A maszk nem gyengíti a tüdő működését még testmozgás közben sem

2020. november 17. 18:54

Függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

2020. november 17. 18:54
null

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést. A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben.

Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

„Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt. „Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán
 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. november 18. 07:33
aha persze, mesélj még!
LAW AND ORDER
2020. november 17. 21:36
VALAKIK nagyon akarják, hogy az emberiség maszkot hordjon!! De miért? Mi a mögöttes ok?!
Rugo
2020. november 17. 20:28
Menjetek a fenébe ezekkel a hülyeségekkel. A végén még bebizonyítjátok, hogy a maszk fokozza a tüdő oxigénellátását. Csak 2 perc keresésbe telt: Comparison of tissue oxygenation achieved breathing oxygen from a demand valve with four different mask configurations "PtcO2 values and nasopharyngeal FIO2 (median and range) were greatest using the IOM with NC and similar with the IOM without NC. O2 measurements were lowest with the oronasal mask which also was rated as the most difficult to breathe from and to hold in position." Márpedig, ha különbségek vannak az egyes maszk típusok között, az azt jelenti, hogy az egyik maszk jobban gyengíti a szervezet O2 ellátását, mint a másik. Tanuljátok már meg, hogy az orvoskutatók az impakt faktorokért írják a cikkeket.
mgyfree
2020. november 17. 19:35
Egyetértek! A maszk Co2 visszalégzés szar. De baszod ezért mért Orbánozol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!