a muszlim vallást betiltani egész Európában. Pusztán csak kölcsönösségi alapon, hisz a muzulmán többségű országokban is tilos a kereszténység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!