Az Aranycsapathoz hasonlítja magát az Akadémia, mert jobban teljesít Bulgáriánál és Romániánál

2019. március 27. 22:07

A hazai akadémiai világ versenyképességét nemzetközi összevetésben nagyban javítani kellene. Ha mennyiségben nem feltétlenül van probléma, a világ leginkább idézett tanulmányai közé már kevés hazai tanulmány kerül be, miközben az akadémiai intézethálózat szabadalmainak száma az elmúlt évtizedben összesen három, ami töredéke annak, amivel egy-egy világhírű magyar kutatónk rendelkezik. A magyarok által elnyert támogatások az uniós támogatási programokban (ERC Grant pályázatok) száma 2018-ban nulla volt. Izrael csak 2018-ban 46 pályázatot nyert el, ez alapján másfél év alatt hozza Magyarország egy évtizedes teljesítményét.

2019. március 27. 22:07
Grüner György Makronómon megjelent vendégcikkének szemléje.


Az EU kimutatása szerint Magyarország kutatási rendszer kvalitásait mérő mutatója – a legtöbbet hivatkozott publikációknak az összes publikációhoz viszonyított száma – mélyen az átlag alatti, az alsó húsz százalékban kullog, Görögoszág, Málta, Csehország, Portugália és Észtország mögött, megelőzve viszont Bulgáriát, Romániát és Horvátországot – írta Grüner György cikkében. Azaz Horvátországot itt is verjük, de ettől még nem mi vagyunk az Aranycsapat. Mindez azt jelenti, hogy hiába publikálunk sokat, ha ezeket a szakma nem értékeli, a nemzetközi szakmai szűrőkön nem mindig jutnak át.

A másik sikert mérő mutató az, hogy mennyi uniós pályázatot nyertek el magyar kutatók az uniós Európai Kutatási Tanács (European Research Council) által meghirdetett támogatási programokban. Ez az MTA által sokszor emlegetett indikátor, ami szintén hasonló lemaradást mutat. A 2018-ban elnyert ERC pályázatok száma egyes nyugat-európai fejlett országokban több tucat is lehet, de Portugáliában is nyolc, Görögországban pedig három. Magyarországon viszont nulla.

Érdekesség, hogy e problémát az MTA vezetése úgy igyekezett véka alá rejteni, hogy a 2018-as kudarcról egyáltalán nem tett említést, inkább csak a 2007 és 2017 közötti időszakot vizsgálta meg, ott is az összes évre vonatkozóan összesítették a számokat. Ez már valóban azt jelzi, hogy a magyar intézményrendszer némileg jobban teljesít, mint más keleti tagállamok esetében. Persze csak abban az esetben, ha viszonyítási alapként csak azokat az országokat választjuk ki, amelyek tragikusan szerepeltek az elmúlt évtizedben.

Tény, hogy ha Bulgáriához hasonlítjuk magunkat, akkor jobban teljesítünk, bár az egy főre jutó Nobel-díjasok tekintetében a világelsők közé tartozó Magyarországnak indokoltabb lenne például Ausztriához viszonyítani a teljesítményét. 

Ennek fényében súlyosan elhibázott hasonlatnak tűnik az Akadémiát az Aranycsapattal párhuzamba állítani, ahogyan azt az MTA oldalán olvashattuk. Az Aranycsapat nem Romániánál vagy Bulgáriánál volt jobb, hanem egyszerűen fogalmazva, mindenkinél.

Jelenleg azonban egyetlen évben (2018-ban) közel annyi támogatást nyer el Hollandia, mint Magyarország tíz év alatt. A hazánknál kisebb lakosságú Izrael pedig csak 2018-ban 46 pályázatot nyert el, ez alapján másfél év alatt hozná Magyarország egy évtizedes teljesítményét.

A hazai akadémiai rendszer megújítása mellett szól az is, hogy sokak mellett

Grüner György világhírű fizikusnak egyedül is több szabadalma van, mint a teljes akadémiai intézethálózatnak az elmúlt évtizedben együttvéve

– a Makronómnak nyilatkozó szabadalmi ügyvivő összesítése szerint az akadémiai hálózatban összesen csupán három szabadalomról van szó az elmúlt évtizedben.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bekő Tóni
2019. március 28. 12:11
Az akademiat nem lehetne Becsbe koltoztetni? Tudom hogy veszelyes hely, de miutan lattam hogy Matolcsy es Szijjarto is oda jar shoppingolni, talan az akademia is tulelne...
korona
2019. március 28. 11:35
A Magyar Tudományos Akadémia ANTIKRISZTIANISTA. Még akkor is, ha számos olyan ember a tagja vagy vezetője egyes szakterületeknek, akik "keresztény vallási" egyetemet fejezett be, vagy írta "doktori disszertációját" keresztény tanokból. Nem lehet tagja egyetlen olyan ember sem egy olyan intézménynek, amelyet többségében keresztény emberek tartanak fenn és finanszíroznak. Mindenképpen színt kell vallaniuk arról az Akadémián dolgozóknak, hogy antiktisztianisták-e vagy sem.
kábéfelhő
2019. március 28. 09:19
Hogy a cikkben olvasható fordulatot használjam: a Mandiner véka alá rejtett bizonyos lényeges tényeket. Például nem idézte az MTA aranycsapatos írásának azokat a részeit, amelyek a finanszírozással vetették egybe a teljesítményeket. Ha alacsonyak az akadémiai bérek, és nem megfelelően finanszírozott a kutatási infrastruktúra, beleértve az utazási lehetőségeket, a könyvtárakat stb., akkor a tehetségesek közül nagyon sokan vagy a pályát, vagy Magyarországot hagyják el, vagy mindkettőt.
flesh ripper
2019. március 28. 08:51
Dolgozzatok, ne rinyáljatok, ellustult, elkényelmesedett, elhülyült, privilegizált parazitatudósok!!!! Zárkózzatok fel - legalább! - Ciprushoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!