A vörösbor áldásos egészségügyi hatásai régóta ismertek, mértékletes fogyasztása számos előnnyel jár. A franciáktól ellesett orvosság kitűnő antioxidáns, a benne található jótékony vegyületek, a polifenolok segítenek felvenni a harcot a szabadgyökök oxidáló hatásaival szemben. A vörösbor a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát is mintegy a felére csökkenti, de gyulladáscsökkentő hatása is van.
Egy új tanulmány szerint azonban a vörös nedű azok számára is kitűnő választás, akik hatékony fogyókúrára vágynak: napi egy pohár bor segít megszabadulni a feleslegesnek vélt kilóktól. A Washington Állami Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói rámutattak: a klasszikus vörösbor polifenolt tartalmaz, amely rezveratrol néven ismert. A vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre is jótékony hatást gyakorol.
A rezveratrol a felesleges fehér zsírszövetből felhalmozott, túlzott tartalékokat „elhízás elleni", barna zsírrá alakítja, amelynek az a feladata, hogy hőt termeljen és kalóriát égessen, ezért jelenléte segít a fogyásban. Ez a csodálatos antioxidáns tulajdonságokkal felruházott vegyület emellett elnyomja az étvágyat, így egy pohárka vörösbor lefekvés előtt biztosan elfelejteti velünk az éjszakai nassolás csábító gondolatát.
A most publikált tanulmány eredményeit egy korábbi kutatás is megerősítette, melyet az Archives of Internal Medicine tudományos szaklapban tettek közzé.
Mindkét orvosi eredmény kimondta, hogy azok az átlagos súllyal rendelkező nők, akik naponta elfogyasztanak egy pohár vörösbort, kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak.
A vörös nedű mérsékelt fogyasztása tehát bizonyítottan segít megtartani az egészséges súlyt. A tanulmány szerzői azt is hozzáteszik, hogy a nemes ital sokkal nagyobb védelmet nyújt a nem kívánt súlygyarapodás ellen, mint a sör vagy más, alkoholtartalmú italok.
Az egészséges életmód nem pótolható
Az egészségre hivatkozva tehát minden nap ihatunk egy pohár vörösbort, de a mértékletesség itt is nagyon fontos: egy, maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.