Megvonta a polgárőrség támogatását Józsefváros új vezetése

2020. március 13. 09:22

Megszüntette a józsefvárosi polgárőrség költségvetési támogatását az új, baloldali vezetés. Mi vezetett idáig? Kaiser Józsefet, a polgárőrség vezetőjét és az új polgármester sajtófőnökét kérdeztük a konfliktusról.

2020. március 13. 09:22
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyitóképen: Kaiser József

Megszüntette az új, balos vezetésű nyolcadik kerületi önkormányzat a kerületi polgárőrség önkormányzati támogatását – olvashattuk a napokban a hírekben. A Mandiner megkereste a szervezet vezetőjét, Kaiser Józsefet, volt fideszes önkormányzati képviselőt, hogy részleteket tudjon meg az ügyről.

Információnk szerint

Pikóék azzal kritizálták a polgárőrséget, hogy az terrorizálja a lakosságot;

a polgármester egyik tanácsadója legalábbis ezt mondta egy kerületi cég munkatársának. A tanácsadó azt is felvetette, hogy szerinte a polgárőrségnek inkább karitatív tevékenységet kellene folytatnia. Ez azonban nonszensz, hiszen a polgárőrségek a világon mindenhol elsősorban közbiztonsági feladatokat látnak el. 

Pikó András mindenesetre egy Facebook-posztjában azt írta: „A Polgárőrséggel fel fogunk mondani egy szerződést.
Mivel érdemi munkát nem tapasztalunk a részükről, ezért folyamatosan kerestük a vezetőjüket, a korábbi képviselőtestület volt fideszes önkormányzati képviselőjét, Kaiser Józsefet, de nem tudtunk vele kapcsolatba lépni. Egyelőre fekete doboz számunka a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány működése és gazdálkodása, nem tudjuk milyen jogcímen és mennyi közpénzt kapott a Polgárőrség és azért mit kellett teljesítenie. Ez biztosan nem átlátható és felelős önkormányzati gazdálkodás.”

Ezzel kapcsolatban Kaiser József azt mondja: annak ellenére, hogy a polgárőrségnek az önkormányzatnál van a székhelye, nem kaptak egy döntésről sem semmilyen értesítést.

Kaiser Edvin, aki átvette édesapjától a polgárőrség vezetését, Pikó András posztja alatt tiltakozó levelet tett közzé, melyben leszögezte: a leköszönő elnök irányába hivatalos megkeresés nem történt (úgy fogalmazott: „a telefon, e-mail és Facebook nem minősül annak, de ezt Ön is jól tudja”), a polgárőrség pedig az évek alatt több tízezer óra szolgálatot adott, és rengeteg elismerésben részesült. Kaiser Edvin azt írta: „A VEKOP keretében a polgárőrség teljesített, a beszámolót be is adta, amit Ön aláírt, és a kifizetés megtörtént!”

A polgárőrök egyébként járőrautóban járnak, és jelzik a rendőröknek, ha valahol van probléma. Beavatkozni akkor tudnak, ha bűncselekményt látnak, ekkor visszatartási joguk van, akárcsak minden állampolgárnak, s támadás esetén gázsprayvel védekezhetnek.

Kaiser úgy fogalmazott: „azt a réteget zaklatja a polgárőrség, akiket a baloldali kerületvezetés preferál: a bűnüzőket, a drogosokat és azokat, akik nem tartják be az együttélés szabályait”.

A polgárőrség kevés eszközzel bíró testület, aminek a jelenléte inkább prevenciós hatással bír.

Néha tanúként ott van a NAV-nál, néha rendezvényt biztosítanak. Mint Kaiser Józsf elmondta: a nyolcadik kerületi polgárőrség az árvizeknél is segédkezett, 2013-ban például 20-30 fővel vette ki a részét a mentésből; valamint társasházi tüzekhez és bombariadókhoz is kimennek, nem igaz tehát, hogy nem csinálnak semmit, gyakran még éjjel kettőkor is az utcán önkénteskednek.

A nyolcadik kerületi polgárőrség 2012-ben jött létre, akkor még a zuglói polgárőrség szervezeteként, s 2013-ban önállósodott. A kezdetben 36 fős szervezetnek ma 50-60 önkéntes tagja van. Költségvetése évente 3,5-4 millió forint, ebből állják a könyvelést, a járőrözés költségeit, s ebből öltöztetik a polgárőröket, ami fejenként 40 ezer forint – a felszerelést nagyjából kétévente érdemes megújítani. 

A költségvetést részben az országos polgárőrség és a belügyminisztérium pályázataiból szokás állni, de a nyolcadik kerületi szervezet az előző években nem pályázott erre, mivel a fideszes, Kocsis Máté-féle önkormányzat 3-3,5 millió forinttal támogatta évente a működését. Ezen források mellett más civil szervezetek és vállalatok támogatására számíthat időnként a polgárőrség, az autógumikat például a Hankooktól kapják a polgárőrök országszerte.

A Pikó-féle vezetés nem csak a polgárőrségnek az önkormányzat közalapítványán keresztül való támogatását szüntette meg, hanem elvette a Magdolna utca 33. alatti helyiség ingyenes használati jogát is,

valamint a két, az önkormányzat által biztosított járőrautót is.

A helyiségek más célú használatáról (addiktológiai rendelést költöztettek volna oda) ugyan még az előző, Sára Botond-féle, fideszes városvezetés döntött 2019 áprilisában, mint arra Békési Zsuzsa, Pikó András sajtófőnöke felhívta a figyelmet, ám Kaiser József szerint Sára Botondék biztosítottak volna nekik másik helyiséget, mégpedig a Magdolna utca 20. alatt.

