Rekordadományt adott a Katolikus Karitász iskolakezdésre

2020. október 02. 09:42

Tízezer diákot támogatott a szervezet, Kárpátalján és a Délvidéken is több százat.

2020. október 02. 09:42
null

Idén 10. alkalommal indította el Legyen öröm az iskolakezdés elnevezésű segélyakcióját a Katolikus Karitász. A jubileumi programon közel tízezer gyermeket támogatott a szervezet. A felajánlásokat jószándékú adományozók több formában tehették meg, bizonyítva az összefogás erejét. A trianoni döntés 100. évfordulóján Karitász több száz első osztályt kezdő diákok támogatott Kárpátalján és a Délvidéken. A helyi Karitász szervezetek önkéntesei országszerte több mint 800 településen látogattak meg nélkülöző családokat és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítették őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit.

A tanév kezdete minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a kisgyermekes családoknak, ezt a vírushelyzet idén még jobban megnehezítette. Az iskolatáska, tanszerek, tornafelszerelés és egyéb szükséges eszközök, valamint a megfelelő ruházat beszerzése sok családnak komoly nehézséget jelent. A Katolikus Karitász országos akciót indított a gyermekekért, hogy személyre szabott segítséget nyújtson.

A Karitász országos központja saját forrásból húszmillió forint értékben, a Karitász egyházmegyei központjai több mint tízmillió forint értékben nyújtottak iskolakezdési támogatást utalvány formájában. 2020-ban a szervezet célkitűzése az volt, hogy tízezer diákot támogasson iskolakezdési programja keretében. Az augusztusban indult segélyakció során Budapesten, vidéken, de Kárpátalján és Délvidéken is több száz kisdiák kapott támogatást. A támogatottak száma összesen 9078 fő, a jó szándékú adományozók segítségével iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, illetve akár ruhát, komplett számítógépet is tartalmazott a részükre eljutatott adomány. 

A segélyszervezet határon túli magyar településeken is támogatást nyújtott a diákoknak. Kárpátalján és Délvidéken több mint kétmillió forint értékű iskolatáska és tanszer adománnyal segített a Karitász több mint 300, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket Ungvártól Kőrösmezőig, Szabadkától Muzslyáig. A trianoni döntés századik évfordulóján kiemelt cél volt, hogy a szórványban élő önkénteseink szervezésével külön is támogatni tudjuk azokat, akik magyar nyelvű osztályban, vagy iskolában kezdik most a tanévet. A Karitász szeretné, hogy ha a szülőföldjükön maradó, magyar nyelvet és kultúrát őrző családok gyermekeinek is könnyebb lenne az iskolakezdés. 

Az akció gyűjtési időszaka szeptember 15-én lezárult, de a családok támogatása tovább folytatódik, hisz a tanév első hónapjaiban még sokaknak nincs meg minden felszerelése. A Katolikus Karitász hálás szívvel köszöni mindazok támogatását, akikkel megvalósulhatott idén is Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyakciója, melynek keretén belül rekord mennyiségű adományt juttatott el a családoknak. 
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. október 02. 15:59
Az egyházak mikor fogják végre, saját magukat eltartani?
popzene
2020. október 02. 12:16
Ez kedves dolog. Mondjuk mi meg minden évben rekordadományt adunk a katolikus egyháznak, bár nem önként.
MayorAnna
2020. október 02. 10:37
A Katolikus Karitásznak én is örök hálával tartozom:-ők tették lehetővé szponzorként számomra a USA-be bevándorlásomat.
nyugatiszél
2020. október 02. 10:04
Két éve itt olvastam róluk először, azóta kapják az 1%-omat, nyugodt vagyok, hogy jó helyre megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!