Újbuda balos vezetése engedhet a Feneketlen-tavi óriásberuházásnak

2020. június 18. 11:56

Ígéretei ellenére nem támogatja a civilek követeléseit a XI. kerület új, baloldali vezetése.

2020. június 18. 11:56

Az elmúlt években többször megjelent a sajtóban a budapesti XI. kerületi, Feneketlen-tó mellett volt ÉMI-telekre tervezett, Buda Gardens névre hallgató óriásberuházás ügye. A beruházók hatalmas, sűrű beépítésű lakóparkot terveztek, ami ellen környékbeli, szentimrevárosi és gellérthegyi civilek emelték fel a szavukat.

Az őszi önkormányzati választás előtt a helyi, akkor még ellenzékben lévő baloldal – az azóta megválasztott polgármesteri vezetés – a Szentimrevárosért Mozgalom kezdeményezésére írásban vállalta, hogy a volt ÉMI-telek beépítése nem haladja majd meg a Diószegi úti lakóépületek magasságát, illetve, hogy a túlzsúfolt Diószegi úti játszóteret a kétszeresére növelik.  

A választások után az új kerületi vezetés ismét felvállalta a követeléseket, László Imre, az új, DK-s polgármester támogatásáról biztosította a mozgalmat, ők pedig felajánlották szakmai segítségüket.

„Most mégis vészjelzést kell leadnunk, ugyanis fordulóponthoz érkeztünk a volt ÉMI-telken tervezett Buda Gardens-projekt ügyében!” – közölték most a civilek.

Üzenetükben a következőket fogalmazták meg:

„Idén februárban a befektetők jelenlétében tárgyaltunk az önkormányzat vezetésével. Ekkor a befektetők két hétre vállalták, hogy új beépítési javaslatot dolgoznak ki, és úgy tűnt, a rendelkezésre álló két hónap érdemi előrelépéshez vezethet. Ám a befektetők a rendelkezésükre álló időt felélték, csak májusban kaptuk meg terveiket, és ezzel lényegében kész helyzetet teremtettek. Így velük tovább nem kívántunk tárgyalni. Terveiket – engedményeik ellenére – még mindig túlméretezettnek tartottuk.

Bizalmunk megrendült, amikor május 19-én polgármester úr jelezte, hogy szigorú szabályozás esetén a befektető anyagi követelésekkel állhat elő, az önkormányzat pénzügyi mozgásterét viszont beszűkítették az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései, így nem tudják tartani eredeti vállalásaikat. De érzékeltette, hogy megegyezésre szeretnének jutni velünk és az itt lakó polgárokkal, és kompromisszumos javaslatot várt, mely még elfogadható számunkra. Mi azonnal konstruktív beépítési javaslatot dolgoztunk ki (1,6 m2/m2 szintterületi mutató, 40%-os beépítettség) az építési hely olyan kijelölésével, hogy a Diószegi-park gesztenyefasorának kellő védőtávolsága legyen, továbbá a beépítés a lehető legtöbb teljes értékű zöldterületet hagyja szabadon. Még ez a javaslat is 20 ezer négyzetméter beépítését tenné lehetővé.

Polgármester úr június 17-re tárgyalást hívott össze a befektetőkkel, ahova úgy mentünk el, hogy további alkuknak nincs helye; kizárólag szakmai segítséget akartunk nyújtani a kerületvezetésnek – apparátusa támogatását erősítve. A befektetők azonban nem fogadták el javaslatainkat, jelezték, hogy 1,9 m2/m2 szintterületi mutató és 50%-os beépítettség alá nem kívánnak menni. Zárt, belsőudvaros, a telekhatárt követő keretes beépítésben gondolkoznak, mely veszélyezteti a gesztenyefasort is, és kevés összefüggő zöldterületet hagy meg. (A fák védőtávolságának megállapítására eddig semmilyen vizsgálat nem készült.)

Mozgalmunk nevében deklaráltuk, hogy a befektetői álláspont elfogadhatatlan, további engedményekre nem látunk lehetőséget, a beépítéssel száz évre eldől a terület sorsa. Kértük és kérjük az önkormányzat vezetését, a befektetői érdek érvényesítse helyett tartsák magukat a választási kampányban tett egyértelmű vállalásaikhoz! Vagy legalább ragaszkodjanak ahhoz, hogy mozgalmunk kompromisszumos javaslatait építik be a most készülő szabályozásba!”

Az ügyben tehát a befektetők érdekei kezdenek érvényesülni, és a civilek eredeti szándékaival szemben egy a helyi viszonyokhoz képest túlméretezett, zsúfolt beruházás valósulhat meg a Feneketlen-tó melletti zöldövezetben – immár az új kerületvezetés jóváhagyásával.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aureliusz
2020. június 18. 22:46
Így is kevés lakás épül. leszarom, hogy néhány nyomi már ott lakó, milyen önző érdekeket talál ki, hogy csak ő lakhasson ott.
blondiner
2020. június 18. 19:49
Épül-szépül városunk, minden átadott lakás 1-2 autót jelent. Ezért: Javaslom, be kell temetni a feneketlen tavat, leaszfaltozni a teniszpályákkal együtt. A környező utcákat el kell felezni - legyen bringasáv. A fák veszélyesek, alkalmanként leszakadnak ágak és ki is dőlhetnek. Ne fütyüljön a sok madár, a kakijuk nem zöld, és nincs okuk az örömre. Budapesten végre, valahára öt évig lesz folyamatos Karácsony :D
radír
2020. június 18. 15:41
Ilyenkor hol van az egyik alpolgármester? Pedig Barabás Ricsike az Atv-ben úgy tud a tisztességről meg az állampolgárok érdekeiről papolni.
röviden
2020. június 18. 14:54
Nos, várom a tóvédőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!