Békési azt is elmondta a Mandinernek: az önkormányzat nem fizette ki a polgárőrségnek egy hétmillós EU-s pályázat majdnem ötmilliós tételét, mivel nem kaptak teljesítési igazolásokat.

Kaiser József szerint azonban ez is tévedés: a pályázat ugyanis 2021-ig szól, és szakaszosan, félévente kell teljesítési igazolásokat leadni, az aktuális félévet 2020. május 31-ig kell igazolnia a polgárőrségnek, mely eddig többek közt szolgáltatások igénybevételére, szórólapok gyártására és közvéleménykutatásra használta a megkapott pénzt; de Kaiser József szerint ez ügyben sem hajlandó vele a Pikó-féle vezetés hivatalosan kommunikálni, csak a polgármester videóit és Facebook-bejegyzéseit látja. 

De miért volt szükség arra, hogy a nyolcadik kerületben polgárőrséget alapítsanak? Mint Kaiser József elmondja: 2010 előtt borzalmas állapotok voltak a kerületben; az utcán drogosok fetrengtek és hajléktalanok feküdtek. A kerület bűnözési statisztikái rosszabbak voltak Tolna és Nógrád megyéinél, Budapesten pedig a legrosszabb volt. Így aztán

azért hozták létre a polgárőrséget, hogy tudjanak legálisan járőrözni,

és az emberek lássák, hogy nem paramilitáris szervezetről van szó.

A polgárőrök néhány gócpontot néztek ki: a kínai piac azóta Kocsis Máté által megszüntetett Négy Tigris-részét;  az Orczy tér és a Magdolna-negyed környékét,  a Bláthy Ottó utca végét és a Füvészkert környékét. Járőröztek a MÁV-telepen, ahol „a hajléktalanok szó szerint garázdálkodtak”, és a Palota-negyedben, ahol bulinegyed kezdett kialakulni. Mindezek mellett figyelték az akkor még a kerületben dolgozó Kék Pont drogprevenciós szervezet környékét, mivel a szervezet vonzotta a drogosokat és terjesztőket. 

A Kék Pont környezetéből egyébként úgy értesültünk, hogy az alapítvány újra bejelentkezett a Pikó-féle önkormányzatnál. Rácz József, a Kék Pont Alapítvány kuratóriumi elnöke és Erdélyi Tea ügyvezető igazgató ugyanis levelet írt Szili-Darók Ildikó alpolgármesternek, amiben kifejtik: amióta a Kocsis-féle önkormányzat megszüntette velük az együttműködést, ők azóta is működnek a kerületben, ám 2014 óta nem vehetnek részt a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában, és ezért kevés a rálátásuk a helyi droghelyzetre.

S hogy mi lesz most, hogy megszüntették a polgárőrség önkormányzati támogatását? Kaiser szerint folytatják a tevékenységüket, továbbra is jelzik az önkormányzat felé, ha gócpontot találnak, de ezen túl nem fognak tudni sok ezer órát járőrözni évente – meg kell majd elégedniük két-háromezer órával. Ugyanakkor nemrég csatlakozott a polgárőrséghez 10-15 huszonéves fiatal, akiknek a segítségével újult erővel láthatnak munkához.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. március 13. 11:40
Pikó egy báb! Ráadásul még buta is!!
Orange79
2020. március 13. 11:17
A szavazók többsége akarta ezt a "felelős" vezetést, most megkapták, a rend, a nyugalom, a fejlődés nem volt jó, most van szájkarate, látszattevékenység, facebook propaganda, kariferiklári..
Menhetten
2020. március 13. 10:18
Nagyon helyes! Fogalmam sincs mit jelent valójában a polgárőrség. Egy olyan csoport aki nem alkalmas rendőrnek, de szeretne az lenni? Én annyit látok, hogy néha-néha beülnek a rendőrautóba a hátsó ülésre aludni. Ha probléma akad, közlik, ők nem hatóság... Elképzelni nem tudom mi a feladatuk. Ráadásul főállásban... Polgárőr autót sajtként használta évekig. Természetesen a polgárőrség tankolta. Milyen érdekes, hogy éppen most lett vezetőcsere családon belül, és mindjárt dirigálna is a polgármesternek!
bunko_jobbos
2020. március 13. 10:16
Lehetséges, hogy a polgárőrök aránytalanul sok pénzt vesznek fel, nem ér sokat a munkájuk. Ráadásul volt fideszes képviselő a vezetőjük, azaz politikai ellenfél. Mivel nem vagyok odavalósi, nem tudom megítélni, hogy helyes-e ez a döntés. Azt viszont tudom általában, hogy a baloldali, liberális városvezetés midig is a városok elzüllesztéséhez vezetett. Ha valaki sokat mondja, hogy mennyire félti a drogosok jogait meg a szegényeket kellene támogatni, akkor abból végül az lesz, hogy tele lesz a városod drogosokkal meg szegényekkel. Jó példák erre az amerikai balos városok, ahol megemelték a segélyeket és mindenféle korlátozással baszogatják a rendvédelmi szerveket. Ez ördögi kör, mert onnntól ezek a rétegek a baloldalra szavaznak, aztán a végén már csak egy szeméttelep marad ott, lásd Chicago. Híres mondásom: ha az állam támogatja a könyvtárba járást, akkor sok lesz a könyvtárba járó, ha támogatja a horgászokat, akkor sok lesz a horgász, ha meg támogatja a szegényeket, akkor sok lesz a szegény. Sok ész és bátorság kell ennek a belátásához, az nem sok embernek adatott meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!