Új természeti erőt fedezhettek fel magyar tudósok

2019. november 24. 18:23

Olyat láttak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, amit a fizika mostani törvényeivel nem lehet megmagyarázni.

2019. november 24. 18:23

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói Krasznahorkay Attila vezetésével egy új természeti erőt fedezhettek fel – írja a CNN. A fizika jelenleg négy ilyet ismer: a gravitációt, valamint a gyenge, elektromágneses és erős kölcsönhatásokat. Az MTA munkatársai most lehet, hogy működni látták az ötödiket. 

A tudósok egy gerjesztett héliumatomot figyeltek meg, és azt találták, hogy a részecskék szokatlan szögben, 115 fokban hasadtak, amit a fizika jelenlegi törvényeivel nem lehet megmagyarázni. Krasznahorkay Attila a CNN-nek azt mondta: ez a második alkalom, hogy csoportjával kimutatták az általuk X17-esnek nevezett részecskét. A kutató szerint „az X17-es olyan részecske lehet, ami összeköti látható világunkat a sötét anyaggal”.

A magyar kutatócsoport egy korábbi kutatás eredményeire építve jutott a mostani következtetésre. 2016-os kutatásuk során a berilliumatom magját gerjesztették, ekkor figyelték meg azt az anomáliát, amit csak azzal lehetett megmagyarázni, hogy feltételezték: van ott egy új részecske – az X17-es. 

A 2016-os kutatás eredményeivel kapcsolatban sokan szkeptikusak voltak a szakmában, néhányak szerint egyszerű mérési hibáról volt szó. A mostani eredmény azonban alátámaszthatja az X17-es részecske létezését. A CNN által megszólaltatott professzor szerint a magyar csoport közel jár az áttöréshez. Szerinte egyértelműen Nobel-díjat jelentene, ha sikerülne reprodukálni ezeket az eredményeket. 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laszits
2019. november 29. 10:39
Éppen azért indult meg az Akadémia ellen a "szétverés", mert csak nyelték a lóvét, mint "normál működési költség", ami jár, de eredményt, találmányt eddig nem tudtak felmutatni. Pedig valószínüleg voltak, csak, feltételezem, részenként eladták, elsősorban, az USA-ba, kutatóintézeteknek, saját zsebre. Lehet, most hirtelen fel kellett mutatni "valamit", ezért e hír. Talán az sem véletlen, hogy a CNN-től.
siochanty
2019. november 28. 04:42
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
padeter
2019. november 27. 19:11
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
worlprofid
2019. november 26. 22:49
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!